Haberler

21 Aralık'ta ne oluyor? En uzun gece hangi gün? 21 Aralık en uzun gece ve gündönümü hakkında merak edilenler…

Güncelleme:

Kış gündönümü her sene bu zamanlar insanlar tarafından merak konusu oluyor. 21 Aralık tarihinde neler olacağı herkes tarafından merak edilmektedir. Yılda iki defa tekrarlanan bu olay güneşin dünyaya en uzak olduğu ana gün dönümü nedir. Peki, 21 Aralık'ta ne oluyor? En uzun gece hangi gün?

Havaların soğuması ile beraber kışın geldiğini hissettiğimiz bu aylarda 21 Aralık günü her sene araştırılan konular arasında yer almaktadır. 21 Aralık, Miladi takvime göre yılın 355. (artık yıllarda 356.) günü. Kış gündönümünde (21 Aralık), güneş ışınları Oğlak Dönencesine dik gelmektedir. Bu tarihten itibaren kuzey yarım kürede günler kısalmaya, güney yarım kürede uzamaya başlamaktadır. Bu tarihte Güney Yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey Yarım Kürede ise en uzun gece gerçekleşmektedir. 21 Aralık'ta neler oldu? Günler uzuyor mu kısalıyor mu? 21 Aralık'tan sonra günler uzar mı?

21 ARALIK'TA NELER OLUYOR?

Gündönümü olayında, yılda iki defa tekrarlanan ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu ana verilen isimdir. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığı süreçtir. Yaz gündönümünde, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarım kürede günler kısalmaya, güney yarı kürede uzamaya başlamaktadır.

21 Aralık tarihinde, güneş ışınları Güney Yarımküre'ye gelebileceği en dikaçıyla gelir ve Kuzey Yarımküre'ye en eğik açılarla gelmektedir. Güney Yarımküre'de yaz, Kuzey Yarımküre'de kış mevsiminin başlangıcının habercisidir. Üzerinden Oğlak Dönencesi'nin geçtiği karaların iç kısımları, Dünya'nın en sıcak yerleri. Güney Yarımküre'de en uzun gündüz, Kuzey Yarımküre'de ise en uzun gece yaşanmaktadır.

EN UZUN GECE NE ZAMAN?

21 Aralık tarihinde Kuzey Yarımküre'de gündüzler uzamaya yani kış gündönümü Güney Yarımküre'de kısalmaya yani yaz gündönümü başlamaktadır. Güneş ışınlarının atmosferde katettiği yolun en kısa olduğu yer Oğlak Dönencesidir. Öğlen saat 12.00'de Oğlak Dönencesinde yataya dik duran cisimlerin gölgesi oluşmamaktadır.

Aydınlanma çizgisinin sınırları Kutup dairelerinden geçmektedir. Güney Kutup Kuşağı aydınlanma çemberi içindeyken, Kuzey Kutup Kuşağı karanlık çember içindedir. Kuzey Kutup Dairesi'nde sadece bu gün 24 saat süreyle gece, Güney Kutup Dairesinde ise 24 saat süreyle gündüz yaşanmaktadır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artmaktadır. Bu nedenle 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanırken en uzun gece ise Sinop'ta yaşanmaktadır.

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title