Haberler

Diyanet Vakfı ne zaman, nasıl kuruldu? Diyanet Vakfı neler yapıyor?

Güncelleme:

Türkiye Diyanet Vakfı ya da kısaca TDV, Türkiye'de faaliyet gösteren ve kamu yararına çalışan vakıf kuruluşudur. İsmini sıklıkla duyduğumuz kuruluşlardan biri olan Diyanet Vakfı hakkında merak edilenler ise arama motorlarında Diyanet Vakfı ne zaman, nasıl kuruldu? Diyanet Vakfı neler yapıyor? soruları ile aratılıyor. Detaylar haberimizde...

Adını sıklıkla duyduğumuz vakıflardan biri olan Diyanet Vakfı'nın ne zaman ve nasıl kurulduğu gündemde yer alıyor. Vatandaşlar ise Diyanet Vakfı ne zaman, nasıl kuruldu? Diyanet Vakfı neler yapıyor? sorularına yanıt arıyor. Peki, Diyanet Vakfı ne zaman, nasıl kuruldu? Diyanet Vakfı neler yapıyor? İşte tüm merak edilenler...

DİYANET VAKFI NE ZAMAN, NASIL KURULDU?

13 Mart 1975'te dönemin Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan ve beraberinde Yardımcıları Dr. Tayyar Altıkulaç, Yakup Üstün ile Özlük İşleri Müdürü Ahmet Uzunoğlu tarafından, Diyanet İşleri Başkanlığının çalışmalarına yardımcı olmak, İslam'ın yayılmasını ve din hizmetlerini üstlenecek bir nesil yetiştirilmesi amacıyla kuruldu. Vakıf, 13 Ocak 1978 tarihli ve 16168 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 20 Aralık 1977 tarihli ve 7/14433 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile vergi muafiyeti kapsamına alınmış; 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 6'ncı maddesine göre, 5 Ağustos 2005 tarihli ve 25897 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan karar ile izin almadan yardım toplayan kuruluşlardan sayılmıştır. Bütün insanlığa hizmet götürmeyi amaçlayan Diyanet Vakfı, bu amacı felsefesi olarak benimseyerek çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur.

Diyanet Vakfı ne zaman, nasıl kuruldu? Diyanet Vakfı neler yapıyor?

DİYANET VAKFI NELER YAPIYOR?

Türkiye'de 1.003 şubesi, dünyada 149 ülkede faaliyeti bulunmaktadır. Vakıf ilk olarak, 1967 yılında inşaasına başlanan Ankara Kocatepe Camisini tamamlayarak hizmete açtı. Bu yıldan itibaren Türkiye genelinde 3 bin 817 cami, 2 bin 866 Kur'an kursu, 25 ülkede ise 100'ü aşkın cami ve okul inşa etmiştir.

Türkiye Diyanet Vakfı; 44 ciltlik İslam Ansiklopedisi başta olmak üzere birçok eser yayımlamış, 1983'dan itibaren Ankara ve İstanbul'da Türkiye Kitap ve Kültür Fuarları düzenlemiştir.

Vakıf doğal afetler, kıtlık, savaş ve kriz gibi durumlarda bu bölgelere yardım götürmüş, Ramazan aylarında iftar çadırları kurmuş, Kurban Bayramlarında ise kurban kesim projeleri ile çeşitli bölgelerdeki muhtaç insanlara yardımlarda bulunmuştur.

2022 Yılında faaliyete geçirdikleri bazı projeler ise şöyle;

  • Ülkemiz başta olmak üzere 83 ülkeye toplam 139 Milyon TL'lik Ramazan yardımı kampanyası,
  • 525 Bin 550 hisse kurban emaneti 81 İl ve İlçe Merkezlerine teslim edilmesi,
  • Burs ve Eğitim programları kapmasında 6 farklı burs çeşidi ile 36 bin öğrenciye 500 TL ile 4 bin TL aralığında maddi destek,
  • Afet durumlarında zorda olan ülkelere rengine ve ırkına bakmaksızın maddi ve manevi yardım kampanyaları,
  • Suriye yardımları kapsamında 500 binden fazla kişiyeyardım kampanyası,
  • "Bir damla su, bir damla hayat" projesi ile 1.150 tane su kuyusu açılması,
  • Zekat kampanyası kapsamında 265 Milyon TL'yi 2 Milyon insana ulaştırılması,
  • "Hediyem Kur'an olsun" kampanyası,
  • Kadın üyeler tarafından yürütülen "İyilik Atölyeleri" gibi birçok proje ile 2 Milyon insana yardım ulaştırma kampanyaları gibi projeler ile milyonlarca insana yardım ulaştırmıştır.
Haberler.com / Sumru Tarhan - Gündem

Türkiye Vakıf Gündem Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title