Haberler

Sosyal Medyadaki "Ölü Arkasından Konuşma" Tepkilerine Yanıt

İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, Hasan Karakaya’nın ölümünün ardından başlatılan ‘ölünün arkasından konuşulup konuşulmayacağı’ tartışmalarına açıklık getirdi.

İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, Hasan Karakaya'nın ölümünün ardından başlatılan 'ölünün arkasından konuşulup konuşulmayacağı' tartışmalarına açıklık getirdi. Ünlü, "Kişi hayattayken insanlara zarar verdiyse, geride kalanları onun zararlarından korumak niyetiyle konuşulabilir" dedi.

Yeni Akit gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Hasan Karakaya'nın, geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesi sosyal medyanın gündemine oturdu. Hasan Karakaya'nın bir köşe yazısında kullandığı "Ölülerin arkasından konuşulmaz diye bir kural yok. Bu konuda dini bir hüküm de yok" ifadesini örnek göstererek Karakaya hakkında çok sayıda hakaret içerikli yorum yapıldı. İslam dininde ölülerin arkasından konuşulup konuşulamayacağını değerlendiren İlahiyatçı Yazar Osman Ünlü, "İslamiyet'te ölünün de dirinin de arkasından konuşulmasına 'gıybet' denir. Bir kişinin duyduğunda üzülebileceği dünyevi kusurunu arkasından söylemek gıybet etmektir. Gıybet çok büyük bir günah ve haramdır. Ancak kitaplarda anlatılırken bazı istisnalar dikkat çeker. Bir insan, başkalarına ve Allah'ın yarattığı mahlukata zarar vermemişse onun arkasından konuşmak gayrimüslim bile olsa günahtır ve caiz değildir. Ancak bir kişi insanlara zarar verdiyse, onları aldattı ve kandırdıysa; o kişinin arkasından konuşulurken sadece hayattakileri onun zararlarından korumak niyetiyle 'O kişi insanlara zulüm ediyordu' denilebilir. Bunun dışında diğer hata ve kusurlarını söylemek uygun olmaz" ifadelerini kullandı.

Bir başkasına zarar vermeden hayatını kaybeden kişinin arkasından konuşmamak gerektiğini belirten Osman Ünlü, "Ölen bir kişinin arkasından konuşmak, onu yargılamak veya cennete-cehenneme göndermek hiç kimsenin hakkı değildir. Hataları ve kusurları varsa da oraya intikal etti. Kendisinin hayattayken söylediği sözler yanlış ya da doğru olabilir. Yanlış olanları, 'O böyle söyledi, dolayısıyla bu benim üzerime haktır, ben de onun aleyhinde konuşurum ve ona hakaret ederim demek' başka bir cinayettir. 'Daha önce bir arkadaşım intihar etmişti, dolayısıyla ben de edebilirim' denmez. O bir günahtı. Onun başkasının aleyhinde konuşması dinin bir hükmü değildir. Onun yazdığı yazılar da delil olmaz. Biz de 'Eden bulur' diye bir atasözü vardır. İyilik eden iyilik; kötülük eden kötülük bulur. Dolayısıyla yazısıyla, sözleriyle bir başkasına zarar vermediyse vefat ettikten sonra herhangi biri hakkında konuşmamalı, susmalı ve Allah-ü Teala'ya havale etmeli. Çünkü zaten ahirete intikal etmiştir" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hasan Karakaya Osman Ünlü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title