Haberler

'Sultan Kayığı' Geleneği Halen Cide'de Yaşatılıyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahları taşıyan Sultan Kayıkları, halen Kastamonu'nun Cide ilçesinde yapılıyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde padişahları taşıyan Sultan Kayıkları, halen Kastamonu'nun Cide ilçesinde yapılıyor.

Cide ilçesinde 29 yıldır kayık ustalığı yapan Kenan Çakır (63), 200 yıl önce padişahlar için üretilen ve sultan kayığı olarak bilinen kayıkları sipariş üzerine tersanesinde imal ettiğini söyledi.

52 yıl önce İstanbul'da babasına ait tersanede çırak olarak mesleğe başladığını belirten Çakır, 29 yıldır sultan kayıklarını imal ettiğini anlattı.

Sultan kayıklarının zamanla unutulmaya yüz tuttuğunu vurgulayan Çakır, ilk olarak 200 yıl önce Osmanlı Padişahları için imal edildiğini ve günümüze kadar ulaştığını ifade etti.

Sultan kayıklarının gelecek nesillere aktarılması için büyük çaba sarf ettiğini dile getiren Çakır, şöyle konuştu. "30 metre uzunluğunda 2.5 metre genişliğinde ve tamamen aslına uygun yapılan sultan kayıklarında en ince ayrıntılar dahi dikkate alınıyor. Tamamı ahşap ve ağırlıklı olarak meşe, çam, kestane kullanılıyor."

Sultan kayığı yapmanın ayrıcalığına değinen Çakır, "İnsan ürettikçe yaptığı işten gurur duyuyor, zevk alıyor, işini severek yapıyor" diye konuştu.

Normal bir kayık ile sultan kayığı arasında maliyet farkı oluştuğunu kaydeden Çakır, şunları söyledi: "Sultan kayığının maliyeti, tamamen içerisinde kullanılan aksesuarla ilgili azalıp çoğalıyor. Kayıkların boyutuna göre maliyetleri 30 bin ile 200 bin lira arasında değişiyor. İki yıl önce Türkmenistan'daki bir Türk inşaat firması için yaptığımız sultan kayığı, firma tarafından Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'a hediye edilmişti. Kayık, tamamen sarı ve altın kaplamadan olduğu için pahalıya mal olmuştu"

Cide'de, aslına uygun inşa edilen dördüncü 'Sultan' kayığının Türkmenistan'a yolcu edilmesinden sonra şu an tersanesinde iki tane daha sultan kayığı imal ettiğini açıklayan Çakır, ortalama olarak sultan kayıklarının iki ay süre içerisinde

tamamladığını belirtti. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kenan Çakır Kastamonu Cide Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title