Haberler

Şeffaflık Derneği'nden Yeni Milletvekillerine 17-25 Aralık Çağrısı

Uluslararası Şeffaflık Derneği, 17-25 Aralık operasyonlarıyla ilgili yeni seçilen milletvekillerine çağrı yaparak, iddiaların soruşturulmasını ve cezasızlık halinin ortadan kalkmasını istedi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, 17-25 Aralık operasyonlarıyla ilgili yeni seçilen milletvekillerine çağrı yaparak, iddiaların soruşturulmasını ve cezasızlık halinin ortadan kalkmasını istedi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği, toplam 19 sivil toplum kuruluş adına hazırlanan mektubunda, "17-25 Aralık iddiaları soruşturulsun, cezasızlık hali ortadan kalksın!" çağrısı yaptı. Mektupta şu görüşler dile getirildi:

"Sayın Milletvekillerimizden taleplerimizdir: TBMM Genel Kurulu'nda 17-25 Aralık iddialarıyla ilgili olarak 20 Ocak 2015 tarihinde yapılan, oylamada dört eski Bakanın Yüce Divan'a gönderilmesinin reddedilmesi; hukukun üstünlüğü, hukuk güvenliği ve adil yargılanma ilkelerine ilişkin kamuoyu güvenini sarsmıştır. Göreve başlayacağınız tarihten itibaren, 17-25 Aralık sürecine ilişkin atacağınız adımlar; sadece bu vakayla sınırlı olmaksızın ülkemizde yerleşmiş 'cezasızlık' kültürünün kırılması ve hesap verebilirlik kavramının güçlendirilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır. Lütfen Meclis'teki icraatlarınıza bu durumu dikkate alarak başlayın."

"Siz Sayın Milletvekillerimizi, 17-25 Aralık iddialarına ilişkin dört eski Bakan hakkında yeni bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulması için önerge vermeye ve 17-25 Aralık iddialarına ilişkin soruşturmaların tekrar başlatılması ve hukuka uygun bir şekilde takip edilmesi için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz" diye devam eden çağrıda, haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan dört eski Bakan hakkında yeni bir Meclis Soruşturma Komisyonu'nun kurulması, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğuna ilişkin kamuoyunda oluşan güven kaybının tamirine ilişkin önemli bir adım olacağı vurgulandı.

"Yeni Meclis'in 17-25 Aralık iddialarına konu olan dört eski Bakan hakkında yeni bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulması yolunda alacağı karar, herkesin kanun önünde eşit olduğuna ilişkin evrensel ilkeyi de doğrulayacaktır" denilen çağrıda, şu konuların altı çizildi:

"Ayrıca, 17 ve 25 Aralık 2013 tarihli yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından her ne kadar takipsizlik kararları verilmiş olsa da, yolsuzluk suçlamalarında maddi gerçeğin titizlikle araştırılması zorunludur. Hukukun üstünlüğü ilkesi gereği, suçun oluştuğuna ilişkin yeterli şüphe bulunması halinde, suçla itham edilen kişilerin mahkeme önüne çıkarak adil biçimde yargılanması beklenir. Bu nedenle, 17-25 Aralık iddialarına ilişkin soruşturmaların başlatılarak hukuka uygun bir şekilde takip edilmesinin öncelikleriniz arasında olmasını beklemekteyiz."

Ayrıca, yolsuzlukla mücadelenin başarılı olabilmesi için gerekli temel mevzuat eksikliklerini gidererek, ivedilikle "Siyasi Etik Yasası, Siyasetin Finansmanı ve Milletvekillerinin ve Üst Düzey Bürokratların Mal Bildirimlerinin Kamuoyuyla Paylaşılması" gibi yasal düzenlemelerin de yapılmasının istendiği çağrıda, Kamu İhale Kanunu gibi konulardaki eksikliklerin de giderilmesi istendi.

Uluslararası Şeffaflık derneği'nin hazırladığı ve "Biz bu çağrıda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları olarak, 25. Dönem boyunca siyasetin şeffaflaşması adına tüm icraatlarınızın takipçisi olacağız" sözüyle biten çağrıyı şu kuruluşlar imzaladı:

Düşünce Suçuna Karşı Girişim, GESOS(Genç Sosyal Demokratlar), Gündem Çocuk Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, KA.DER(Kadın Adayları Destekleme Derneği), KAOS Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği, Korsan Parti Hareketi, Kurd-Der(Kürt Demokrasi Kültür ve Dayanışma Derneği), Mardin Gençlik ve Kültür Derneği, Ortak Gelecek için Diyalog Derneği, Özürlüler Vakfı, SODEV (Sosyal Demokrasi Vakfı), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi, SPoD (Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği), Tosya Gençlik Gündemi Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Uluslararası Şeffaflık Derneği, Van Barosu, Yeşil Düşünce Derneği. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title