Haberler

Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencileri Osmanlıca Öğrenmekten Memnun

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Osmanlıca öğretmeni Çimen: "Öğrenciler, yeni bir alfabe öğrendikleri için ilkokuldaki bir çocuğun heyecanını hissedebiliyoruz onlarda.

Yaklaşık 9 yıldır zorunlu olarak Osmanlıca dersi veren ve her yıl 120 öğrencinin bu dili öğrenmiş olarak mezun olduğu Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi'nin öğrencileri, Osmanlı Türkçesi öğrenmekten memnun.

Lisenin müdürü Hüseyin Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün sosyal bilimler liselerinde 10,11 ve 12. sınıfların zorunlu olarak Osmanlıca dersi aldığını söyledi.

Her yıl 120 öğrencinin Osmanlı Türkçesi öğrenmiş olarak okuldan mezun olduğunu, şuana kadar yaklaşık 700 öğrenciye bu dili öğrettiklerini belirten Sarı, şöyle konuştu:

"Sosyal bilimler liselerinde bu dersi gereksiz görecek öğrenci sayısı, sıfırdır. Çünkü sosyal bilim alanda ilerleyecek öğrenciler, bu dersin fuzuli olduğunu düşünmez. İlk defa Osmanlı Türkçesi'ni burada öğrenen, harfleri burada tanıyanlar var. Zamanla bu dile adapte oluyorlar ve bunun aslında Türkçe olduğunu anlıyorlar. Öğrencilere bu dili yaşayarak öğretmeye çalışıyoruz. İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Rusça yabancı dillerini öğrenen bu çocuklar, Türkçe'nin Osmanlı dönemine ait kısmını da gözlemliyor."

Osmanlıca öğretmeni Sema Çimen, okuldaki öğrencilerin Osmanlı Türkçesi'ne ilgi duyduklarını anlattı.

Çimen, öğrencilerin özellikle ilk yıl çok hevesli ve heyecanlı olduklarını ifade ederek, "Öğrenciler, yeni bir alfabe öğrendikleri için ilkokuldaki bir çocuğun heyecanını hissedebiliyoruz onlarda. Çok çabuk öğreniyorlar. Üç ayın içinde tamamen harfleri sökmüş, kısa cümleleri okuyabilir duruma geliyorlar. Farklı bir alfabe kullanabilmekten zevk alıyorlar" dedi.

Alfabesinin ecdadın kullandığı bir alfabe olduğunu aktaran Çimen, "600 yıl hüküm sürmüş bir devletin her türlü bilgi belgesi, edebi ve tarihi metinleri bu dilde yazılmıştır. Geçmişini bilmek adına çocuklarımızın bu alfabeyi bilmeleri, en azından okuyabilmeleri gerektiğini düşünüyorum. Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez. Bu anlamda bilmeliler. Öğrencilere Osmanlıca öğretilmesinin bir sakıncası yok. Zorunlu olarak öğretildiği takdirde öğrencilere ekstra bir külfet getirmesi de öğrencinin heves ve isteğiyle ilgilidir diye düşünüyorum" diye konuştu.

"Osmanlıca'yı herkes öğrenmemeli"

Osmanlıca öğrenmenin zor olmadığını aktaran 10. sınıf öğrencisi Şeyma Uslu da Osmanlı Türkçesi öğrenmekten çok zevk aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Ben sosyolog olmak istiyorum. Sosyoloji, tarih ve felsefe gibi alanlarla bağlantılı. Bu bağlantıda benim Osmanlı Türkçesi bilmemem çok büyük eksiklik olur. Koskocaman bir devletin kapılarını açıyor bu dil. Tabii önemli olan yalnızca okumak değil, o dilin inceliklerine ve kültürüne de vakıf olmak. Osmanlıca'yı herkes öğrenmemeli bence. Bütün lise türlerinde zorunlu olmamalı. Yalnızca seçmeli ders olarak konulmalı ve öğrencilere tavsiye yoluna gidilmeli. Kişi, ileride seçeceği mesleğe göre kendi yararına olup olmayacağına kendi karar verebilmeli."

Öğrencilerden İsmail Burak da iki yıldır Osmanlıca öğrendiğini dile getirerek, "Geçen yıl bir hevesim vardı fakat öğrenemedim. Bu yıl seçmeli olarak almaya başladım. Osmanlıca öğrenmek başta zor gibi gözüküyor ama kolay. Arap harflerini tanıdığınızda, kuralları öğrendiğinizde gerisi geliyor. İleride tarih ve sosyoloji alanlarında ilerleyip akademik araştırmalar yapmak istersem Osmanlıca'nın bana çok faydası olur. Osmanlı arşivlerini inceleyebilirim. Bence sosyal bilimcilerin öğrenmesi gerekir ama herkes buna gerek duymayabilir" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Mümtaz Turhan Hüseyin Sarı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title