Haberler

Sit Alanı Lagünü Ormanla Koruyacaklar

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Çalışma yapılan alandaki ahşap ve saz perdeler ile dikilen fidanlardan görüntüler Sahanın batısından geçen ve denize dökülen DSİ Sulama Kanalı görüntüsü Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı'nın konuşması Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol'un konuşması Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sahanın havadan çekilen fotoğrafları Sit alanı lagünü ormanla koruyacaklar Adana'da sit alanı olan Ağyatan Lagünü, rüzgar erozyonu sonucu kumla dolma tehlikesinden Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan projeyle korunacak Öncelikle denizden esen rüzgarın ahşap ve saz perdelerle engellenmesi, ardından lagün ile deniz arasındaki sahilde orman oluşturulmasını öngören projeyle lagün ve arka kısmındaki tarım alanı kumdan korunduğu gibi yaklaşık 20 tür bitki ve ağaçtan oluşacak ormanda yaban hayatının ortaya çıkması ve dikilecek ağaçlarla köylülere ek gelir sağlanması hedefleniyor Orman ve Su İşleri Bakanlığı ÇEM Genel Müdürü Avcı: "Önce denizden gelen kum hareketini tahta çitlerle durdurup, arkasında ağaçlandırma yapmak, ileriye dönük de bir orman kurmak suretiyle burada Akyatan Lagününde olduğu gibi güzel bir perde oluşturacağız. Buradaki doğal hayat sürdürülebilir hale gelecek" ÖMER FANSA - Adana'da sulak alan ekolojik özelliği dolayısıyla sit alanı olarak tescil edilen Ağyatan Lagünü, rüzgar erozyonu tehdidinden ormanla korunacak.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Çalışma yapılan alandaki ahşap ve saz perdeler ile dikilen fidanlardan görüntüler

Sahanın batısından geçen ve denize dökülen DSİ Sulama Kanalı görüntüsü

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı'nın konuşması

Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol'un konuşması

Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından sahanın havadan çekilen fotoğrafları Sit alanı lagünü ormanla koruyacaklar

Adana'da sit alanı olan Ağyatan Lagünü, rüzgar erozyonu sonucu kumla dolma tehlikesinden Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hazırlanan projeyle korunacak

Öncelikle denizden esen rüzgarın ahşap ve saz perdelerle engellenmesi, ardından lagün ile deniz arasındaki sahilde orman oluşturulmasını öngören projeyle lagün ve arka kısmındaki tarım alanı kumdan korunduğu gibi yaklaşık 20 tür bitki ve ağaçtan oluşacak ormanda yaban hayatının ortaya çıkması ve dikilecek ağaçlarla köylülere ek gelir sağlanması hedefleniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ÇEM Genel Müdürü Avcı:

"Önce denizden gelen kum hareketini tahta çitlerle durdurup, arkasında ağaçlandırma yapmak, ileriye dönük de bir orman kurmak suretiyle burada Akyatan Lagününde olduğu gibi güzel bir perde oluşturacağız. Buradaki doğal hayat sürdürülebilir hale gelecek"

ÖMER FANSA - Adana'da sulak alan ekolojik özelliği dolayısıyla sit alanı olarak tescil edilen Ağyatan Lagünü, rüzgar erozyonu tehdidinden ormanla korunacak.

Karataş ilçesinde DSİ Sulama Kanalı ile Ceyhan Nehrinin denize döküldüğü kısım arasında yaklaşık bin 130 hektar büyüklüğe, ortalama 80 santimetre derinliğe sahip Ağyatan Lagünü'nün karşı karşıya olduğu denizden esen rüzgarla taşınan kumla dolma tehdidine karşı Orman ve Su İşleri Bakanlığı koruma amaçlı proje başlattı.

Lagün ile deniz arasında 8 kilometrelik alanı kapsayan 460 hektarda yapılacak çalışmalarla öncelikle denizden esen rüzgara karşı ahşap ve saz perdelerin dikimine başlandı. Geçen yıl bir kısmının dikimine başlanan perdeler, 3 yılda tutulması planlanan kumu ilk bir yıl içinde tutmayı başardı. Sahile toplamda arkalı önlü 261 kilometre saz, 10,5 kilometre ahşap perde dikilecek.

Perdeler dikilirken bir yandan da oluşacak kum tepelerinin arkasında orman kurulması için fidan dikimi gerçekleştirildi. Aralarında hayıt, ılgın, böğürtlen, Kıbrıs akasyası, meşe, Halep çamı, servi, badem, nar, incir, fıstık çamı gibi yaklaşık 20 türde dikilecek 580 bin bitki ve ağaçla oluşacak orman, lagün ve arka kısmındaki tarım alanlarını kumdan koruduğu gibi yeni bir yaban hayatı ortaya çıkaracak.

Ormanda dikilecek olan özellikle fıstık çamı, badem, nar gibi ağaçlar da çevre köyler için ek gelir kaynağı olacak. Normalde perde ve fidan dikimi 8 yıl sürmesi gereken projenin, 3 yılda sonuçlanması planlanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, AA muhabirine, geçmişte denizden esen rüzgarla taşınan kumun, lagünü doldurma tehdidi oluşturduğunu, bir kaç sene önce bu nedenle su azalmasından dolayı balık ölümleriyle karşılaştıklarını söyledi.

Balık ölümleri üzerine yaptıkları araştırmada taşınan kuma karşı, sit alanı da olan lagünü korumak için proje başlatmayı planladıklarını anlatan Avcı, şunları söyledi:

"Önce denizden gelen kum hareketini tahta çitlerle durdurup, arkasında ağaçlandırma yapmak, ileriye dönük de bir orman kurmak suretiyle burada Akyatan Lagününde olduğu gibi güzel bir perde oluşturacağız. Buradaki doğal hayat sürdürülebilir hale gelecek. Lagün kumlardan kurtulmuş olacak, tarım alanlarına kumlar hareket etmeyecek. Buradaki kumu olduğu yerde stabil hale getirip muhafaza edeceğiz.

Köylü için ek gelir

Adana Orman Bölge Müdürü İsmet Erol da Müdürlük olarak dağ da olsa sahil de olsa ormanları içeren her türlü çalışmayı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Projede ilk planda yapılan çit perdelerle rüzgar erozyonunu durdurduklarını, arka planda daha sonra yeni fidanlar dikerek erozyonu önlemek istediklerini anlatan Erol, bir yıl içinde projenin olumlu etkilerini gördüklerini vurguladı.

Erol, şunları söyledi:

"Projemiz çok zengin boyutları ve etkileri olan bir çalışma. Kum hareketi durdurularak lagün korunacak, Karataş ve Yumurtalık ovalarındaki tarım ve yerleşim alanlarının zarar görmesi önlenecek, tarım alanlarının verimi artacak. Aynı zamanda bir doğal orman oluşturulduğu için bunun etkisiyle yeni bir yaban hayatı da ortaya çıkacak. Ormanda çevre köylerinin gelirlerinin artırılmasına yönelik bitkiler yetiştirilecek. Burada herkes için faydalı bir çalışma olacak."

Kaynak: AA / Güncel

Karataş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title