Haberler

Sivas'ta 'Kene' Alarmı

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) nedeniyle 9 kişinin hastanede tedavisi devam ediyor.

Sivas'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) nedeniyle 9 kişinin hastanede tedavisi devam ediyor. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, Sağlık Bakanlığı'nın alarma geçtiği 9 ilde kene vakalarının sık görüldüğünü söyledi.

Adana'da kene ısırması sonucu Selahattin Özmen ve Mine Özmen çiftinin 5 dakika arayla hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı Sivas başta olmak üzere 9 ilde kene alarmına geçti. İlk olarak 2002'de görülmeye başlayan KKKA hastalığı nedeniyle bugüne kadar 9 bin 62 kişi hastanelerde tedavi görürken bunlardan 420'si hayatını kaybetti. Sivas genelinde ise 2002 yılında bugüne kadar KKKA şüphesiyle bin 458 hasta tedavi görürken, 107 hasta virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıkları kene vakalarının da artmasına neden oldu. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Giresun, Sivas, Yozgat ve Tokat illerinden 9 hasta KKKA şüphesiyle tedavi görüyor. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, Sağlık Bakanlığı'nın alarma geçtiği 9 ilde kene vakalarının sık görüldüğünü söyledi.

SİVAS MERKEZDE KENE VİRÜSÜNE RASTLANILMADI

KKKA hastalığının bulaşmaması için kene ile temasın en aza indirgenmesi gerektiğini ifade eden Engin, "Sivas merkezde KKKA ile ilgili gelen hastamız yok. Vatandaşlarımızın pikniğe giderken çok tedirgin olmaları gerekmiyor. Ama merkeze bağlı köylerimizde ve ilçelerimizden hastalarımız geliyor. Burada dikkat edilecek nokta eğer bu hastalığın görüldüğü yerde yaşandığı biliyor ise kişiler mümkün olduğunca kene ile teması en aza indirgemeye çalışmalıdır" dedi.

"KENE ÇIPLAK EL İLE ÇIKARILMAMALI"

Vücudunda kene bulunan bir kişinin dikkat etmesi gerekenler konusunda bilgi veren Doç. Dr. Engin şunları söyledi:

"Hayvanların üzerinde bulunan keneyi çıplak elle alıp atmasınlar. Hastalarımızın yarıya yakınlarını direk kene ısırmıyor. Hayvanların üzerinde keneyi görüyorlar. Keneyi de alıp atıyorlar. Bu şekilde hastalık bulaşıyor. Dolayısıyla hayvan üzerinde kene gördüklerinde kesinlikle çıplak elle çıkarmamaları gerekiyor. Mutlaka bir eldiven ile çıkarmamaları gerekiyor. Çiftçilikle uğraşan herkes akşam eve gittiklerinde üzerlerini kontrol etsinler. Özellikle koltuk altı gibi, saçının arka kısmını kontrol etsinler. Kendi üzerlerinde kene görürlerse bunu da mümkün olan en erken sürede kendileri nasıl çıkarması gerektiğini bilmiyorsa en yakın sağlık kuruluşuna giderek ucu kıvrık bir pensitle çivi çıkarır gibi keneyi çıkarmaları gerekiyor."

"HASTALIĞI KENE DEĞİL VİRÜS YAPIYOR"

Hastalığın keneden değil virüsten bulaştığını aktaran Engin ölen insanların cenazelerinde tedbirli olmak gerektiğini belirterek, "KKKA'dan ölen insanlar zaman zaman oluyor. Bununla ilgili dikkat edilmesi gereken önlemler var. Cenazeler yıkanmalı ancak yıkayan kişi su geçirmez önlükler giymeli kendisine herhangi bir bulaşıcı olmamasından dolayı önlemini almak zorunda. Cenaze yıkandıktan sonra çamaşır suyu ile spreylemek gerekiyor virüsün yaşamaması için, ceset torbaları da çamaşır suyu ile yıkanmalıdır. Bu hastalıktan ölen kişilerin tabutla ve derine gömülmesi gerekiyor" diye konuştu.

KKKA hastalığı nedeniyle Sağlık Bakanlığı Sivas'ta alarma geçmesine rağmen bazı vatandaşların hiçbir tedbir almadan park ve bahçelerde bulunan yeşil alanlarda oturduğu görüldü. Bazı vatandaşlarda pantolonlarını çoraplarına sokarak kendince tedbir almaya çalıştı. Öte yandan belediye ekiplerinin Sivas merkezde bulunan mesire alanlarında ve parklarda keneye karşı rutin olarak ilaçlama yaptığı öğrenildi.

Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise keneyle mücadele çalışmaları kapsamında köylerde küçükbaş ve büyükbaş hayvanların rutin olarak keneye karşı ilaçlandırıldığı belirtildi. - SİVAS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Kongo Kırım Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title