Haberler

Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi"

Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Ortadoğu'da Türkiye Cumhuriyetinin ön planda olduğunu görüyoruz.

Eski İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "Ortadoğu'da Türkiye Cumhuriyetinin ön planda olduğunu görüyoruz. Türkiye, savaştan kaçan Suriyelilere kapılarını, evini açtı." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın evsahipliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'nin Fira Barcelona ile organize ettiği, "Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi" başladı.

Haliç Kongre Merkezinde, "Martı gözüyle İstanbul" isimli kısa film gösterimiyle başlayan kongrenin açışılında Topbaş, İstanbul'un 2 bin 500 yıllık imparatorluklar kenti olduğunu, kıtaları buluşturduğunu anlatarak, 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'den fazlasının şehirlerde yaşayacağını, bunun da büyük kentlerin ekonomisini etkileyeceğini aktardı.

Yerel yönetimlerde az kaynakla çok iş başarılmaya çalışıldığını, akıllı şehirlerin her alanda tasarruf sağlayan dijital bir yaşam hedeflediğini belirten Topbaş, yüksek standartlı kentler kurmanın ancak işbirliğiyle gerçekleştirilebileceğini, akıllı şehirleşme için sadece teknik dönüşüm değil toplumsal dönüşüme de ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Topbaş, "Geleneksel şehirlerden akıllı şehirlere dönüşüm hemen olacak iş değildir. Başarı, alınan kararlar, kararların kalitesi ve uygulanış biçimine bağlıdır. Akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan binalar gibi hamlelerle 2050 yılında kadar 22 trilyon dolar tasarruf sağlanacak. Bu uygulamaların tarafları olarak hepimize önemli görevler düşüyor. Bilgi ve tecrübe paylaşımı önemli. Akıllı şehir uygulamalarını daha fazla şehirlere ulaştırıp, yaygınlaştırmalıyız." diye konuştu.

"İstanbul'da yaşamayı isterdim"

Jose Luis Rodriguez Zapatero, kongrede yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte "Medeniyetler İttifakı" projesini başlattıklarını anımsatarak, ittifaktan memnuniyetini dile getirdi, Erdoğan'a işbirliği için teşekkürlerini sundu.

İstanbul'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Zapatero, "İstanbul büyük şehirlerden çok daha ötesi. Her şehir, her bölge ve her ülke beraberinde tarih ve coğrafi özellikleri getirir. Çok az şehir İstanbul'un yapabildiklerine ve coğrafyasına sahiptir. Medeniyetlerin nasıl geliştiğini gözlemek isteyen, büyük İstanbul şehrinin rolünü anlamadan bunu çok iyi anlayamaz." dedi.

Türkiye'nin kültürleri, medeniyetleri bir araya getiren köprü olduğunu, İstanbul'unsa çok çekici ve yenilikçi bir şehir olduğunu vurgulayan Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İstanbul dünyanın birçok şehri ve ülkesi için referans şehir. İstanbul, inanılmaz güzellikleri olan çarpıcı, tarihi olan şehir. Dünyada çok az kişi vardır İstanbul'da yaşamak istemeyen. Ben İstanbul'da yaşamayı çok isterdim." diye konuştu.

Türkiye'ye barışa yaptığı katkılar dolayısıyla teşekkür eden Zapatero, şöyle devam etti:

"Ortadoğu'da Türkiye Cumhuriyetinin ön planda olduğunu görüyoruz. Türkiye savaştan kaçan Suriyelilere kapılarını açtı. Acı çeken, kaçan mültecilere evlerini açtı. Ortadoğu'da barış esas görevimiz olmalı. Farklı dinlere, çoğulculuğa saygı duyulması şehirlerde doğar. Akıllı şehirlerin barış mücadelesi vermesi gerekir. Hoşgörüye açık olan, medeniyetler ittifakının başını çeken akıllı şehirler olmalı. Örnek de İstanbul'dur. Dünyanın böyle bir medeniyetler ittifakına takdirlerini iletmesi gerekir. Akıllı şehir yenilik, zenginlik, potansiyel demek. Sayın Kadir Topbaş'ı tebrik etmek istiyorum. Toplu taşıma projelerini gördük. İstanbul Avrupa ve Asya'ya bakıyor. Tarihi güçlü Türkiye'yi, bu dinamik ve genç nüfusu olan bu ülkeyi, AB'nin üyesi olarak görmek istiyorum. Her zaman bunu savundum. Barış için 21. yüzyılda Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi olmalıdır. İspanya her zaman bu bütünleşmenin destekçisi olmalı."

Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Aisa Kirabo Kacyira da Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye'nin gösterdiği misafirperverlik için teşekkür etti.

Akıllı şehir uygulamalarının tanıtıldığı fuar ve kongrede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 17 iştirakiyle 900 metrekarelik alanda akıllı şehir uygulamalarını tanıtacak.

3 Haziran Cuma gününe kadar devam edecek Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresinde, belediyeler dışında, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Teknopark İstanbul ve İstanbul Teknokent de uygulamalarını sergileyecek.

Kaynak: AA / Güncel

Jose Luis Rodriguez Zapatero Kadir Topbaş İspanya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title