Haberler

Sultan Nevruz"Un Bitmeyen Çağrısı

İzmir'in Tire ilçesinde nevruz, "Sultan Nevruz" adı altında herhangi bir çağrı ya da organizasyon olmaksızın her yıl 21 Mart'ı takip eden ilk pazar günü kutlanıyor İlçede halk o gün için sözleşmişcesine yaylalarda toplanıp baharın gelişini kutluyor.

AHMET BAYRAM - İzmir'in Tire ilçesinde nevruz, "Sultan Nevruz" adı altında herhangi bir çağrı ya da organizasyon olmaksızın her yıl 21 Mart'ı takip eden ilk pazar günü kutlanıyor. İlçede halk o gün için sözleşmişcesine Tire'yi saran yaylalarda toplanıp, baharın gelişini kutluyor.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tire'deki kutlamaların herhangi bir kuruluşun organizasyonu ya da çağrısı olmaksızın her yıl yapıldığını söyledi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos Seferi sonrasında konakladığı rivayet edilen Tire'deki Balpınarı yaylasının "Sultan Nevruz" kutlamalarının merkezi olduğunu belirten Ekici, Evliya Çelebi'nin, Rodos Seferi sonrasında Kanuni'nin burada kaldığını ve yörenin suyunu çok sevdiğini aktardığını kaydetti.

Kanuni'nin, yaylayı anlatan bir şiir yazıp, fermanla halkın her sene burada gezip eğlenmesini istediğini anlatan Ekici, Tire ve civar şehirlerden gelen vatandaşların yüz yıllardır 21 Mart günü kendiliğinden Balpınarı yaylasında ve civarındaki tepelerde "Sultan Nevruz" için toplanıp piknik yaptığını dile getirdi.

Ekici, "Sultan Nevruz"un son yılarda 21 Mart'ı takip eden ilk pazar günü kutlanmasını ise günümüzde endüstrileşen toplum yapısına bağladı. Pazar günlerinin tatil olması nedeniyle Tire ve civar şehirlerde yiyeceğini içeceğini yanına alan herkesin kutlamalara katıldığına işaret eden Ekici, "Piknik yapılıp eğlenilirken, çocukların uçurtmaları da Sultan Nevruz eğlencesiyle özdeşleşmiştir" diye konuştu.

"Sultan Nevruz"u

Tire'nin en eski geleneklerinden olan "Sultan Nevruz"unun ilçeye Ankara Savaşı sonrasında Timur'dan miras kaldığı rivayet ediliyor.

Osmanlı İmparatoru Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında 1402 yılında gerçekleşen Ankara Savaşı'ndan sonra kışı Tire de geçiren Timur'un, buradan ayrılırken ordusundaki yaralı ve yaşlıları Tire'de bıraktığı, bölgede yaşamaya başlayanların nevruz geleneğini o tarihten bu yana sürdürdüğü rivayet ediliyor. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman 21 Mart İzmir Tire Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title