Haberler

Su savaşlarına doğru

Güncelleme:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde 'su savaşları' uyarısında bulundu.

Yorgancılar, "Yapılan araştırmalar, dünyanın yakıtsız kalmadan önce susuz kalacağını öngörmektedir. Çok yakın bir gelecekte dünya başta su olmak üzere doğal kaynak savaşına doğru hızla ilerlemektedir. Su fakiri bir ülke olmamak için bugünden tedbirlerimizi almak zorundayız. Unutmayalım ki, su hayattır" dedi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'dan her sene 16 Ekim'de kutladığımız Dünya Gıda Günü'nün bu yılki ana temasını "İklim değişiyor, gıda ve tarım da buna uymalı' olarak belirlendiğini ifade ederek, su fakiri bir ülke olmamak için tedbir çağrısında bulundu. Yorgancılar, "Şöyle bir baktığımızda; küresel ekonominin önündeki en büyük risklerden birisi küresel ısınmadır. Bu risk, tarımın bugünkü durumunu daha önemli kılarken, tarım yapılacak alanların da değerini artırmaktadır. İnsanlığın yaşamını idame ettirmesi için gerekli olan tarımın ihmal edilmesinin faturasının ne kadar ağır olacağını hatırlatması açısından bugünün anlamı son derece önemlidir" dedi.

Tarımda sürdürülebilirlik

2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı dikkate alındığında, tarımda her türlü değişim karşısında sürdürülebilirliğinin devam ettirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yorgancılar, gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 1 milyar insanın aşırı yoksulluk içinde yaşadığını, 9 kişiden 1'inin açlık çektiğini vurguladı. Buna sebep olan etkenler ve gıda israfında gelinen seviyenin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Yorgancılar, "Bugün başta 78 milyona ulaşan nüfusumuza, her yıl ülkemizi ziyaret eden milyonlarca turistimize ve içinde bulunduğumuz coğrafyada yaşayan 1,5 milyar insana doğrudan gıda ve içecek arz edilmektedir. Potansiyelimiz dikkate alındığında; dünya gıda ihracatında gerileyen değil ilerleyen, tarım ürünlerini ithal eden değil ihraç eden bir ülke olmak zorunda olduğumuz da görülmelidir. O nedenle de, özellikle, tarımsal hammaddeyi işleyerek soframıza getiren gıda sanayi için değişen iklim koşullarına bağlı olarak geliştirilen gıda politikalarımız dünden daha hassas bir noktaya gelmiştir" diye konuştu.

Önleyici politika ihtiyacı

Diğer yandan, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ının susuzluk riskiyle karşı karşıya olması nedeniyle yakın geleceğe dair önleyici politikaların zorunluluğuna değinen Başkan Yorgancılar şunları söyledi, "Yapılan araştırmalar, dünyanın yakıtsız kalmadan önce susuz kalacağını öngörmektedir. Bu bile başlı başına özellikle de tarım ülkelerinin geleceğini riske atmaktadır. Su sıkıntısı, tarım ürünlerini olumsuz etkilerken, bu dünyayı açlığa ve yoksulluğa sürükleyecektir. Doğal kaynakları süratle ve bilinçsizce tüketen bir toplum haline geldik ve gelecek nesillerin de haklarını bugünden gasp ediyoruz. Gerek gıda israfında, gerekse doğal kaynak tüketiminde tasarruflu kullanım ve sağlıklı bilinçlendirme ile geleceğimize sahip çıkmalıyız. Dünya tarihi, sıcak savaşı gördü, ardından soğuk savaşa sürüklendi. Kur savaşları ile ülkeler ekonomilerini ayakta tutmaya çalıştılar. Çok yakın bir gelecekte ise dünya başta su olmak üzere doğal kaynak savaşına doğru hızla ilerlemektedir. 21. yüzyılın en büyük tehlikesinin kuraklık ve susuzluk olarak gösterilmesinin ana nedeni de budur. Su fakiri bir ülke olmamak için bugünden tedbirlerimizi almak zorundayız. Unutmayalım ki, su hayattır."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Gıda Günü Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title