Haberler

Şeyh Şamil'in Kılıcı Hamburg'daki Sergide

Kuzey Kafkasya'nın halk kahramanı Şeyh Şamil'in altın kabzalı kılıcı Avrupa'nın ilk 'Çerkez Kültürü sergisi özelliğini taşıyan Hamburg Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.

Kuzey Kafkasya'nın halk kahramanı Şeyh Şamil'in altın kabzalı kılıcı Avrupa'nın ilk 'Çerkez Kültürü sergisi özelliğini taşıyan Hamburg Etnografya Müzesi'nde sergileniyor.

Serginin basın toplantısına katılan babası Çerkez kökenli olan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, 'Avrupa'nın en eski halklarından biri olan Çerkezlerin kültürünün tanıtılmasına çok seviniyorum dedi.

KUZEY Kafkasya'nın halk kahramanı Şeyh Şamil'in altın kabzalı kılıcı dünyada ilk kez Hamburg Etnografya Müzesi'nde açılan 'Çerkezlerö sergisinde gösterilecek.

1797-1871 arası yaşayan ve Çerkezlerle birlikte, Çarlık Rusya'ya karşı verdiği savaşta efsaneleşen Çeçen Şeyh Şamil'in kılıcını adının açıklanmasını istemeyen bir koleksiyoncudan sergi için ödünç aldıklarını söyleyen müze müdürü Prof. Dr. Wulf Köpke, 'Kılıcı bulup ve yoğun bir çalışmadan sonra gerçek olduğunu öğrendikten sonra bir hazine bulmuş kadar sevindik. Koleksiyoncuyla anlaşmak kolay olmadı. Kılıcı çok ciddi bir miktara sigorta ettirdik. Şeyh Şamil gibi bir tarih efsanesinin kılıcı dünyada ilk kez Hamburg'da sergiye sunmaktan gurur duyuyoruz dedi.

Sergilenen bir çok eşya Türkiye'deki Çerkezlerden

Çarlık Rusya'sının işgaline karşı verilen savaşın 1864'de Soçi'deki muhabereyle kaybedilmesi ve Çerkezlerin soykırımı uğraması üzerine büyük çoğunluğu Osmanlı'ya olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu'ya göç ettiklerini söyleyen Köpke, 'Balkanlardan Suriye'ye kadar bir çok ülkede Çerkezler yaşamakta dedi. Köpke, serginin siyasi amaç gütmediğini, Avrupa'nın en eski halklarından sayılan Çerkezleri ve kültürlerini tanıtmak olduğunu belirtti. Sergi için İstanbul Kafkas Kültür Derneği ve Ankara Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun Rusya ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki Çerkez sivil toplum kuruluşlarının da in çeşitli da katkıda bulunduğu belirtildi. Sergide kullanılan tablo, fotoğraf, kıyafet, silah ve diğer eşyaların büyük bölümünün Türkiye'de yaşayan Çerkezlerden alındığını söyledi.

'Babamla ata topraklarını gezdim

Serginin basın toplantısına katılan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, Ben de Türkiye Çerkezlerindenim. Bu nedenle bu çok mutluyum. Sayın Prof. Köpke ve ekibini tebrik ediyorum. İlk defa Kuzey Kafkasya dışında Çerkezlerin kültürü tanıtan bir sergi bu. Benim babam Çerkez. Babam en büyük arzusu ata topraklarını görmekti. Bunu kendisiyle birlikte gerçekleştirdik. Babamla Kafkasya Adige Cumhuriyeti'ne gittik. Başkent Maykop'u ve tabii kış olimpiyatlarının düzenleneceği Soçi'yi gezdik. Olimpiyatların Çerkez kültürünün tanınmasına vesile olacağını ve Rusya için de Çerkezlere bir adım daha yaklaşma için bir fırsat olabileceğini düşünüyorum. Geçmişte yaşanan tüm acılara rağmen Çerkezler buna açık dedi

Pazar günü halkın ziyaretine açılacak sergi, Çerkezlerin 25 Mayıs 2014'e kadar açık kalacak.

KILICIN ÖYKÜSÜ

Gürcistan'ın Çerkezler tarafından ele geçirildiği 1795 yılında Çerkez halklarından Kabarday Hanedanı'nın lideri Muhammed Ağa Han tarafından yaptırıldı. Kılıç 1850'de Çarlık Rusya kuvvetlerine karşı Kuzey Kafkasya'da direnişi organize eden Şeyh Şamil'e armağan edildi. Şamil'in oğullarından birine miras bıraktığı altın kabzalı kılıcın akıbeti daha sonra meçhul. Aradan neredeyse 150 yıl geçtikten sonra bir koleksiyoncuda bulunan kılıç ilk kez Hamburg'da sergilenecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Cem Özdemir Kafkasya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title