Haberler

Şeker Kanunu'nda Yapılacak Değişiklikler

TZD Genel Başkanı Yetkin: "Türkiye, şekerini şeker pancarından üretmeli, sadece gıda dışı sektörlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 1 veya 2'lere düşürülmelidir" "Türkiye'de şeker sektörü için uygulanacak politikalar, AB ülkelerinde uygulamaya konulan şeker rejimiyle eşdeğer bir statüye getirilmelidir.

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'nin şekerini, şeker pancarından üretmesi gerektiğini belirterek, "Sadece gıda dışı sektörlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 1 veya 2'lere düşürülmelidir" dedi.

Şeker-İş Sendikası, Pankobirlik ve TZD tarafından, Şeker Kanunu Tasarısı ile nişasta bazlı şeker kotasına ilişkin Hilton Otel'de ortak basın toplantısı düzenlendi.

Yetkin, bugüne kadar şeker sektörü hakkında Şeker-İş Sendikası, Pankobirlik ve TZD olarak birçok rapor oluşturduklarını ve araştırma yaptıklarını ifade etti. Araştırmalarda nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine işaret ettiklerini anlatan Yetkin, her yıl söz konusu ürüne uygulanan kota oranlarında görülen artışın pancar tarımına büyük zarar verdiğini savundu.

Yetkin, Şeker Kurumu tarafından hazırlanan Şeker Kanunu Tasarısı'nın başta şeker sektörü olmak üzere, tüm vatandaşların aleyhine işleyecek bir süreç olduğunu öne sürdü. Türkiye'de şeker piyasasını düzenleme ve denetleme yetkisinin Şeker Kurumuna ait olduğunu anımsatan Yetkin, kurumun başta kotalar olmak üzere, üretim, tüketim, kayıp kaçak şekerlerin takibi gibi geniş bir yetki alanı bulunduğunu kaydetti.

Şeker sanayinin, stratejik konumda olduğunu belirten Yetkin, sektörün Türkiye'ye yılda 2,5 milyar dolar katma değer yarattığını ve yaklaşık 10 milyon kişinin geçimini doğrudan veya dolaylı şekilde etkilediğini dile getirdi.

Türkiye'nin üretim potansiyelini değerlendirebilmek amacıyla ihracata imkan tanıyacak altyapının oluşturulması gerektiğini anlatan Yetkin, şunları kaydetti:

"Türkiye'de şeker sektörü için uygulanacak politikalar, AB ülkelerinde uygulamaya konulan şeker rejimiyle eşdeğer bir statüye getirilmelidir. Kamu fabrikalarında yeniden yapılandırma ile rekabet gücü artırılmalıdır. Merdivenaltı tatlandırıcı imalatının önüne geçilmelidir. nişasta bazlı şeker kotaları, lobilerin etkisinde kalınarak artırılmamalıdır. Bugün içecekten çikolataya, şekerleme ürünleri, unlu mamuller ve hamur tatlılarına kadar uzanan pek çok şekerli üründe kullanılan nişasta bazlı şekerler bir yandan toplum sağlığını olumsuz yönde etkilerken, diğer yandan da çiftçilerinin önemli bir geçim kaynağı olan şeker pancarı tarımının gerilemesine neden olmaktadır. Türkiye, şekerini şeker pancarından üretmeli, sadece gıda dışı sektörlerin ihtiyacını karşılamak amacıyla nişasta bazlı şeker kotası yüzde 1 veya 2'lere düşürülmelidir."

"Tasarı, şeker sektörünü bitirmenin son aşaması"

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök de söz konusu tasarı hakkındaki olumsuz görüşlerini birçok kez kamuoyuyla ve yetkililerle paylaştıklarını belirterek, "Tasarıyı, 'Türkiye'de pancar şeker sektörünü bitirmesinin son aşaması diye yorumlamak mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

Gök, NBŞ kotasının, şeker sektörüne verdiği zararları da çalışmalarla ortaya koyduklarını belirterek, sektörü korumak için mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

İbrahim Yetkin Türkiye Hilton Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title