Haberler

Ramsay Hunt Sendromu nedir? Ramsay Hunt Sendromu tedavisi var mı?

Güncelleme:

Şarkılarıyla dünya çapında tanınan Justin Bieber, konserlerini erteledi. Genç şarkıcının bir süredir Ramsay Hunt sendromu ile mücadele ettiği ortaya çıktı. Gelişme sonrası Ramsay Hunt Sendromu nedir? Ramsay Hunt Sendromu tedavisi var mı merak edildi.

Kanadalı şarkıcı Justin Bieber, kendisine yüzünün yarısını felç eden bir virüs teşhisi konduğunu açıkladı. Instagram'da yayınladığı videoda Bieber, kulağındaki ve yüzündeki sinirleri etkileyen Ramsay Hunt Sendromu'na yakalandığını söyledi. Peki, Ramsay Hunt Sendromu nedir? Ramsay Hunt Sendromu tedavisi var mı?

RAMSAY HUNT SENDROMU NEDİR?

Ramiz Ahmedov1, Fatma Polat2, Neşe Çelebisoy2

1Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroşirurji Ana Bilim Dalı, İzmir

2Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı, İzmir

Ramsay Hunt sendromu (RHS) akut olarak gelişen fasial felç ve buna neden olan Varicella Zoster Virusuna (VZV) bağlı dış kulak kanalının, kulak derisinin veziküler lezyon birlikteliğidir. Bell felci gibi %50 spontan iyileşme sıklığı olmasına rağmen Ramsay Hunt sendromunun morbitesi daha yüksek, komplikasyonları daha tehlikelidir. VZV birkaç on yıllık latans devrinden sonra, özellikle yaşlılarda ve immun yetmezliği olan kişilerde, genikulat ganglionunda Herpes Zoster veya Ramsay Hunt sendromu şeklinde reaktivasyon gösterebilir. Nadir olarak,VZV büyük serebral arterlere yayılarak vaskülopati ya da vaskülite neden olarak strokla sonuçlanabilir. Kanser, immun yetmezlik sendromu gibi immun yetmezliği olan kişilerde virus daha derin dokulara penetre olabilir. Ender olarak miyelit, küçük damar vaskülopatisi, sinüs ven trombozu, serebellit, ensefalit, ventrikülit, kalıcı işitme kaybı gibi komplikasyonlar gelişebilir. Varicella Zoster virusu için kan ve BOS'ta yapılan çalışmalar arasında en hızlı ve sensitif test polimeraz zincir reaksiyonudur (PCR). Biz serebral sinüs ven trombozu ile komplike olan Ramsey-Hunt sendromu olan bir olgu sunduk. Hastaya antikoagülasyon ve asiklovir tedavisi verildi. Erken tedavi ile fasial sinir felci ve sinus ven trombozu düzelebilir

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title