Haberler

Soma Maden Faciası Davasında, Yargılama Yeniden Başladı (4)

Tutukluluk DEVAMManisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin öğleden sonraki bölümünde, sanıklar ve sanık avukatları tutukluluk süresinin uzun olduğunu söyleyip tahliye istedi.

Tutukluluk DEVAM

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davanın görüldüğü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin öğleden sonraki bölümünde, sanıklar ve sanık avukatları tutukluluk süresinin uzun olduğunu söyleyip tahliye istedi. Sanıklardan Can Gürkan'ın avukatı Abdurrahman Gök'ün, savunması sırasında bir gazelden mısralar okuması ailelerin tepkisini çekti. Adil yargılama talep etiklerini söyleyen avukat Abdurrahman Gök'ün, Ergenekon ve Balyoz yargılamalarına atıfta bulunup 'keser döner sap döner, gün gelir mana döner' sözlerini de söylemesi salonda bir kez daha gerilimin artmasına neden oldu.

9 AĞUSTOS TARİHİNE ERTELENDİ

Savunmalardan sonra duruşmaya bir saat ara veren Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, ara kararını açıklamadan önce, bazı sondajların sulu yapıldığını her detayın kayıt altında olduğunu, duruşma sırasında da izlenebileceğini, ancak yine de iddialar karşısında, bilirkişilerden görüş sorulacağını söyledi. Aytaç Ballı daha sonra, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın da 9 Ağustos tarihine ertelediğini açıkladı.

Mahkeme ayrıca, sanıkların adli kontrol şartının kaldırılması, duruşmalardan vareste tutulmaları taleplerinin reddedilmesine, bazı mağdurların katılma isteklerinin kabulüne karar verdi. Ara kararda, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, MTA'ya giden karot sondaj numuneleriyle ilgili görüş sorulması kararını da yineledi.

ÖZGÜR ÖZEL, DURUŞMA İLGİLİ AZLIĞINI ELEŞTİRDİ

Duruşma sonrasında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklama yaptı. Duruşmaya ilginin azlığını eleştiren Özgür Özel, "Geçmişte acıların üzerinden zaman geçtikten sonra en kolayı o olayda ölmüş olanları suçlamaktı. Hep yapıldı, bugün de savunma avukatları, hücum futboluna geçtiler ve dediler ki 'U 3 bölgesindeki çalışan 40 kişi suçludur, tanık değil sanık olarak yargılanmalıdır.' Üstü örtülü olarak U 3 bölgesinde hayatını kaybeden maden şehitlerini suçluyorlar, ya da canını zor kurtaran kişileri suçluyorlar" dedi.

Soma A.Ş.'nin, 'sorumlu ben değilim, sorumlu çalışanlardır ölmüş de olsa sorumlu çalışanlardır' deme noktasına geldiğini belirten Özgür Özel, şunları söyledi:

"Bunun nedeni bellidir, davaya ilginin azalmasıdır. 4 kilometrelik kuyruğu, 10 bin kişilik yürüyüşleri hatırlıyoruz. Şimdi acılı analardan, eşlerden, duyarlı STK'lardan ve avukatlardan başka kimse yok. 'Soma'yı unutursak kalbimiz kurusun' diyenlere sesleniyorum. Siz sahipsiz bıraktıkça yavuz hırsız ev sahibini bastırır. Soma A.Ş., analardan şikayetçi olur."

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Abdurrahman Gök'ün açıklamalarını da eleştiren Özgür Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günün en beklenmeyen olayı, Avukatın açıklamaları oldu. Bu pervasızlık devam ettikçe, bir avukat 'ben en son konuşacağım' dedi, bir kasideyle başladı, anneleri, eşleri rahatsız etti. Salonu provake etti. Sonra döndü açıkça hakimi tehdit etti. 'Geçmişteki kumpas davalarının hakimleri şimdi yargılanıyor' dedi. 'Keser döner döner sap döner' sözleriyle tehdit etti. Bir avukatın, hakime 'keser döner sap döner' demesi hakime 'Sen de yanarsın' demesi, İslami referanslı kasideyle, cevap vermesi, 'HSYK kararlarında etkiliyiz, güçlü biziz, isteğimizi isteğimiz yere koyarız, istediğimiz karaları vermeyenleri de içeriye tıkıyoruz' demektedir. Hükümetle ilişkilerini hükümetin bu şirketi nasıl kolladığını, hakimin başına neler geleceğini söyleyip had bildirmiştir. Bunu bir kenara yazıyoruz. Mahkeme başkanının yönetimini, ilk günden beri takip ediyoruz. Arkasındaki kamuoyu desteğini hatırlatıyoruz. Bu hakimin geleceğini kamuoyu takip edecek. Bugün bir kara leke günüdür. Savunma avukatının geçmişte hoşa gitmeyen kararlar veren hakimlerin başına neler geldiğini söylemesi, tehdidi dikkat çekicidir. Hakimlik makamı açısından onur kırıcıdır. Mahkemenin kendi hukukunu ve evrensel hukuku nasıl koruyacağını takip edeceğiz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Özgür Özel Politika Güncel Haberler

title