Haberler

Şehit Torunları 100'üncü Yılda Çanakkale'de Buluştu

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nca düzenlenen '1915 Vatan Coğrafyası Çanakkale'de Buluşuyor Projesi' kapsamında 81 ilden ve 1915 Osmanlı coğrafyasındaki ülkelerden şehit ve gazi torunları bir araya geldi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nca düzenlenen '1915 Vatan Coğrafyası Çanakkale'de Buluşuyor Projesi' kapsamında 81 ilden ve 1915 Osmanlı coğrafyasındaki ülkelerden şehit ve gazi torunları bir araya geldi. Şehit dedelerinin mezarlarını ziyaret edip karanfiller bıraktı.

Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde, '1915 Coğrafyası Çanakkale'de Buluşuyor' projesi için tören düzenlendi. Törene Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, 2015 Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Mahmut Akkuş, Türkiye'nin 81 ilinden ve 1915 Osmanlı coğrafyası içinde bulunan ülkelerden Çanakkale şehitleri ve gazilerinin torunları katıldı. Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yıldönümünde bir araya gelerek savaşan dedelerinin hatıralarını birbiriyle paylaşan şehit ve gazi torunları duygu dolu anlar yaşadı. Şehitler Abidesi önünde bulunan şehitlikteki mezarları ziyaret ederek, karanfil bıraktı. Şehitler Abidesi'nin karşısında bulunan Atatürk Anıtı ve Çanakkale Savaşları kahramanlarının rölyefleri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

"DÜNYANIN ŞEKİLLENMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAMIŞTIR"

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, şehit ve gazi torunlarını 100'üncü yılda bir araya getirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtip, "Çanakkale, sadece bugün bu topraklarımız için değil o günkü coğrafyadaki tüm illerimiz için tüm coğrafya için dünyanın şekillenmesi için çok önemli rol oynamıştır. Bu rolü bugün daha iyi anlayabiliyoruz. Bugünleri birlikte yaşayarak bunu daha iyi algılayabiliyoruz" diye konuştu.

Törende, Çanakkale Savaşları'na 11 yakını katılan ve sadece ikisi geri dönebilen, Mekke'den gelen Muhammed Urfalı, Çanakkale için yazdığı şiiri Arapça olarak okudu. Şanlıurfa'dan Şeyhan Aşireti'nden Mehmet Emin İlhan şiiri tercüme etti. İlhan, "Şu mezarlarda Kürdü'yle, Arabı'yla, Alevisi'yle, Sünnisi'yle, Lazı'yla, Zazası'yla kucak kucağa, üst üste konulmuş kemikleri hangi bilgi, hangi beyin, hangi kuvvet ayırabilir. Herkes bu vatan, bu millet, bu bayarak, namusumuz, şerefimiz, haysiyetimiz, varlığımız ve imanımız için burada kucak kucağa öldü. Niçin bizim aramıza nifak tohumları sokulsun? Dedelerimiz gibi omuz omuza verip bu memleketin bayrağını daha yüceltmek, bu memleketi dünya ülkelerinin bir numarası yapmak bizim görevimizdir" dedi.

Şanlıurfalı Mehmet Emin İlhan'ın 10 yaşındaki oğlu Muhammed Sinan İlhan ise şehitler için 'Fatiha' okudu. Çanakkale Savaşları'nın en son yaşamını yitiren gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Turgut Kaçmaz da, babasının 100 yıl önce Çanakkale'de vatan, millet, bayrak ve din için savaştığını söyledi. Şehit ve gazi yakınlarının yarın da 18 Mart Stadyumu'ndaki kutlamada geçit töreninde yürüyüş yapacağı bildirildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Emin İlhan Mehmet Gürkan Çanakkale Gelibolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title