Haberler

Soma'da Yürek Yakan Yürüyüş! Madenci Eşi Bayıldı

Güncelleme:

Anneler gününde yürüyüş düzenleyen Somalı kadınlar konuşma yaptı. Konuşma yapan madenci eşi "Nerede bu Enerji Bakanı" dedikten sonra bayıldı.

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın yıldönümüne 3 gün kala yürüyüş ve miting düzenlendi. Siyah baret takan ve şehitlerin fotoğrafının basılı olduğu tişörtleri giyen aileler, sorumluların hesap vermesini istedi. Yürüyüş sonrasında yapılan konuşmalar sırasında bir madenci eşi yaşadığı acıya daha fazla dayanamayarak bayıldı.

"GÖREMEDİM, ÖLÜYORUM, KURTARIN"

Şehit madencilerin aileleri, Cengiz Topel Meydanı'nda şehit madencilerin isimlerinin yazılı olduğu pankartın arkasında toplandı.

Diğer sivil toplum kuruluşları, partililer ve vatandaşlar da onların arkasında gruplar halinde yerlerini aldı. Yürüyüş öncesi, şehit madencilerin isimleri tek tek okundu, yürüyüşe katılanlar da 'burada' dedi. Bu sırada şehit madenci yakını bir kadın, sinir krizi geçirdi. Kendisini şehit isimlerinin yazılı olduğu pankartın üzerine atarak çırpındı. "Göremedim, ölüyorum, kurtarın." beni diye bağırdı. Katılımcılar, kadını alarak sakinleştirmek için yol kenarına götürdü. Başka bir şehit annesi de ağlayarak, "Dayanma gücü ver Allahım." dedi.

"BANA BABAMI KİM GETİRECEK?"

Şehit madencilerin isimlerinin okunmasının ardından yürüyüş başladı. Şehit madencilerin çocukları isimlerin yazılı olduğu pankartın ön tarafını, anneleri de arka tarafını taşıdı. Yürüyüş sırasında madencilerin akrabalarının taşıdığı sembollar herkesi duygulandırdı.

Küçük bir kız çocuğunun, şehit babasının isminin yazılı olduğu bareti kafasına takıp annesi ile pankartı taşıması dikkat çekti. Yürüyüşe katılanlar arasında bir çocuğun şehit babasının fotoğrafını taşıması da ilgi çekti. Maden kazasında şehit olan Bilal Malkoç'un oğlu Emrem, maden ocağında babasını ve dayısını kaybettiğini belirterek, "Babamın fotoğrafını taşıyorum. Babamı özledim. Babamı ve dayımı kaybettim Soma'da maden kazasında. Onları özlüyorum. Bana onları kim getirecek." dedi.

"GÜN GELECEK DEVRAN DÖNECEK"

Annesi Meltem Malkoç ise sebep olanların da aynı acıyı çekmesini istedi. Acılı anne, "Bu dünyada ödemezlerse öbür dünyada inşallah Allah alır bunların hakkını. Nasıl özledim diye yapıyorsa, Allah da onlara böyle evlat acısı, kardeş acısı göstersin. Bu baştakilere göstersin. Kimin ihmali varsa, Allah onlara her şeyi bu dünyada göstersin biz de onların acısını görelim. Bu 301 kişi bunların acısını görsün." şeklinde konuştu.

'Somayı unutmadık unutulmayacağız' pankartı taşıyan grup, yürüyüş boyunca 'Hırsız katil AKP', 'İş kazası değil bu bir cinayet', 'Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek' şeklinde slogan attı.

ŞEHİT EŞİ KONUŞURKEN BAYILDI

Yaklaşık bir saat süren yürüyüşün ardından grup, Soma Hükümet Konağı önünde toplandı. Burada konuşan şehit madenci Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya, eşinin ekmek parası için gittiği kömür ocağından cenazesinin geldiğini söyledi. Kaya, "Yazıklar olsun diyorum. Madem devlet bizim yanımızda niye sorumluların cezasını çekmesine izin vermiyor. Nerede Enerji Bakanı? Nerede buranın belediye başkanı, nerede? Biz yalnız kalmak istemiyoruz." dedikten sonra bayıldı.

"ADALET İSTİYORUZ"

Daha sonra diğer şehit madencilerin eşleri de duydukları acıları dile getirdi.

HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, toplanan kalabalığa bir konuşma yaptı. Kürkçü, "Tüm halklarla beraber adalet istiyoruz. Somalı ailelerin çağrısını hep birlikte tekrar ediyoruz. Adalet istiyoruz. Adalet istiyoruz. Hepimiz gördük, hepimiz biliyoruz, bu adaletin, herhangi bir mahkemede, sağlanamayacağını, görüyoruz." dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise "Sadece bazıları daha çok para kazansın, birileri daha yüksek katlı gökdelenler yapsın. Birileri cebindeki paraya para, konforuna konfor lüksüne düks katsın diye yerin altında hiç hakketmedikleri sonla karşılaşan 301 kardeşimizi doğuran analara ve onların çocuklarını babasız büyütmeye çalışan analara selam olsun." ifadelerini kullandı.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ertuğrul Kürkçü Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli?
title