Haberler

Sudan'da Seçimler

Sudan Devlet Başkan Yardımcısı İbrahim Gandur, "Parti olarak seçimden çıkacak her türlü sonucu kabul etmeye hazırız" dedi.

Sudan Devlet Başkan Yardımcısı İbrahim Gandur, "Parti olarak seçimden çıkacak her türlü sonucu kabul etmeye hazırız" dedi.

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in liderliğini yaptığı Milli Kongre Partisi Başkanvekili Gandur, başkent Hartum'daki parti genel merkezinde, seçimi takip etmek üzere Sudan'da bulunan yabancı gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Gandur, "Güney Kordofan ve Mavi Nil bölgelerinde seçimi sabote etmeye çalışan silahlı çetelere rağmen halkımız demokratik hakkını kullandı. ve biz parti olarak, seçimden çıkacak her türlü sonucu kabul etmeye hazırız, her halükarda Sudan halkına müteşekkiriz" diye konuştu.

Seçime katılımın, bazı muhaliflerin iddia ettiği gibi düşük olmadığını ve bunun seçim merkezlerindeki yoğunluktan anlaşılabileceğini savunan Gandur, "Yine de kesin rakamlardan bahsetmek doğru olmaz çünkü seçim sona erdikten sonra Yüksek Seçim Kurulu gerçek oranı söyleyebilir" ifadesini kullandı.

"Bize uygulanan ambargo insan haklarına aykırıdır"

Ülkesine yönelik ambargoya da değinen Gandur, "ABD'nin 1996'da uluslararası karar olmaksızın Sudan'a ambargo koyduğunu, ekonomik olarak dünyadan izole ettiğini ve başka ülkeleri de kendileriyle iş yapmaktan alıkoyduğunu, hatta bazı Batı ülkelerinde üretilen ilaçları almalarına bile engel olunduğunu böylece birçok alanda sıkıntıya düştüklerini" savundu.

Gandur, "Bizi terörle ve insan haklarına saygı duymamakla suçluyorlar, bilakis bize uygulanan ambargo insan haklarına aykırıdır. Dolayısıyla bu haksız ambargonun sonlandırılması gerekiyor" dedi.

- " Darfur'da seçime katılım yüksekti ve sorunsuz geçti"

Öte yandan Sudan Darfur Bölgesi Geçiş Yönetimi Başkanı ve Ulusal Özgürlük ve Adalet Partisi Genel Başkanı Eltigani Sisi Muhammed Atim, yaptığı basın açıklamasında, uzun yıllardır sorunların yaşandığı "Darfur'da durumun sakin olduğunu, ufak ve zayıf bazı gruplar haricinde çatışmaların yaşanmadığını" belirtti.

Daha önce silahlı olan örgütlerle bir araya gelerek 2011 yılında Katar'ın başkenti Doha'da hükümetle imzalanan anlaşma sonrası siyasete girerek Ulusal Özgürlük ve Adalet Partisi'ni kurduklarını aktaran Atim, bu seçime de katıldıklarını vurguladı.

Darfur'da yürüttükleri seçim kampanyasının gayet başarılı geçtiğine, bazı bölgelere oy pusulalarının geç ulaşması nedeniyle seçimde gecikme yaşanması haricinde herhangi bir problemle karşılaşmadıklarını aktaran Atim, "Darfur'da seçime katılım yüksekti ve sorunsuz geçti" dedi.

Atim son olarak halen Darfur'da bulunan silahlı Sudan Özgürlük Hareketi'nin de yurt dışından desteklendiğini öne sürerek, "Bu hareketin İsrail'de ofisi var, dolayısıyla Darfur'da yeniden kaos çıkarmak isteyenlerin arkasında İsrail gibi dış güçlerin olduğu söylenebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Sudan'da bugün sona erecek seçimlerde, devlet başkanı, 450 üyeli Milli Meclis ve Sudan Federal Yasama Meclisi'nin üyeleri belirlenecek. Yaklaşık 13 milyon kişinin oy kullanacağı seçimde, devlet başkanlığı için aralarında Beşir'in de bulunduğu 16 aday, parlamento için de 44 parti yarışıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Hartum Darfur Sudan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title