Haberler

Serebral Palsililer Ön Yargıları Aşmak İstiyor

Dünya Cerebral Palsi Günü Komitesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan, Serebral Palsi (beyin felci) hastalarının yaşadığı sıkıntıların, diğer sağlıklı bireylerin yaşadığı sıkıntılardan farklı olmadığını belirterek, "Buna ilaveten ön yargıları aşmaya çalışıyoruz.

ŞENGÜL OYMAK - Dünya Cerebral Palsi Günü Komitesi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan, Serebral Palsi (beyin felci) hastalarının yaşadığı sıkıntıların, diğer sağlıklı bireylerin yaşadığı sıkıntılardan farklı olmadığını belirterek, "Buna ilaveten ön yargıları aşmaya çalışıyoruz. Bu ön yargı ne yazık ki aşamadığımız bir şey." dedi.

Koşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Serebral Palsi Günü çalışmalarının 12 farklı ülke temsilcisinin üye olduğu Dünya Serebral Palsi İnisiyatifi tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Serebral Palsilileri toplumla buluşturması amacıyla Dünya Serebral Palsi Günü Komitesi kurulduğunu anımsatan Koşan, komiteye eylül ayında Türkiye'yi temsilen kendisinin seçildiğini belirtti.

Komite üyeliğine seçilmeyi hiç beklemediğini, bu gelişme karşısında gururlandığını aktaran Koşan, bu konuda kendisine destek veren herkese çok teşekkür etti.

Koşan, Sivas Devlet Tiyatrosu'nda basın danışmanı olarak çalıştığını vurgulayarak, "Biz buradayız, ya siz" sloganıyla yıl boyunca Serebral Palsili bireylerin ve diğer engellilerin haklarına, yaşam koşullarına dikkat çekecek çalışmalarına 3 Kasım Perşembe Kocaeli'den start vereceğini bildirdi.

"Türkiye'de her 8 saatte 1 Serebral Palsili bir bebek dünyaya gelmektedir"

Kendisinin de doğuştan Serebral Palsili olduğunu anlatan Koşan, "Türkiye'de her 8 saatte 1 Serebral Palsili bir bebek dünyaya gelmektedir. Bu oran binde 4'e tekabül ediyor. Dünya çapında 17 milyon insan SP ile yaşamaktadır. 350 milyon insan da Serabral Palsili bir çocuk veya yetişkin ile yakından bağlantılıdır. Türkiye'de ise Milli Eğitim Bakanlığının araştırmalarına göre, 2003-2013 yılları arasında 209 bin 522 çocuğa SP tanısı konmuştur." ifadesini kullandı.

"Bu ön yargı ne yazık ki aşamadığım bir şey"

Artık, engellilerin sorunlarında günübirlik çözümlerden ziyade kalıcı, sistematik bir çözüm sürecine girmek zorunda olduklarına işaret eden Koşan, bu kanun yapıcıların görevi olduğu kadar medyanın, akademi dünyasının ve özellikle de birebir dezavantajlı durum içinde bulunanların kuvvetli söylemler üretmesi gerektiğine işaret etti.

Dünyada bu tanıyı almış bireylerin varlığına dikkat çekmek, toplumda bir farkındalık oluşturmak hem de bu hastaları ciddi olarak tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Koşan, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda olanaklarım el verdiğince bu bireylerin yanı sıra bütün dezavantajlı bireylere ulaşmak istiyorum. Benim inanışıma göre sadece Serebral Palsililerle konuşmak yeterli değil bunun yanında kalıcı ve doğru çözümler için çalışmak gereklidir. Yasa koyucular kadar sivil toplum kuruluşlarının da bu konuda farkındalık yaratılması için üstüne çok fazla görev düşüyor. Türkiye'de mevcut sağlık sistemi içerisinde ve diğer bireylerin yaşadıkları sorunlar neyse Serebral Palsili olarak onları yaşıyoruz. Serebral Palsi hastalarının yaşadığı sıkıntılar, diğer sağlıklı bireylerin yaşadığı sıkıntılardan farklı değil. Diğer bireyler nasıl eğitim, iş, sağlık hakkı konusunda sorunlar yaşıyorsa bizler de bire bir aynısını yaşıyoruz ama buna ilaveten ön yargıları aşmaya çalışıyoruz. Bu ön yargı ne yazık ki aşamadığımız bir şey. Ne yazık ki bu ön yargıya sahip doktorlar, öğretmenler, psikologlar, psikiyatristler var. Dolayısıyla mevcut sorunların yanında bir de ön yargılarla mücadele ediyoruz."

Koşan, kendisine bu hastalığın tanısının 2 yaşında konulduğunu, o günden 22 yaşına kadar ailesiyle yoğun bir tedavi ve sosyal rehabilitasyon süreci yaşadığını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title