Haberler

Şırnak'ta 1500 Kuzu ve Koyun Telef Oldu

Güncelleme:

Şırnak'ta koyun ve kuzuların kaldığı çadırın yoğun kar yağışı nedeniyle çökmesi sonucu 1300 kuzu ve 200 koyun telef oldu.

Şırnak'ın Güçlükonak İlçesi'ne bağlı Ağaçyurdu Köyü'nde yaşayan göçebe ailelere ait bin 300 yeni doğan kuzu ve 200 koyun olmak üzere toplam bin 500 hayvan, yoğun kar yağışı nedeniyle bulundukları çadır barınakların çökmesi sonucu telef oldu.

5 AİLE PERİŞAN OLDU

Yazın yaylalarda yaşıyan ve hayvanncılık yapan Siirtli Duderan Aşireti'ne mensup 5 aile, kış mevsimini geçirmek için Güçlünak'taki Küpeli ve Çırav Dağları arasında bulunan ve 25 yıl önce boşaltılan Ağaçyurdu Köyü'ne geldi. Geçen hafta yoğun kar yağışı nedeniyle hayvan barınağı olarak kullandıkları çadırların çökmesi sonucu, 5 ailenin yeni doğan bin 300 kuzusu ile 200 koyunu telef oldu.

DÜŞÜK DOĞUM YAPTILAR

Aşırı soğuk nedeniyle de binlerce gebe koyun ise düşük yaptı. Telef olan hayvanların çevreye yayılan leşleri ise kurtların köye inmelerine neneden oldu. Koyunlarla aynı çadır ve barınaklarda yaşamak zorunda kalan göçerler, leşler nedeniyle çocuklarının ve kendilerinin hastalanmasından endişe ediyor.

"YOLUMUZ 5 GÜN KARDAN KAPANDI"

Hayvanları telef olan ve Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşan 65 yaşındaki Abdullah Yıldız şunları anlattı:

"7 gündür kar yağdı, yolumuz 5 gün kapalı kaldı. 5 bine yakın hayvanımız var. Çadırlarımızın çoğu kar yağışı nedeniyle çöktü, heyvanlarımızın çoğu telef oldu, mağdur olduk. Yolumuz açık olmadığı için hayvanlarımıza yem getiremedik. Çok mağduruz.  Çocuklarımız perişan oldu. Devletin bize yardım etmesini bekliyoruz" dedi.

"VETERİNER HEKİM GELSİN"

İçme sularının dahi olmadığını belirten Kerim Kaygu ise, çadırdan yaptıkları barınakların çöktüğünü kaydederek şunları söyledi:

"Çoğu yeni doğan kuzu olmak üzere bin 500 hayvanımız telef oldu. Leşleri köyün etrafına attık ama bu kez de kurtların saldırılarına maruz kaldık. Kurtların bize saldırmasından korkuyoruz. Etraftaki hayvan leşleri yüzünden hastalıkların türemesinden endişe ediyoruz. İçme suyumuz yok, kar eritip içiyoruz. Hayvanlarımızın hepsi kayıtlı ve küpelidir. Veteriner hekimin buraya gelmesini istiyoruz. Biz çok mağduruz ve bu mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz. Bir haftadan beri bize yardım eden kimse olmadı. Eğer veteriner hekim gelemese geri kalan hayvanlarımızın çoğu ölecek."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güçlükonak Küpeli Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500

Yorumlar (10)

mustio_nur@windowslive.com:

herkes malının zekatını versin kimse zulm etmesin

55
7
yanıtYanıtla
branmutlaka1@windowslive.com:

yaazzık ya çok üzüldüm

59
3
yanıtYanıtla
sssssalkalun@mynet.com:

yav çadırın çökmesiyle 1500 hayvan nasıl telef olur çadırmı görmedik?sen şuna kışın ortasında kapalı bir yere değilde, çadıra koydukta dondu desene tabi onlarında bir canlı olduğuna akıl erdirenler için

24
17
yanıtYanıtla
reisosk1.kral@gmail.com:

Off... İçim parçalandı bee. O aileye ne yapacak nasıl geçinecek şimdi.

34
4
yanıtYanıtla
Zekatı verenin malına asla zarar gelmezbkcsob:

(Zekatı verilmeyen mallar, karada, denizde telef olur.) [Taberani]Buradan da anlaşılıyor ki bu adamlar zekatını vermemişler. EE sen vermezsen Allah almasını bilir.

yanıt0
yanıt0
VAH VAHmahmut_terkes@hotmail.de:

EUROPADA OLSA KEDI VE KÖPEK MAMASI YAPILIYOR YINE CAHILLIK

25
4
yanıtYanıtla
hataylıonlar-goksoy.13@hotmail.com:

Allah yardım etsşn karedeş

23
1
yanıtYanıtla
barışgulum49492009@hotmail.com:

derbasıbe xalo çok özüldum allah yardımcıları olsun devlet yardım eder ve etmelıdır yazık çok yazık

13
10
yanıtYanıtla
ffffffdrayv06@hotmail.com:

yorum yazan bi kısım zavallılar mslarınızı galiba sıcak evlerinizden yazıyorsunuz,vatan dediğiniz bu toprakları karış karış gezip dolaşında belki bi dahaki yorumlarınız daha insaflı olur....

14
2
yanıtYanıtla
Celal Ciftcicelal.ciftci@web.de:

DIYECEK BIRSEY YOK:ÖNCE AHIR SONRA AT AL:ATASÖZÜ:HAYVAN SAHIPLERI SANKI CADIRLARI YAYLA SANMISLAR;CAHIL ILSANLAR:

4
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title