Haberler

Şeyh Nazım Kıbrısi Vefat Etti

Güncelleme:

Nakşibendi tarikatı lideri Şeyh Nazım Kıbrısi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Dünyaca tanınmış bir sima olan ve birçok ülkede müritleri bulunan Nakşibendi Tarikatı Lideri Şeyh Nazım Kıbrısi'nin ailesi, bu sabah Kıbrisi'nin yaşamını yitirdiğini söylemiş ancak doktorlar 'tıbben' ölümün gerçekleşmediğini açıklamıştı.
 
Şeyh Nazım Kıbrisi'nin saat 13.30 itibarıyla hayatını kaybettiği duyuruldu.
 
92 yaşındaki Şeyh Nazım Kıbrısi, Akciğer ve böbrek yetmezliği teşhisiyle Yakın Doğu Hastanesi’nde bir süredir tedavi görüyordu.

"ERDOĞAN BEY'LE AKP'YLE BU İŞ YÜRÜMEZ"

Şeyh Nazım Kıbrısi'nin geçen yıl AK Parti'ye yönelik açıklamaları çok konuşulmuştu.

Kıbrısi, "Erdoğan Bey, Gündoğan Bey, Günbatan Bey, bunlarla iş yürümez. AK Parti’yle iş yürümez, gökyüzünün emrine bak; uydurma meclis yapma, sonra pişman olursun." demişti.

NAKŞİBENDİ TARİKATININ ÖNDE GELEN İSİMLERİNDEN

Güney Kıbrıs’ın Larnaka kentinde 21 Nisan 1922’da doğan Şeyh Muhammed Nazım Adil Kıbrısi, mutasavvıf ve Nakşibendi tarikatının önde gelen isimlerindendi.

1940`larda İstanbul Üniversitesi kimya bölümünde yüksek eğitim alan Kıbrısi, öğrencilik yıllarında Nakşibendi Şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı.

YERİNE OĞLU GEÇECEK

Bir süre sonra şeyhinin izniyle Şam'a giderek Şeyh Abdullah Dağıstani'nin talebesi oldu. Dağıstani’nin 1973’te ölmesinin ardından yerine geçti. Nazım Kıbrısi, 2011’de kendinden sonra silsileyi oğlu Mehmet Adil’in devam ettireceğini ilan etti.

Evli ve dört çocuk sahibi olan Şeyh Nazım Kıbrısi; Türkçe, Arapça, İngilizce ve Yunanca biliyordu.

YASAK OLDUĞU DÖNEMDE EZANI ARAPÇA OKUDU

Şeyh Nazım Kıbrısi, ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs’a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okumuş ve bunun üzerine bir hafta hapis yatmıştı.

Serbest bırakılınca Lefkoşa’nın en büyük camii Selimiye’nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okumuş, bunun üzerine kendisine dava açılmıştı. Davayı beklerken Lefkoşa’nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etmişti. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açılmış ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme gelmişti.

MENDERES İZİN VERİNCE DAVALAR DÜŞTÜ

Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde, TBMM’nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düşmüştü.

Şeyh Nazım Kıbrısi’nin yürüttüğü faaliyetler şunlardı;

Toplantı, seminer, konferans ve sohbetler,
Grup çalışmaları,
Yerel ve uluslararası gençlik kampları,
Gençlere gezi ve ziyaretler düzenlenmesi,
Gazete basımı, bildiriler ve halkla ilişkiler,
Kur’an-ı Kerim okuma yarışmaları,
Milli-Dini öykü yazma yarışmaları,
Film, video ve slayt gösterileri,
Köy ve aile ziyaretleri,
İslami kuruluşlarla temaslar,
Kan bağışı kampanyaları,
Ağaç dikme faaliyeti,
Fakir çocukların sünnet edilmesi,
Gençlere burs temini, fakir ailelere yardım verilmesi,
Gençler arasında sportif müsabakalar tertip etme,
Camilerimizin tamiri ve inşası için gerekli faaliyeti yapmak,
Çeşitli kesimlere iftarlar düzenleme,
Gençlere ücretsiz takviye kursları düzenlenmesi,
Dini Bilgiler Kursları açmak,
Ortaokul ve üniversite öğrencileri için yurt açma,
Kıbrıs davası ve milli konularda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunma.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Güney Kıbrıs Mehmet Adil Gündoğan Ak Parti Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (311)

Ìzmirli Yörük Efeizmirli.yoruk.efe@aol.com:

Ne 21´inci yüzyil... Ne cagda$lik... Ne laiklik... Ne de Atatürk Ílke ve Ínkiláplari dogrultusunda, Kilik ve Kiyafet Yasalari ile de asla, ama asla bagda$madigi halde... $EYH, $IH, SEYÍT, MOLLA, A$ÍRET, TOPRAK AGASI, CEMAAT, TARÍKAT, vs. kepazelikleri sürmektedír, halá ?!

16
36
yanıtYanıtla
nonameseso_54_@hotmail.com:

Acınacak halin var merak etme ben sana acıyorum izmirli

yanıt0
yanıt0
Izmir Karsiyakaliizmir35@gmail.com:

Sayin Ízmirli Yörük Efe beyefendiye yan bakanin gözleri kör olup, laf ataninda, dilleri kökükünden kopa! Ulan yazdiklarinin nesi yanlis? Dogruyu söylüyor diye, katlanamayip, Dokuz Köyden mi kovuyorsunuz onu birde?

yanıt0
yanıt0
Gaziantepgaziantep@gmail.com:

Izmirli helal birader sana. senin gibi aydinlara ihtiyaci var bu vatanin. durmak yok yorumlara devam. biz atatürkcüler alnindan öpüyoruz senin. yasasin ne mutlu türküm diyene.

yanıt0
yanıt0
ayhannesih-16@hotmail.com:

şapkasız atatürkçü ve senin gibi zavallı laikler laikliği dinin üstünde gören yunan tohumu sende fıransız tohumu antepli

yanıt0
yanıt0
Son ERsoner_kocaoglu@hotmail.com:

neden kızkardeşinle evlenmiyorsunda başka kızları arıyorsun ( el-cevap: SEN DE BİLİYORSUN Kİ ! SENİN DE BİR İNANCIN VAR) boş boş konuşma ! adam sansınlar......

yanıt0
yanıt0
Gaziantep gibi Elazigda Atatürkcüelazig@gmail:

Ìzmirli Yörük Efe sana kizipda yanit veren yorumcular haklilar, kardes. Seyhler, sihlar, evliyalar sadece 21. yüzyilda degil, ta eskilerden beri, Canakkale Savasinda da vardilar ve bu savasi tek baslarina kazandilar, tamammi usta. Sadece savasip, savas kazanmak degil, havadada ucuyor bunlar ayrica. Aaa, bak, bakkk, havaya bak, nasilda seyhler, sihlar, evliyalarla dolu, gökyüzü.

yanıt0
yanıt0
kirmizi beyazkbyz06@gmail.com:

Hem ÌZMİRLİ YÖRÜK EFE´ye, hemde GAZİANTEP GİBİ ELAZİGDA ATATÜRKCÜ´ye helal olsun, ikiside müthis yorumlar yazmislar.

yanıt0
yanıt0
yazıklar olsuntayfundemir11@hotmail.com:

öldüyse öldü ya nedir bu kadar abartı ayıp ya sanki bana bi peygamber ölmüş haşa üç kağıtçının biri tarikat lideri milletin kanını emen bi kene bunu popüler etmenin anlamı yok.

11
35
yanıtYanıtla
moskovali ibrahimibrahim_eskikoy@mail.ru:

ALLAHsiz senin inancin yazdigin yazindan belli eger inanmiyorsanda saygili ol TARIKAT dedigin yoldur buda ALLAH YOLUDUR entel maganda bu zatin kim oldugundan haberin yok bari yorum yapma zevzek bu kisi senin TURKIYE nde eazani muhammediyeyi TURKCE okutturduklari zaman ARAPCA aslina uygun OKUYORDU sende kiliseye gunah cikarmaya gidiyordun o zaman herhalde,,,,

yanıt0
yanıt0
Tüm 311 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title