Haberler

Şili'de 8,2 Büyüklüğündeki Deprem Güvenlik Kamerasında

Güney Amerika kıtası ülkelerinden Şili’nin kuzeyinde, merkez üssü Pasifik Okyanusu olan 8.2 büyüklüğündeki deprem güvenlik kameralarına yansıdı.

Güney Amerika kıtası ülkelerinden Şili'nin kuzeyinde, merkez üssü Pasifik Okyanusu olan 8.2 büyüklüğündeki deprem güvenlik kameralarına yansıdı. Bir işyerinin ofis çalışanlarının, markette alışveriş yapan ve restoranda yemek yiyen vatandaşların depreme yakalanma anı görüntülendi.

2 metrelik dalgaların oluşturduğu tsunamiye neden olan depremde 5 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce insan yaralandı, binlercesi evlerinden tahliye edildi. Depremin merkez üssünün, Iquique kentinin 99 kilometre kuzeybatısında olduğu belirlendi. Yerel saatle 20.46'da meydana gelen depremden sonra biri 6.2 büyüklüğünde çok sayıda artçı sarsıntı kaydedildi. Şili İçişleri Bakanı Rodrigo Penailillo, 4 erkeğin kalp krizinden, bir kadının yıkılan bir duvarın altında kalarak hayatını kaybettiğini açıkladı.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi'nin talimatının ardından ülkenin Büyük Okyanus kıyısındaki tüm yerleşim birimlerinde yaşayanlar tsunami tehlikesi geçene kadar yüksek bölgelere tahliye edildi. Şiddetli sarsıntı sonucu elektrik direklerinin devrilmesiyle binlerce kişi elektriksiz kalırken, bir havaalanı ağır hasar gördü, bazı yerler de yangın çıktı. Iquique kentinde yaklaşık 300'den fazla kadın mahkumun hasar gören hapishaneden kaçtığı açıklandı.

Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet, ülkenin kuzeyinde bazı yerleşim birimlerini 'felaket bölgesi' ilan etti. Bachelet bu bölgelerden Arica ve Tarapaca'yı bugün ziyaret edeceğini, yağmalama olaylarını önlemek için askeri birlikler gönderileceğini ifade etti.

DEPREMLER BÖLGESİ ŞİLİ

16 Mart'ta da 6,7 büyüklüğündeki bir depremin meydana geldiği bölgede son 2 hafta içinde 500'den fazla artçı sarsıntı kaydedilmişti. Ülkenin orta ve güney kesimleri 27 Şubat 2010'da da 8,8 büyüklüğünde bir deprem ile sarsılmış, afette 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Deprem sonrası meydana gelen tsunami de Şili'de büyük yıkıma neden olmuştu. Bugüne kadar kayıtlara geçen en şiddetli deprem de yine Şili'de meydana geldi. Ülkede 1960'da meydana gelen 9,5 büyüklüğündeki deprem sonucu 5 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Şili'nin kuzeyinde meydana gelecek yıkıcı bir depremin, ülke ekonomisine de büyük zarar vermesinden endişe ediliyor. Dünyanın en büyük bakır üreticisi olan Şili'de madenlerin büyük bir kısmı ülkenin kuzeyinde yer alıyor. - SANTİAGO

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Michelle Bachelet Pasifik Okyanusu Şili Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title