Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 37'nci oturumu tamamlandı.

Soma'daki maden faciasına ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 37'nci oturumu tamamlandı.Mağdur avukatlarından Melike Polat, sabah oturumunda 28 tutuksuz sanığın olduğunu ancak öğleden sonraki oturumda 19 tutuksuz sanığın duruşma salonunda hazır bulunduğunu belirterek mahkeme heyetinden kimlik kontrolü yapılmasını talep etti. Yapılan kimlik kontrolünün ardından duruşmaya devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen usta yardımcısı Hasan Hüseyin Keskin, "yedek işçi" olarak madencilerin ilerleme yaptığı esnada, onlara malzeme taşıdığını söyledi. Keskin, olay günü gündüz vardiyasında çalıştığını, saat 15.15 sıralarında yüzeye çıkmaya hazırlandıklarını, A panosunun yeni mekanize bölümünden bulundukları esnada olaydan haberdar olduklarını ifade etti. Yoğun dumanı gördüklerinde arkadaşlarıyla birlikte bacadan çıkmaya çalıştıklarını aktaran Keskin, bacanın içerisindeki bantlarda kömür ve taş olduğunu, bantta alevlerin yükseldiğini gördüklerini anlattı. Keskin, "Bacaya geri geldik, pis hava bölümünde kaldık. Sonra nefeslik bölümüne geçtik. Nefesliğin altından duman çıkmaya başlayınca geri döndük. Arkadaşlarla maskemizi taktık. İsmail Coşkun ismindeki arkadaşımın maskesinin çalışmadığını gördüm. Arkadaşım maskeyi takıp nefes aldığında, siyah dumanı maskeden içeri girdiğini söyledi. Sonra da Coşkun vefat etti. Kendi maskemle 1-2 kez nefes aldım, sonra da bayılmışım. Maskemin çalışmadığını düşünüyorum, eğer çalışmış olsaydı zaten bayılmazdım. Bu olaydan sonra bir daha da ocağa gitmedim" ifadelerini kullandı. Çalıştığı sürede işyerinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanıyla karşılaşmadığını anlatan Keskin, madende yaşanan kazanın sebebini bilmediğini, şirket yöneticilerinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Dinleyiciler ve avukatlar tartıştı

Keskin'in savcılık ifadesinde "Bir amirimin arkadaşımı dövdüğünü gördüm" yönünde bir beyanının olmadığını söylemesi üzerine salondaki dinleyiciler tepki gösterdi. Çıkan tartışmada, baygınlık geçiren bir kadın dinleyiciye sağlık ekipleri müdahale etti.Mahkeme Başkanı Ballı'nın verdiği kısa aranın ardından duruşmaya devam edildi. İsmail Coşkun'un eşi Hüsniye Coşkun, "İşçilerin akciğer röntgeni 6 ayda bir çekiliyormuş. Senin röntgenini de çektiler mi?" sorusuna Keskin "Hayır" diye cevapladı. Eşinin okuma yazma bilmediğini, işe girmeden önce yapılan sınavı nasıl geçtiğini merak ettiğini söylemesi üzerine Keskin, "Sınavlarda kimse yardım etmiyordu. Sınavlar zaten test şeklinde yapılıyordu. Şu ana kadar sınavda kalanı duymadım" dedi.Coşkun'un, Keskin'e "Eşim, tutuklu sanık İsmail Adalı'nın kendisine küfrettiğini söylüyordu. Adalı size de küfrediyor muydu?" şeklinde soru yöneltmesi üzerine, tutuklu sanıklardan Akın Çelik'in avukatı Yusuf Koçyiğit itiraz etti. Bunun üzerine avukatlar arasında tartışma yaşandı. Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

OlayManisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Hüseyin Keskin İsmail Coşkun Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title