Haberler

Sümerpark'ta Ezidi Kadınların Yaraları Sarılıyor

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin zorunlu göç mağdurları için yapılan Çamaşır Evleri şimdi de IŞİD zulmünden kaçıp gelen Ezidi Kürt kadınlarına hizmet veriyor.

Göç edenlerin yaşamlarını kolaylaştırmak için yapılan ve Dünya Metropol Kentler Birliği'nin ödülünü alan Sümerpark Ortak Yaşam Alanı, şimdi de savaş parçaladığı Ezidi ailelerin yaralarının sarıldığı mekan oldu.

Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı bünyesinde çalışmalarını yürüten Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne (DİKASUM) bağlı Hasırlı, Benusen ve Yeniköy Beyaz Kelebekler Çamaşır Evleri, Sanat Galerisi ve Basın Merkezi'nde kalan Ezidi kadınlara da hizmet veriyor. DİKASUM, yaptığı planlama ile çamaşır evleri haftanın belli günlerinde mahalledeki göçzede kadınlara, belli günlerinde ise Kürt Ezidi kadınlar için ayırdı.

DİKASUM, kayıt altına alınan aileler üzerinde yaptığı araştırmada halen Diyarbakır'da bulunan 952 Ezidi'den 397'sini çocuklar, 317'sini ise kadınlar oluşturuyor. Ailelerin içinde 238 de yetişkin erkek bulunuyor. DİKASUM'un Sosyal Hizmet Uzmanı Nihal Bozhan Özbek, gelenlerin büyük bir bölümünü çocuk ve kadınlar oluşturduğunu söyledi.

ÇALIŞMALARA EZİDİ KADINLAR DA DAHİL OLDU

Özbek, yaptıkları birebir görüşmelerde kadın ve çocukların "IŞİD eline düşmemek, tecavüze uğramamak, pazarlarda köle olarak satılmamak için kaçarak Diyarbakır'a geldiklerini" belirlediklerini söyledi. Yaşadıkları travmadan dolayı başlangıçta kadınlarla diyalog kurmakta zorluk çektiklerini belirten Özbek, "Görüşmelerimizi sıklaştırarak güven ortamı oluşturduk. Bazı Ezidi kadınları da ihtiyaç tespit grubuna dahil ettik. Şimdi tüm çalışmaları birlikte yürütüyoruz" diye konuştu.

25 KADIN TAKI TASARIM ATÖLYESİ'NE BAŞLADI

Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda Engelli Şube Müdürlüğü bünyesinde çalışma yürüten Takı Tasarım Atölyesi'ne de 25 Ezidi kadın düzenli olarak katılıyor. Sosyal Hizmet Uzmanı Özbek, fiziki ihtiyaçların giderilmesinden sonra kadınların yaşadığı savaş ve göç travmasını atlatmaları için pek çok sosyal etkinlik düzenlediklerini, Takı Tasarım Atölyesi'nin de bu anlamda önemli bir işlevi olduğunu söyledi.

ŞENGAL'DE KALAN EŞLERİNİ MERAK EDİYORLAR

DİKASUM'un sosyologlarından Günay Yakut ise kadınlarla yaptıkları görüşmeler sonucunda pek çoğunun eşi ve yetişkin çocuğunun Şengal'de kaldığını tespit ettiklerini söyledi. Bu durumun kadınlar üzerinde olumsuz bir etki bıraktığını vurgulayan Yakut, "Eş ve çocuklarından haber almaya çalışan kadınlar vakitlerinin çoğunu haber izleyerek televizyon başında geçiriyor" dedi. "Kadınların yaşadığı bu kaygı durumlarını azaltmak için psiko-sosyal çalışmalar başlattık" diyen Sosyolog Yakut, kadın konusunda bilinç yükseltme çalışmalarına da yakında başlayacaklarını söyledi.

Sümerpak Ortak Yaşam Alanı'ndaki çalışmalara Demokratik Özgür Kadın Hareketi DÖKH aktivistleri de etkin bir şekilde katılıyor.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Yeniköy Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 7 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 7 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 7 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Fenerbahçe'nin şampiyonluk şansı var mı? Fenerbahçe nasıl şampiyon olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title