Haberler

Suriyeli Kürtler, BM'den 'Federasyon' Talep Etti

Güncelleme:

PYD'nin de içinde bulunduğu çatı oluşumu 'Demokratik Halk Hareketi'nin daha önce ilan edilen 3 kantonu birleştirerek, federasyon ilan edilmesi için çalışmalarını artırdığı öne sürüldü.

Suriye'nin kuzeyinde aralarında PKK'nın bu ülkedeki uzantısı olarak nitelendirilen Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de içinde bulunduğu çatı oluşumu 'Demokratik Halk Hareketi'nin (TEV-DEM) daha önce ilan edilen 3 kantonu birleştirerek, federasyon ilan edilmesi için çalışmalarını arttırdığı öne sürüldü. Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Birleşmiş Milletler'e 8 ay önce federasyon yapı ilanı isteğini ilettiklerini açıkladı.

Kuzey Irak'taki Mesut Barzani'nin kontrolündeki 'Barzan' bölgesinde televizyon ve internet yayını yapan Rudaw'ın haberine göre, Türkiye sınırı veya yakınındaki Haseke ve Halep çevresinde birçok bölgenin PYD'nin silahlı kolu YPG'nin eline geçmesi, kantonların birleşmesini kolaylaştırdı. Bu gelişmelerin, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde federal bir yapı ilanı olasılığını güçlendirdiği belirtildi.

Başında Salih Müslim'in bulunduğu PYD öncülüğündeki TEV-DEM'in uzun süre, federal sistem ilanına mesafeli durduğu belirtilirken, son dönemlerde söylem değişikliğine gittiğine dikkat çekildi. TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil'in, 12 Şubat'ta Amude kentinde düzenlenen toplantıda, federal bir Suriye için hazırlık yaptıklarını söylediği hatırlatıldı.

AHMED KASIM: YPG IŞİD'LE SAVAŞTA KOALİSYONUN ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİKİ HALİNE GELDİ

Suriye'nin Kürt bölgesinde yazar- siyasetçi Ahmed Kasım, Suriye'nin bugünkü durumunun çatışmaların başladığı ilk dönemden farklı olduğunu anlatırken, "YPG, IŞİD'le savaşta koalisyonun önemli bir müttefiki haline geldi. Bu bile, Kürtler'in haklarına kavuşması için yeterlidir" dedi.

3 KANTON

Suriye'de iç çatışmaların başlamasından sonra Kürtler'in yoğun olduğu 'Rojava' olarak bilinen bölgede PYD'nin IŞİD'le silahlı mücadeleye giren silahlı kolu YPG'nin ele geçirdikten sonra ilan ettiği 'Cızire' ile 'Kobani' kantonları birleşirken Efrin Kantonu'nun diğer iki bölgeye bağlanmasının önünde IŞİD engeli bulunduğuna dikkat çekildi.

PYD Dış İlişkiler yetkilisi Sihanok Dibo, Suriye'deki federal sistem önünde Baas rejiminin başını çektiği milliyetçi mantık ve 'muhaliflerin etkisinde' diye nitelendirdiği Türkiye ve Katar gibi ülkelerin ajandasının engel oluşturduğunu savundu. Suriye'nin kuzeyinde 30'dan fazla parti bulunduğu, aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bunların Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve TEV-DEM bünyesinde iki ayrı cephede yer aldığı, federalizm düşüncesinin iki cepheyi diyaloga yönelteceği öne sürüldü.

BM'YE 8 AY ÖNCE İLETİLMİŞ

Al Jazeera televizyonuna konuşan ENKS Başkanı İbrahim Bıro, federal sistem istediklerini 8 ay önce Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya ilettiklerini söyledi. Bıro'nun "Federalizm herkesin yerini bulması açısından etkili olacaktı. Bu Suriye'nin birliğini garantidir" dediği aktarıldı. PYD'li Aldar Halil de Al Jazeera'ye verdiği demeçte federalizmin Suriye'nin bölünmesini engelleyeceğini öne sürdü.

Rudaw, iddiaların gerçekleşmesi halinde Suriye'nin 3 parçaya bölünebileceğini bildirdi. Buna göre; Lazkiye ve çevresini oluşturan Nusayriler, ülkenin kuzeyindeki Rojava'da Kürtler ve ülkenin kalan kısmında ise Sünni Araplar statü elde etmiş olacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Demokratik Birlik Partisi Birleşmiş Milletler Rojava Suriye Dünya Haberler

500

Yorumlar (204)

vanlı.:

Allah sizleri korusun ypg pyd allah sizi korusun AMİN AMİN AMİN Kürtlerin onurusunuz

74
84
yanıtYanıtla
Turk:

Allah hepinizin belasını versin

yanıt33
yanıt26
Tc:

Şeytanın çocukları

yanıt53
yanıt27
YPG:

Umarım Babamız rusya bunu kabül eder cünkü kücük bir kürt devleti kurulmadan büyük ermenistan kurulamaz az kaldı heryer ermenistan bayraklarınla dalgalanacak

18
108
yanıtYanıtla
tefekkür:

hoşşşşt ypg liymiş sen kim ypg kim

yanıt3
yanıt2
vanlı.:

Olacak tabi Türkiye ye ne giriyo

49
53
yanıtYanıtla
musta:

bizene kurarlarsa kursunlar doğal hakları bu da habermi?

23
73
yanıtYanıtla
MARDİNLİ vatan sever:

bende bir kürt olarak şunu söylüyorum, bizim devletimiz TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİDİR. ağzı olan bazı vatan hainleri salva döküyor. . . . . .

yanıt5
yanıt4
can rusya:

ende bir mardinli olarak senin o devletini sevmiyorum benim devletim olmamis olmazda ne yapaciz simdi eni inkar eden bir devlet benim devletin degildir

yanıt1
yanıt1
Tükürük_Türük_Türk:

21. Yüzyıl Kürtlerin olacak..

42
52
yanıtYanıtla
Tüm 204 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title