Haberler

21 Aralık'ta ne olur? 21 Aralık'ta günler uzar mı kısalır mı?

Güncelleme:

Kış ayına girmemizle beraber arama motorlarında 21 Aralık hakkında merak edilenler aratıldı. Kış gündönümü olan 21 Aralık ile ilgili detaylar ise haberimizde yer alıyor. Peki, 21 Aralık'ta ne olur? 21 Aralık'ta günler uzar mı kısalır mı? İşte detaylar...

Aralık ayının son günlerine girmemizle beraber vatandaşlar 21 Aralık günü hakkında detayları araştırdı. Kış ayının başlangıcı olarak sayılan 21 Aralık'ta ne olduğu araştırılıyor. Peki, 21 Aralık'ta ne olur? 21 Aralık'ta günler uzar mı kısalır mı? Detaylar haberimizde.

21 ARALIK'TA NE OLUR?

Kış gündönümü, (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.

EKİNOKS NEDİR?

Diğer adı gün dönümü olan ekinoks, güneş ışınlarının Ekvator'a dik bir açıyla gelmesine denir. Ekinoks tarihleri 21 Mart ve 23 Eylül'dür. Bu tarihlerde gelen 90 derecelik dik açı sonrasında aydınlanma çemberi kutuplardan geçer. Böylece gece gündüz oluşur. Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi'ne dik gelmesiyle yaşanan ekinoksta, Güney Yarım Küre'de yaz mevsimi başlarken Kuzey Yarım Küre'de kış mevsimi başlamış olur. Güney Yarım Küre en uzun gündüzü yaşarken, Kuzey Yarım Küre'de en uzun gece yaşanır. Kuzey Yarım Küre'de 21 Mart Ekinoksu'na kadar geceler gündüzden daha uzun geçer. Yıl içinde iki kez gerçekleşen bu olay 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde gece ve gündüzün her iki yarım kürede de eşit olmasını sağlar.

TÜRKİYE'DE EN UZUN GECE NEREDE YAŞANACAK?

Gündüz süresi, güneye gidildikçe artış gösterir. Bu nedenle en uzun gündüz ve en kısa gece ülkemizin en güneyinde bulunan Hatay'da yaşanır. En uzun gece ve en kısa gündüzün yaşandığı yer ise Karadeniz'de en kuzeyde bulunan ilimiz Sinop'ta yaşanır.

KUZEY YARIM KÜRE'DE YAŞANAN DİĞER EKİNOKSLAR

İçinde bulunduğumuz Kuzey Yarım Küre'de 21 Mart tarihinde gece ve gündüz eşitliği yaşanıyor. Kuzey yarım kürede İlkbahar mevsimi başlarken Güney Yarım Küre'de sonbahar yaşanıyor. En uzun gündüz yaşanırken en kısa gecenin yaşandığı 21 Haziran'da Kuzey Yarım Küre'de yaz mevsimi başlar. Yine gece ve gündüzün eşit bir şekilde yaşandığı 23 Eylül', Kuzey Küre'de sonbahar mevsiminin başlangıç tarihidir. Kış ekinoksunun yaşandığı 21 Aralık'ta, en uzun gece yaşanırken en kısa gündüz yaşanır. 21 Aralık, Kuzey Yarım Küre'de kışın başladığı tarihtir.

Haberler.com / Sumru Tarhan - Gündem

Ekinoks Gündem Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title