Haberler

SPK'nın, Yatırım Hizmetleri ve Kuruluşlarına İlişkin Rehberi Güncellendi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım hizmet ve faaliyetleri ile yatırım kuruluşlarına yönelik hazırlanan rehberin, bazı hususların ilave edilmesiyle güncellendiğini duyurdu.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım hizmet ve faaliyetleri ile yatırım kuruluşlarına yönelik hazırlanan rehberin, bazı hususların ilave edilmesiyle güncellendiğini duyurdu.

SPK tarafından yapılan açıklamada, aracı kurum ve bankaların sermaye piyasası faaliyetlerine ilişkin "Yatırım Hizmetleri" ve "Yatırım Kuruluşları" tebliğlerinin 1 Temmuz 2014'te yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Söz konusu tebliğlerin uygulanmasına yönelik Kurul tarafından "Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri ile Yatırım Kuruluşlarına İlişkin Rehber" hazırlandığı aktarılan açıklamada, ilave edilecek hususlar olması dolayısıyla rehberin güncellendiği bildirildi.

Bu güncellemeyle, emir iletimine aracılık faaliyeti sırasında, müşteriye bildirim yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili tereddüt edilen çeşitli hususlara açıklık getirildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca, uygunluk ve yerindelik testlerinin uygulanmasına ilişkin tüzel kişi müşterek ile vekaleten açılan hesaplarda testlerin uygulanması, testlerin yapılmasında yetkili imzalar ile personelin lisans durumuna ilişkin konulara açıklık getirildi. Uygunluk ve yerindelik testlerinin sonuçlarında farklılaşmaya gidilmesine ilişkin talepler dikkate alınarak bu konuda bazı açıklamalar ve değişiklikler yapıldı. Bunun yanında testlerin çağrı merkezi ya da kayıtlı telefonlar aracılığıyla yapılması talepleri uygun görülmedi. Bankalarda yatırım hizmet ve faaliyetleriyle ilgili personele ilişkin, bazı personel için aranan lisans şartlarında geçiş süreci tanındı."

Açıklamada, irtibat bürosunun faaliyete geçebilmesi için ticaret siciline tescil yapılması zorunluluğunun kaldırıldığı ifade edilerek, aracı kurumların marka kullanım izinlerine ilişkin çeşitli hususlara açıklık getirildiği bilgisi verildi.

İlave risk bildirim yükümlülüklerine ilişkin bazı hususlara açıklık getirildiği ve yatırım fonları için muafiyet tanındığına işaret edilen açıklamada, saklama hesaplarına ilişkin müşterilerle mutabakat yapılması yükümlülüğünün ise 1 Ocak 2016'ya bırakıldığı dile getirildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title