Haberler

Suriyeli Çocuklara 70 Bin Oyuncak

Başakşehir'de, "Oyuncaklarımız Suriyeli Çocuklar İçin Kampanyası" kapsamında, İBB şirketlerinden Boğaziçi Yönetim AŞ tarafından toplanan 70 bin oyuncağın yüklendiği tır, Gaziantep'e doğru yola çıktı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "Etrafımızdaki bütün ülkelerde sancı var, yaralar, sosyal hadiseler var. Savaşın getirdiği çözümü çok zor, atlatılması çok zor travmalar var. Türkiye, bütün bu travmalara, sosyal yaralara merhem olmaya çalışan bir ülke dünyada" "İlk etapta refakatsiz 500 çocuğun barınmasını sağlayabilmek için bir sistem geliştirmek üzereyiz.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Türkiye'nin etrafındaki bütün ülkelerde sancıların, yaralar ve sosyal hadiselerin olduğunu belirterek, "Savaşın getirdiği çözümü çok zor, atlatılması çok zor travmalar var. Türkiye, bütün bu travmalara, sosyal yaralara merhem olmaya çalışan bir ülke dünyada" dedi.

Başakşehir'de, "Oyuncaklarımız Suriyeli Çocuklar İçin Kampanyası" kapsamında, İBB şirketlerinden Boğaziçi Yönetim AŞ tarafından toplanan 70 bin oyuncağın yüklendiği tır, Bakan İslam'ın katıldığı törenle Gaziantep'e doğru yola çıktı.

Bakan İslam, törendeki konuşmasında, güzel bir iş yapıldığını belirterek, bu küçük hareketin büyük anlamları olduğunu söyledi.

Bunun, "Biz acınızı paylaşıyoruz" anlamına gelen bir hareket olduğunu dile getiren İslam, Türkiye'nin mazlumun dostu bir ülke olduğunu, bunu bütün dünyanın kabul ettiğini bildirdi.

Bakan İslam, şöyle konuştu:

"Etrafımızdaki bütün ülkelerde sancı var, yaralar, sosyal hadiseler var. Savaşın getirdiği çözümü çok zor, atlatılması çok zor travmalar var. Türkiye, bütün bu travmalara, sosyal yaralara merhem olmaya çalışan bir ülke dünyada. Suriye ile alakalı böyle faaliyetlerimiz var. Çünkü biz şuna inanıyoruz geleneksel olarak, komşusu açken tok yatamayan, tok yatmaması öğütlenen bir milletiz. Bu nasihate uyuyoruz ve etrafımızda ne var, ne yok ona bakıyoruz, ona göre vaziyet alıyoruz. Etrafımıza yardım elimizi uzatmaya çalışıyoruz.  Suriye gerçekten 4 yıldır çok büyük acılar çeken bir ülke. Hemen yanı başımızda, komşumuz. Kendileriyle tarihi ve akrabalık bağlarımız var. Bu yarayı görmezden gelmek elbette mümkün değil. Aslında bütün dünyanın eğilmesi gereken çok ciddi bir problem var orada. Ama ne yazık ki biz Türkiye olarak kendimizi bu konuda oldukça yalnız hissediyoruz. 'Ne yaparsak biz yaparız, gerisi boş' noktasına gelmiş durumdayız. Onun için de elimizden gelen bütün gayreti, hem devlet olarak hem tüm kamu kurum kuruluşları olarak hem de bizzat halk olarak yapmaya gayret ediyoruz."

"10 binin üzerinde Suriyeli çocuk çatışmalarda öldü"

Bakan İslam, savaşın ortaya çıkardığı bilançoya göre, bugüne kadar 10 binin üzerinde Suriyeli çocuğun çatışmalarda hayatını kaybettiğini söyledi.

Geçen yıl Suriyeli çocuk sığınmacı sayısının 260 bin olduğuna işaret eden İslam, "Bu yıl ise bu sayı 1 milyonu aştı. 1 milyon 300 bin civarında sığınmacı çocuk sayısı var çeşitli ülkelerin. Ülkelerinden kaçan Suriyeli sığınmacıların 1 milyondan fazlası 11 yaşın, yaklaşık 400 bin kadarı ise 5 yaşın altındaki çocuklardan oluşuyor. 10 binin üzerinde çocuk ise yalnız başına sınırı geçerek, çeşitli ülkelere sığınmış durumda. Refakatsiz durumda" diye konuştu.

Suriye'de yaklaşık 100 bin çocuğun çatışmalardan dolayı yetim kaldığını söyleyen İslam, okul çağındaki çocukların yüzde 40'ının ise çeşitli ihtilaflar dolayısıyla okula devam edemediğine dikkati çekti.

Bakan İslam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz, karışıklıkların başladığı ilk günden itibaren hem çocuklara hem yetişkinlere elimizden gelen yardımı ve hizmeti sunmaya çalışıyoruz ülke olarak. AFAD başkanlığında kurulmuş gayet ciddi, çok iyi çalışan bir organizasyonumuz var. Biz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, AFAD bünyesinde kurulan bu organizasyonun en önemli paydaşlarından biriyiz. Özellikle çocuklarla, kadınlarla ve aileyle ilgileniyoruz. Çocuklar için kamplarda kreşlerimiz var. Onlar için okullar açmış durumdayız. Çocukların savaş bitinceye kadar iyi bakılması, eğitim hayatlarının sekteye uğramaması, ülkelerine dönme vakti geldiğinde yetişmiş insan gücü olarak kendi ülkelerine dönebilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Kadınlara ve ailelere psikososyal destek hizmetlerini 3 yıldan daha fazla bir süredir veriyoruz. 10 ilimizdeki 22 barınma merkezinde yaklaşık 300 bin kişiye şimdiye kadar bu destekleri verdik."

"500 çocuğun barınmasını sağlayabilmek için bir sistem geliştirmek üzereyiz"

Suriyeli çocukları mümkün olduğu kadar kayıt altına almaya çalıştıklarını aktaran İslam, kayıt altına aldıkları çocukları, kamplarda kurdukları çocuk merkezlerine aldıklarını, eğitimlerini orada tamamlamalarını sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

İslam, 0-5 yaş aralığındaki çocuklar için kreşler açtıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Refakatliyseler, anne ve baba varsa onların yanlarında kamplara almaya çalışıyoruz. Refakatsiz çocukları ise kendi bünyemizdeki çocuk sevgi evlerine almaya çalışıyoruz ve oralarda onlara hizmet veriyoruz. Burada mutlulukla belirtmek isterim ki, yeni bir çalışma başlattık. Dışişleri Bakanlığımız vasıtasıyla bize müracaat eden, şükranlarını bildiren Arap asıllı iş adamları var. Suriye asıllı iş adamları var demek daha doğru olur. Onlarla birlikte yeni bir çalışma başlatıyoruz. İlk etapta refakatsiz 500 çocuğun barınmasını sağlayabilmek için bir sistem geliştirmek üzereyiz. Bunu yaptıktan sonra tespit edildikçe, Türkiye'de en azından kendi sınırlarımız içerisinde refakatsiz, yani anne ya da baba desteği olmayan çocuk kalmasın diye gayret sarf etmek durumundayız. Aslında bunu sınırın öbür tarafında da yapmayı çok arzu ediyoruz ama ne yazık ki şartlar uygun değil. Onun için kendi ülkemize gelen çocukları koruma altına alabilecek durumdayız şu anda. Elimizden geleni yapıyoruz."

Bugün burada toplanmalarına neden olan çalışmanın, Suriye'de acı içinde olan çocuklara yönelik bir çalışma olduğunu vurgulayan İslam, "Onun için de takdire şayan bir çalışma. Biz bu hediyeleşme ile şunu söylüyoruz aslında. 'Acılarınızı tümüyle dindirmemiz mümkün değil. Ama sevgili çocuklar, yüzünüze bir anlık gülümseme kondurabilirsek biz şimdilik kendimizi bahtiyar hissedeceğiz. Sizin için çalışıyoruz, sizin için gayret sarf ediyoruz, sizinle beraberiz, acılarınızı paylaşıyoruz. Size daha güzel, emniyetli, savaşsız, mutlu, müreffeh bir dünya hazırlayabilmek için Türkiye olarak tüm gücümüzle gayret ediyoruz. Bunu bilin istiyoruz.' Bu cümle için bu tır Suriye'ye gidiyor."

Boğaziçi Yönetim AŞ Genel Müdürü İlhan Aydın Kartal da bu tarz sosyal sorumluluk projeleriyle ortak acılar için duyarlılık ve hassasiyetin oluşmasına zemin hazırlamaya çalıştıklarını belirterek, "Çünkü biz inanıyoruz ki mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır, acılar paylaşıldıkça azalır" dedi.

Bakan İslam'ın, 70 bin oyuncağın yüklendiği tıra son oyuncak kutusunu koymasının ardından tır Gaziantep'e doğru yola çıktı.

Bu arada, törenin düzenlendiği bahçenin çitlerine de alana gelen çocuklar için oyuncaklar asıldı. Çocuklar, bu oyuncakları alarak, alandan ayrıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Ayşenur İslam Başakşehir Gaziantep Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title