Haberler

Selahattin Demirtaş Yüksekova'da

Güncelleme:

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın mektubunun Diyarbakır Nevruzu'na kadar kendilerine ulaştırılması gerektiğini söyledi.

HAKKARİ (İHA) – Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın mektubunun Diyarbakır Nevruzu'na kadar kendilerine ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde düzenlenen Nevruz kutlamalarına 10 binlerce kişi katıldı. Eski Şehir Stadı'nda düzenlenen etkinliğe katılanlar önce polis, ardından da BDP'liler tarafından yapılan üst aramasının ardından alana alındı. Öcalan posterlerinin asıldığı alanda nevruz ateşini BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ile birlikte yaktıktan sonra bir konuşmaya yapan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Demokratik bir yarışın dışına asla çıkılmayacak. Burada her siyasi partinin çalışmasının teminatı biz olmalıyız. Burada büyüklük sizlerde olacak. Büyük olan sizsiniz. Yüreği de büyük olacak olan sizsiniz. Hiçbir partinin bahanesi, gerekçesi olmamalı. Bakın 30 Mart'ta bunların alayını zaten sandığa gömeceksiniz. Sandığa gömüldükleri için bir bahaneleri, gerekçeleri olmasın. Şunu engellediler, şunu zorladılar, onun için biz seçilemedik, demesinler" dedi.

YÜKSEKOVALILARA DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİ ANLATTI

30 Mart'ta 4 büyükşehir belediyesi alacaklarını belirten Demirtaş, "Kürdistan'daki bütün belediyeler el ele verecek, bütün sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz. İşsizliği, yoksulluğu, açlığı kendi imkAnlarımızla, kooperatiflerle yatırımları kendimiz teşvik ederek, imkanları kendimiz oluşturarak çözeceğiz. İnan ki tarımda ve hayvancılıkta da bütün bölgeyi besleyecek bu potansiyeli ancak biz harekete geçirebiliriz. Yasak olan yaylaları, geri dönülmemiş köyleri, mezraları bizler şenlendireceğiz. Hem tarımda, hayvancılıkta, buradaki ticarette en büyük hamleleri el ele vererek biz yapabiliriz. Kültürümüzü, dilimizi, tarihimizi geliştirmek bizim elimizde. Belediyelerimiz ana dilde eğitimin altyapısını hazırlayacak. Belediyelerimiz Kürtçe, matematik, fizik coğrafya, kimya ve benzeri bütün bu ders kitaplarını basacak. Çocuklarımıza, öğrencilerimize ücretsiz dağıtacağız. Halka sormadan, halkın onayını almadan, sivil toplum örgütleriyle, mahalle meclisleriyle, muhtarlarla, sendikalarla, yani toplumun bütün bileşenleriyle ortak kararlar alınacak. Harcanan her kuruşun her ay hesabı halka anlatılacak. Halk bunu bilecek. Kentin meydanlarında bu her an yayınlanacak. Belediye meclis toplantıları halka açık olacak. Bakın bunları niye uzun uzun anlatıyorum. Bunların hepsi demokratik özerkliktir işte, kendi kendini yönetmektir işte. Kendi sorunlarımızı öz gücümüzle, birbirimize inanarak, güvenerek ancak biz çözeceğiz. Bu hırsızlardan, bu yağmacılardan, talancılardan Kürt halkına artık özgürlük gelmediğini, gelmeyeceğini bir kez daha beklemeyeceğiz, bu netleşmiş ve anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

Bu topraklara kalıcı barış gelmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade eden Demirtaş, "Sayın Öcalan'ın tam 1 yıl önce Diyarbakır Nevruzu'nda başlattığı süreç, 2 gün sonra 365 gününü tamamlamış oluyor. Ateşkes, geri çekilme ve barış, huzur ortamının oluşturulması, diyaloğun başlatılması, bütün bunların hepsi gerçekleşti. Dikkat edin, Kürt tarafının üzerine düşen ne varsa hızlı bir şekilde hemen yapıldı. Bir yıl boyunca AKP iktidarı üzerine düşen adımları atmadı. Bir hasta tutsaklar meselesi var ki, insanlarımızın içini kanatan bir yaradır; insani bir meseledir. O konuda bile adım atmakta hükümet tereddüt etti. Şimdi aradan 1 yıl geçti. 2 gün sonra Amed Nevruzu'nda muhtemelen bir değerlendirme daha yapılacak. Şu ana kadar Sayın Öcalan'ın mektubu bize ulaşmış değil. Amed Nevruzu'na 2 gün kala halen bu mektubun bize ulaştırılmış olmaması bizde kaygı uyandırıyor. Hükümet bu yaklaşımla, bu tutumla süreci yürütemez. Bu mektubun derhal bize ulaşması lazım çünkü son görüşmede BDP ve HDP heyetine Sayın Öcalan bir mektup vereceğini ve bu mektubun Diyarbakır Nevruzu'nda okunacağını ifade etmişti ama bu sabaha kadar bu mektup bize teslim edilmiş değil. Bu mektubun ulaşmaması, bu mektubun bize verilmemesi ve Diyarbakır Nevruzu'nda bu mektubun okunmaması, sürecin bambaşka bir boyuta geçmesi demektir. Böyle bir tutumu asla kabul edemeyiz. Bir yıldır, barış için oradaki hücresinde mücadele eden, fedakarlık eden, bu konuda özverili davranan ve barış için her şeyini feda etmeye hazır olduğunu ilan eden bir lidere karşı böyle bir tutumu, böyle bir küstahlığı asla kabul edemeyiz. Yazdığı mektubun derhal bize verilmesini, derhal halka ulaştırılmasını bekliyoruz. Yüksekova'dan, buradan bir kez daha çağrı yapıyoruz" dedi.

"BARIŞ SEVDAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Ne olursa olsun barış sevdalarından vazgeçmeyeceklerini dile getiren Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Barış ve Demokrasi Partisi olarak demokratik siyasette ısrarlı olacağız. Bu sürecin başında söyledik, barış cesaret ister. Başbakanda bu yürek, bu cesaret yoksa, bu barışı yapamaz. Dikkat edin süreç bu kadar riskli bir aşamaya geldi ama kendileri halen kendini kurtarmanın derdinde. Bilal için, oğlun için yaptığını bu halkın evlatlarına yapmadın. Bilal'i kurtarmak için çıkardığın yasaları bu halkın evlatları için yapmadın" ifadelerini kullandı. - HAKKARİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selahattin Demirtaş Abdullah Öcalan Diyarbakır Yüksekova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title