Haberler

Suriye'nin Lezzetini Kilis'e Taşıdı

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli, Kilis'te açtığı lokantada Halep mutafağının lezzetlerini sunuyor Lokanta sahibi Hamami: "Suriye'deki lezzetleri özleyen vatandaşlarımız kendi ülkelerindeymiş gibi yemeklerin tadına bakıyor"

KEMAL KARAGÖZ - Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Yahya Hamami, Kilis'te açtığı lokantada Halep mutfağının lezzetlerini sunuyor.

Kilis'e sığınan Suriyelilerin büyük çoğunluğu çadır kent ve konteyner kentlere yerleştirilirken, maddi durumu iyi olan veya çadır kentte kalmak istemeyenler ise imkanları dahilinde ev kiralayarak kentte yaşamlarını sürdürüyor.

Kent merkezinde geçimlerini sağlamak için lokanta açan Suriyeliler, Halep mutfağı ve Suriye'nin eşsiz tatlarını Kilislilere sunuyor.

Suriyeli lokanta işletmecisi Yahya Hamami, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 ay önce ülkesindeki iç savaştan kaçarak Kilis'e geldiklerini söyledi.

Mesleğini sürdürmek amacıyla lokanta açtığını belirten Hamami, " Suriye'nin eşsiz tatlarını Kilis halkıyla buluşturmak istedik. Lokantamızda Suriye lahmacunu, felafel, humus, iç bakla ezmesi, kişk, tavuk döner ve Halep köftesi bulunuyor. Suriye'deki lezzetleri özleyen vatandaşlarımız kendi ülkelerindeymiş gibi yemeklerin tadına bakıyor" dedi.

Kilis mutfağını da beğendiğini dile getiren Hamami, geçimlerini bu şekilde sürdürdüklerini kaydetti.

Türklerin oldukça lezzetli yemekleri olduğuna işaret eden Hamami, şöyle devam eti:

"Türk vatandaşları da lokantamıza gelip özellikle Halep köftesi, humus ve tavuk döneri yiyor. Suriye yemekleri Türk yemekleriyle karşılaştırıldığında farklılık var. Mesala Türkler, tavuk dönerin içine marul, salata koyarken biz dürümün içine sarımsak, domates ve turşu koyuyoruz."

Halep'teki işyerinin iç savaşta zarar gördüğünü vurgulayan Hamami, "Türkiye'de lokanta açmak zor. Arapça yazı asmak zor. Tabi biz kanun çerçevesinde şartları yerine getiriyoruz. İnşallah biran önce savaş biter de biz de ülkemize döneriz" diye konuştu.

Suriyeli Türkmen Hüseyin Memik de Suriye'de kızartma ve tavuktan oluşan yemeğin meşhur olduğunu ifade ederek, "Kilis halkı da Suriye yemeklerine ilgi gösteriyor" dedi.

Kilis'te iki kültürün yemekleri birbiriyle örtüşüyor

Kilisli Enes Korkmaz ise Suriye yemekleriyle Türk yemekleri arasında pek fark olmadığını ama yine de Türk yemeklerinin yerinin ayrı olduğunu söyledi.

Kilis'in Suriye sınırına yakın olmasından dolayı iki farklı kültürünün yemeklerin birbiriyle örtüştüğünü dile getiren Korkmaz, şöyle devam etti.

"İki ülkenin ortak yemekleri de var. Suriye dönerinin bizim dönerimizden biraz daha farklı olduğunu söyleyebilirim. Dönerin içine koydukları sos bizimkinin tadından oldukça farklı. Suriye ekmeğinin de Türk ekmeğine göre farklı bir tadı var." - Kilis

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Suriye Kilis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title