Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma'daki maden faciasına ilişkin davada tanık olarak dinlenen işçilerden Ercan Çetinyılmaz, "Taşeronlara verdikleri parayı keşke iş güvenliği için kullansaydılar da 301 arkadaşımız hala aramızda olsaydı" dedi.

Soma'daki maden faciasına ilişkin davada tanık olarak dinlenen işçilerden Ercan Çetinyılmaz, "Taşeronlara verdikleri parayı keşke iş güvenliği için kullansaydılar da 301 arkadaşımız hala aramızda olsaydı" dedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 38'inci oturumunda Çetinyılmaz, faciadan önce ocaktaki depoda çalıştığını belirterek, acil durumlar için bulundurulması gereken yangın tüpleri değiştirilmek üzere götürüldüğünde bazen haftalarca yenilerinin getirilmediğini ileri sürdü.

Klasik yöntemlerle kömür çıkarılan ayakların girişi, bazen sürünerek geçilebilecek kadar daraldığı halde bu durum düzeltilmeden 50-60 işçiyle üretim yapılmasını, üretim baskısına örnek gösteren Çetinyılmaz, ayrıca kömür nakil bantlarındaki arıza hemen giderilirken, insan nakil hatlarındaki arızaya aynı önemin verilmediğini, bu nedenle sık sık yürüyerek çıkmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Çakmak ve sigaranın güvenlik gerekçesiyle alınmadığı ocakta bazı zamanlar güvenlik elemanı olmadan oksijenle kesim ve kaynak yapıldığını savunan Çetinyılmaz, çalıştığı noktanın temiz hava girişinin en iyi olduğu yerler arasında bulunduğunu, normal şartlarda ceketle çalıştığı bu bölümde son aylarda sıcaklık artışından tişörtle bile terlediğini anlattı.

Taşeronların, kendilerine bağlı işçiler ve üretimleri üzerinden prim aldığını öne süren Çetinyılmaz, "Bir taşeron, gözümün önünde 'Hesabıma 70 bin lira yatmış. Bu, hak ettiğimden az' diyerek itiraz etti. Taşeronlara verdikleri parayı keşke iş güvenliği için kullansaydılar da 301 arkadaşımız hala aramızda olsaydı" diye konuştu.

Tanıklardan Yaşar Güven de madende üretimin her şeyden önce geldiğini öne sürerek, bu nedenle bazı günler ocaktan yemek yiyemeden çıktıklarını söyledi.

Son zamanlarda ocaktaki sıcaklığın hissedilir şekilde arttığını aktaran Güven, "Çalıştığımız yer, çürük yumurta gibi kokuyordu. Metan kokusu rahatsız ediyordu. Bu nedenle her vardiyada 50-60 işçi baş ağrısı şikayetiyle revire gidiyordu" dedi.

Güven, ocaktaki taşeron sistemiyle ilgili şu iddialarda bulundu:

"Ocakta iş görüşmeleri çarşamba ve perşembe günleri yapılıyor. Otobüsten indiğimiz anda işletmenin kantininde bekleyen taşeronlar etrafımızı sardı. Ocağa ilk 3 iş başvurum reddedildi. Dördüncüsünde yanıma gelen bir taşeron, yönetimle arasının iyi olduğunu, işe yerleştirebileceğini söyledi. Kabul edince o gün işe başladım."

Ocaktaki dinamit atımları sırasında toz maskesi takılması gerektiğini vurgulayan Güven, her vardiyada verilmesi gereken toz maskesi sayısının 3-4'ten bire düştüğünü, bazı günler ise dağıtılmadığını öne sürdü.

Sanık avukatları, mahkeme heyetinden, her iki tanık hakkında da yalan beyan verdikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Sanık avukatlarından Kadir Çekin de dünkü oturumda okuma yazma bilmediği halde işe girme sınavında başarılı olduğu ileri sürülen, faciada hayatını kaybeden işçilerden İsmail Coşkun'un ilkokul diplomasını mahkemeye delil olarak sundu.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Akhisar Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title