Haberler

George Orwell kimdir? Eserleri nelerdir? 1984 kitabı ve önemi

Güncelleme:

Georg Orwell, 20. yüzyıl İngiliz Edebiyatı'nın en önemli kalemlerinden birisidir. Hayvan Çiftliği kitabı ve 1984 adını verdiği distopyası 21. yüzyılın en çok okunan eserleridir. Georg Orwell eserlerinin ortak özelliği sosyal adaletsizliğe karşı yaratmak istediği farkındalık ve totalitarizm karşısındaki duruşudur. Peki Georg Orwell kimdir?

Georg Orwell yarattığı 1984 ve Hayvan Çiftliği eserleriyle son yıllarda özellikle politik alanda adını sık sık duyurmaktadır. 20. yüzyılın en önemli İngiliz yazarlarından biri olarak bilinen Georg Orwell,yazarlığının yanı sıra iyi bir araştırmacı ve gazeteciydi. Tüm hayatı boyunca tek bir şeyin karşısında durdu ve tüm eserlerinde yer verdi: Sosyal Adaletsizlik! Georg Orwell tüm hayatı boyunca demokratik bir sosyalizm hayali kurdu ve tüm eserlerinde de bunu dile getirdi. İşte Georg Orwell hakkında bilinmesi gerekenler ve eserleri..

George Orwell kimdir? Eserleri nelerdir? 1984 kitabı ve önemi

GEORG ORWELL KİMDİR?

Georg Orwell haksızlığın ve adaletsizliğin karşısında durarak kısa 47 yıllık hayatına birçok deneme ve roman sığdırmış İngiliz bir yazardır. 1903 yılında Hindistan'da dünyaya gelen Orwell, 1950 yılında hayata gözlerini Birleşik Krallık'ta yummuştur.

Georg Orwell'ın eserlerinde hep akıl, netlik ve farkındalık yer almaktadır. Yazdıklarının kayağı hep kendi ve gözlemleridir. Gençliği'nde İngiliz Sömürgesi altındaki Burma'da vakit geçirmiş ve orada Polis Teşkilatı'nda çalışmıştır. Georg Orwell'ın memuriyet hayatı eserlerine asıl kaynaklık eden şeyin, yani emperyalizme karşı duruşun doğduğu yerdir. Memuriyet hayatı boyunca gözlemlediği adaletsizlik, insan ayrımı, sınıf ayrımı, acımasızca uygulamalar ve daha nicesi Orwell'ın emperyalizm karşısında ağır bir öfke kazanmasına sebep olmuştur. Bu öfke ve karşı duruş da eserlerini ortaya çıkarmıştır.

GEORG ORWELL ESERLERİ

Georg Orwell'ın Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı romanı hala önemini koruyan ve milyonların okuduğu kült bir romandır. 1984 romanı bir distopyadır ve bu distopyada yarattığı "Big Brother" (Büyük Birader) karakteri onun tanınmasında ve güncel olarak hala adının anılmasında büyük rol oynar. Bu kavram ve yine bu romanda geçen "Düşünce Polisi" kavramı günümüzde sıklıkla kullanılır. Bin Dokuz Yüz Seksen Dört Georg Orwell'ın bir distopyada geçen allegorik politik bir romanıdır. Romanda tek partinin yönettiği totaliter bir merkez tarafından insanlar korku, propaganda ve beyinyıkama yöntemleriyle manipüle edilmektedir. Roman sosyalizm karşıtı olarak suçlansa da Orwell bunu kabul etmemiştir.

Georg Orwell'ın bir diğer ünlü ve büyük eseri ise Hayvan Çiftliği'dir. Hayvan Çiftliği romanı da "Stalinizm" karşıtı bir eserdir. Georg Orwell Hayvan Çiftliği kitabında SSCB'nin kuruluşundan sonra yaşananları kara mizahı alet ederek anlatmış ve eleştirmiştir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title