Haberler

Seyit Tümtürk: Çin, Doğu Türkistan'ı Dinsizleştirme Politikaları Uyguluyor

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, İslam İşbirliği Örgütü ile Türk dünyasının Doğu Türkistan'daki soykırıma sessiz kaldığını, Çin'in sessizlikten cesaret aldığını belirterek, "Çin, bütün kamudaki ibadetleri anayasal suç kapsamına aldı.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, İslam İşbirliği Örgütü ile Türk dünyasının Doğu Türkistan'daki soykırıma sessiz kaldığını, Çin'in sessizlikten cesaret aldığını belirterek, "Çin, bütün kamudaki ibadetleri anayasal suç kapsamına aldı. Şimdiye kadar keyfi olarak yaptığı zulmü anayasal destek alarak Doğu Türkistan'ı dinsizleştirme politikalarını uyguluyor" dedi.

Dün akşam Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın salonunda düzenlenen 'Kadim davamız kanayan yaramız Doğu Türkistan' konulu konferansa konuşmacı olarak Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk katıldı. Konferansın açılışında konuşan Ak Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz boykot çağrısında bulunarak, "Unutmayın içtiğiniz her kolada nasıl bir Filistinli kanı varsa, eve götürdüğünüz her Çin malında bir Uygur kardeşimizin kanı var. Yapabileceğimiz bir şey yok demeyin. Bu saatten sonra bir şeyler yapın. Hükümetler halkın aynasıdır. Hükümetler halkın bir meseleye ilgi duyduğu kadar ilgi duyabilirler. Çözüm bu salondadır. Gelin Çin'in bütün mallarını boykot edelim" diye konuştu.

Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan'da camilerin girişine bazı yasaklama yazıları asıldığını belirterek, "Diyorlar ki şu kişiler camiye giremez. Komünist partisi üyeleri, devlet memurları, 18 yaşından küçükler, emekliler ve kadınlar. Camiye girmek için hangi vasıfta olmak gerekiyor diye sormak lazım. Açıkça camiye girmek yasaktır demek herhalde utandırıyor. Ancak çeşitli kategorilerle ibadeti yasakladığını burada görüyoruz" dedi.

Tümtürk, Çin'in AIDS'e neden olan virüs ile Doğu Türkistan'da soykırım yaptığını ileri sürerek, "HIV virüsünü bir soykırım aracı olarak kullanıyorlar. 80'li yılların sonunda 90'lı yılların başında HIV virüsü Çin'de görüldü. Çin'den 10 yıl sonra 2000'li yıllarda Doğu Türkistan'da bu virüse rastlandı, Çin'den 10 sene sonra rastlanan bu mikrop bugün Doğu Türkistan'da dünya ortalamalarının 2,5 katı yüksek seyretmektedir" diye konuştu.

İslam İşbirliği Örgütü, Türk dünyası ile insanlığın yapılan soykırıma sessiz kaldığını ifade eden Tümtürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Doğu Türkistan İslam dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır ama İslam İşbirliği Örgütü, Doğu Türkistan'daki müslümanların inançla ilgili hiçbir mağduriyetine ses vermemiştir. Bu kimin İslam İşbirliği Örgütü'dür? Hangi müslümanın hakkını koruyacaktır? Açıkçası bunu sormak lazım. Yazıklar olsun bugün Ramazan'da oruç yasaklandı Doğu Türkistan'da. Ramazan'da orucun yasaklandığı tek coğrafyadır Doğu Türkistan ve İslam İşbirliği Örgütü tek kelime etmemiştir. 2014 yılının Ramazan Bayramı'nın birinci günü 3 bin kardeşimiz Kaşkar ilinin köylerinde katledildi ve tek bir itiraz gelmedi İslam İşbirliği Örgütü'nden. Çin bu katliamın sorumlusu olarak 27 Doğu Türkistanlı kardeşimize idam cezası verdi, buna tek bir itiraz yok. 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren İslam dünyasının sessizliğinden cesaret alan Çin, bütün kamudaki ibadetleri anayasal suç kapsamına aldı. Baş örtüsü, tespih, seccade, sakal terör suçu olarak anayasaya alındı ve şimdiye kadar keyfi olarak yaptığı zulmü anayasal destek alarak Doğu Türkistan'ı dinsizleştirme politikalarını uyguluyor. Tek bir itiraz yok, ne Türk dünyasından, ne İslam dünyasından, ne de insanlıktan. Bu elbette bir gün insanlığın önüne gelecek. Bu sorumluluk elbet hepimizi bir gün ezecektir" - Zce

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Türkistan Uygur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title