Haberler

Soma'nın Avukatları Meclise Girdi

Güncelleme:

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada çok sayıda avukat mağdur ailelerin yanında yer aldı, yargılama süresince de hukuki destek verdi.

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciada çok sayıda avukat mağdur ailelerin yanında yer aldı, yargılama süresince de hukuki destek verdi. Madencilere bireysel destek veren Manisa Barosu eski Başkanı Zeynel Balkız MHP'den Manisa, Avukat Ünal Demirtaş da CHP'den Zonguldak milletvekili seçilip meclise girmeyi başardı. Balkız, bürokrat ve siyasiler yargılanmadan adaletin sağlanmayacağını, Demirtaş ise, mağdurların meclis çatısı altındaki avukatı olacağını söyledi.

Geçen yıl 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çıkan yangın ardından 301 madenci yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanması ile başlayan adli soruşturma sonrasında ise Çağdaş Hukukçular Derneği başta olmak üzere, Türkiye'nin birçok bölgesinden Soma'ya giden avukatlar, acılı ailelerin yanında yeraldı, hem de hukuki destek verdi. Somalı ailelere destekleriyle Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız ile daha önce birçok iş kazası davalarında avukatlık yapan Ünal Demirtaş da, isimlerini sık sık duyurdu.

FARKLI PARTİLERDEN GİRDİLER, MESAJLARI TEK OLDU MESAJ

Maden faciasının savcılık soruşturması ve yargılama sürecinde davanın takipçisi olan iki avukat, genel seçimlerde, milletvekilliği için yarışa girdi. Avukatlardan Zeynel Balkız, MHP'den Manisa milletvekilliği, Ünal Demirtaş ise CHP'den Zonguldak milletvekilliği için yarışa girdi. Geçen Pazar yapılan seçimlerde de, her ikisi de illerinde ikinci sıradan girdikleri yarıştan başarılı çıktı ve meclise girdi. Farklı parti ve illerden meclise girmelerine rağmen her iki ismin mesajındaki ortak nokta da Soma davası ve mağdur ailelere oldu.

Manisa Barosu eski Başkanı ancak, yeni milletvekili olan Zeynel Balkız, önümüzdeki hafta başlayacak duruşmalara da yine katılacağını söyledi. Soma faciasının sadece adli bir yargılamaya indirgenmemesi gerektiğini da vurgulayan Zeynel Balkız, şöyle dedi:

"Vekil olmam önemli değil. Ben yine avukat arkadaşlarımla birlikte soma davasının yakından takipçisi olacağım. Ancak adli yargılama çok önemli ama bu meselenin bir parçasını teşkil ediyor. Soma mağdurları olduğu gibi dururken sadece bir davaya bunu indirgemek, suçluların yargılanmasını beklemek Soma'nın meselesi halloldu demek değildir. Meseleyi çözmek için yargıyı yargıya havale edip asıl sosyal ve ekonomik gelişmeleri tamamlamak gerekli. Bize bu konuda da iş düşüyor. İşsizliği önleyecek çareleri, Soma halkıyla, STK temsilcileriyle birlikte konuşup yeniden Soma'yı şaha kaldırmamız gerekmektedir. Soma faciasıyla bir kanunlaşma hareketi başladı ama yetersiz kaldı. Yapılanlar, şehit düşenlerin ekonomik durumlarının düzenlenmesiyle ilgili bir meseleydi. Yeni bir maden kanunu ve mevzuatı çıkamadı. Bunu bizim çıkarmamız lazım. Bunun mücadelesini mecliste vereceğiz."

Soma davasının, 28 Şubat, Susurluk davaları gibi özellikler de taşıdığını ifade eden Balkız, "Hukukun üstünlüğü anlamında da Soma, aynı zamanda bir 28 Şubat süreci veya Susurluk vakası gibi bir davayı hatırlatıyor. Burada hukukun üstünlüğünü zedeleyen bir yol var. Sivil 45 vatandaşın yargılanmasıyla Soma davasını bitiremeyiz. Hesap vermesi gereken siyasiler ve kamu personellerinin de yargılanması, aklanması lazım. Bu olmadan burada adaletin tecelli ettiğini kimse söyleyemez. Ben meclise girdiğim ardan itibaren kamu personeli ile siyasilerin yargılanması için ciddi bir mücadele içine gireceğim. Kanun karşısında hesap verinceye kadar mücadele edeceğim. Kanun önüne çıkartılıp sorgulanabilir hale geldikleri zaman, 'yargı Soma'da adil bir şekilde işlemeye başladı' diyebileceğiz. Bu olmadığı zaman Soma davası hükümetin baskısı denetimi altındadır. Adil yargılama yoktur" dedi.

CHP Zonguldak milletvekili Ünal Demirtaş da, Karadon grizu patlamasında ölen 30 işçinin bazılarının avukatlığını yaptığını anlattı. Ünal Demirtaş, Soma'da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük iş kazasının görüldüğünü vurgularken, mağdur ailelerin avukatlığını üstlenmek ve sonucu alınıncaya kadar devam ettirmek gerektiğini söyledi. Demirtaş, şöyle devam etti:

"Mağdur ailelerin avukatı olarak milletvekili oluncaya kadar devam ettirdim. Ancak bundan sonra avukatlık yapmam mümkün değil. Soma'daki mağdur ailelerin meclisteki avukatı olmaya devam edeceğim. Davaları da gözlemci olarak milletvekili olarak takip edeceğim. Milletvekilimiz Özgür Özel ve diğer partili vekillerle bu davanın yakından takipçisi olacağım, hak ihlallerinin giderilmesi için elimden ne geliyorsa yapacağım. Hukuki süreç içinde, ailelerin meclisteki avukatı olacağım. Sadece Soma'nın değil, Türkiye'de de hak ihlallerinin avukatı olacağım." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ünal Demirtaş Zeynel Balkız Zonguldak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÇAYKUR İŞÇİ ALIMI 2024 NE ZAMAN? Çaykur işçi alımı başvuruları ne zaman? Başvuru şartları ne? #9749 KOTON HALKA ARZ | Koton halka arza açıldı mı? Koton katılım endeksine uygun mu? Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı?
title