Haberler

Suriye'de İç Savaş

İdlib kentindeki kamplarda yaşayan esnaftan doktora, kaçakçıdan savaşçıya kadar farklı meslek gruplarından aileler, zor şartlar altında hayat mücadelesi veriyor

AYŞE SÜMEYRA AYDOĞDU / RAMAZAN TURGUT - Suriye'nin İdlib kentindeki kamplarda yaşayan esnaftan doktora, kaçakçıdan savaşçıya kadar farklı meslek gruplarından aileler, zor şartlar altında hayat mücadelesi verdiklerini belirtti.

Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki kamplarda ortalama 7 kişilik çadırlarda yaşayan aileler, geçimlerini nasıl kazandıkları ve karşılaştıkları zorlukları AA ekibine anlattı.

Muhaliflerin ele geçirdiği petrol kuyularından getirilen mazotu kaçak yollarla satan Kerame kampı sakinlerinden Aşık İbrahim (15) adlı genç, "6 ay önce rejim güçlerinin köyümüze düzenlediği saldırıda babam şehid oldu. Ailemin geçimini üstlenmek için okulu bırakmak zorunda kaldım. Aynı işi yapan arkadaşlarımdan bazıları bu yolda hayatlarını kaybetti " dedi.

Çocukluğunu yaşayamadığını belirten İbrahim, "Arkadaşlarımın kaçakçılık sırasında ölmesi beni çok etkiledi. Hayati risk taşımasına rağmen mecbur kaldığım için günde 25 dolara bu işi yapıyorum" diye konuştu.

Muhalif savaşçılara aylık 100 dolar maaş

Muhaliflerin kontrolü altındaki bölgelerde güvenliği sağlamakla görevli Ahraru'ş Şam Hareketi'ne mensup Abdullah (27) lakaplı muhalif savaşçı ise birliklerinde hiçbir ayrım gözetilmeden herkese 100 dolar maaş verildiğini belirtti.

Muhalif savaşçıların ailelerinin geçimlerini sağlamak için bu maaşlara ihtiyaç duyduklarına dikkati çeken Abdullah, "Kendilerine verilen maaşın kaynağının muhaliflerin elindeki petrol kuyuları, fabrikalar ve yurt dışındaki Suriyelilerin bağışları olduğunu öne sürerek, hedeflerinin "Ülkenin bütün unsurlarını içinde barındıran üniter bir Suriye" olduğunu ifade etti.

Sahra hastanesinde maaşlar 300 ile 800 dolar arasında değişiyor

Atme Kampı'ndaki sahra hastanesinin sorumlusu pratisyen hekim Yahya Osman, hastanedeki personelin maaşlarının 300 ile 800 dolar arasında değiştiğini söyledi.

Osman, Medical Relief for Syria (MRFS) isimli ABD merkezli insani yardım kuruluşu tarafından maaşların ödendiğini belirterek, "Ülkemize hizmet etmek için buradayız. Sadece geçimimizi sağlayacak kadar ücret talep ediyoruz. Önceleri hiçbir maddi karşılık almadan çalışıyorduk" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki doktor yetersizliği nedeniyle çalışma saatlerinin uzunluğundan yakınan Osman, "Hasta yoğunluğu ve ülkede yaşananlar nedeniyle psikolojik olarak ciddi anlamda yıprandık" şeklinde konuştu.

-"Köpeklerin bayramı bizimkinden daha iyiydi"

İsminin açıklanmasını istemeyen Atme Kampı'ndaki yaşlı bir esnaf, "Kurban Bayramı bize uğramadan geçti. Maddi ve manevi olarak bayramın bereketinden istifade edemedik. Köpeklerin bayramı bizimkinden daha iyiydi" değerlendirmesinde bulundu.

-4 kişilik aile, günlük 3 dolarla geçinmek zorunda

Muhaliflerin kontrolünde bulunduğu için inşaat faaliyetleri diğer bölgelere nisbeten daha gelişmiş olan İdlib kırsalındaki bir tuğla fabrikasında işçi olarak çalışan Gandi Kaddur, iş yeri sahibinin "keyfine göre" çalıştıklarını, belirli mesai saatleri ve ücretleri olmadığını dile getirdi.

Kaddur, 3 dolar yevmiye ile 4 kişilik ailesinin geçimini sağlamakta zorlandığını ifade etti.

Yol kenarındaki bir çadırda benzin satan ve ailesiyle 7 aydır bu kampta yaşadığını belirten İsmail Muhammed (25) ise "Yanında 4 işçi çalıştırdığını, günlük kazançlarının 60 dolar olduğunu" anlattı. - İdlib

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Suriye İdlib Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title