Haberler

Suriye'ye Sınır Ötesi İnsani Yardım Karar Tasarısı Bmgk'da Kabul Edildi

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de yardıma muhtaç milyonlarca kişiye, Türkiye, Irak ve Ürdün'den Esed rejiminin izni aranmaksızın insani yardım ulaştırılmasına yetki veren karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.

Avustralya, Lüksemburg ve Ürdün tarafından kaleme alınan ve bir aydan fazla süredir daimi üyelerle müzakereleri devam eden karar tasarısında, Türkiye, Ürdün ve Irak üzerinden Esed rejiminin rızası aranmaksızın BM gözetiminde insani yardım geçirilmesine yetki veriliyor.

Suriye rejiminden tasarının gündeme geldiği sıralarda yapılan açıklamalarda, kendi rızaları alınmadan ülkeye giren konvoylara ateş açılabileceği uyarısı yapılmıştı.

Daha önce Suriye'ye ilişkin 4 karar tasarısını veto eden Rusya ve Çin'in ikna edilmesi için tasarının ilk halinde yer alan BM şartının 7. bölümünün çıkartıldığı belirtilmişti.

BMGK karar metninde, karara uyulmaması durumunda eyleme geçilmesi için BMGK'dan yeni bir karar çıkarılması gerektiği vurgulanıyor.

Tasarıda, konvoyların insani yardım taşıdığının teyidi için BM tarafından 180 gün süreyle görevlendirilecek bir gözlemci misyonu oluşturulması da isteniyor.

-1.3 milyon kişiye ulaşılabilir-

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, 26 Haziran'da BMGK'ya verdiği brifingde, Suriye'de yardıma muhtaç kişi sayısının 10.8 milyona çıktığını kaydederek, BMGK'dan Türkiye, Ürdün ve Irak sınırından Suriye içine yardım ulaştırılmasını temin etmelerini talep etmişti.

Sınır ötesi yardım ulaştırılması için BMGK'nın desteğine ihtiyaçları olduğunu dile getiren Amos, Türkiye, Ürdün ve Irak sınırlarından yapılacak girişlerle 1.3 milyon kişinin ihtiyacının karşılanabileceğini söylemişti.

İnsani yardım ulaştırılmasına ilişkin Şubat ayında kabul edilen 2139 sayılı BMGK kararına ilişkin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından sunulan aylık raporlarda, tarafların karara uymadığı ve rejimin bürokratik engellerle yardım ulaştırılmasını daha da zorlaştırdığı belirtilmişti.

Daha önce Suriye'deki savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini isteyen karar tasarısını Rusya ve Çin veto etmişti. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title