Haberler

Seçim Çalışmaları Kahvehanecilerin Yüzünü Güldürdü

Sigara yasağının ardından müşterilerini kaybeden kahvehanecilerin, 12 Haziran seçimleri öncesi siyasilerin çalışma mekanları olarak kahvehaneleri tercih etmesiyle yeniden yüzleri gülmeye başladı.

Kapalı alanlarda sigara yasağının uygulamaya konulmasının ardından müşterilerini önemli oranda kaybeden kahvehanecilerin, yaklaşan 12 Haziran seçimleri öncesi siyasilerin çalışma mekanları olarak kahvehaneleri tercih etmesiyle yeniden yüzleri gülmeye başladı.

Türkiye Kahveciler ve Büfeciler Federasyonu Başkanı Murat Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaklaşık 250 bin kahvehane bulunduğunu, bu işletmelerde ortalama 1 milyon kişinin çalıştığını belirti.

Ağaoğlu, yaklaşık 2 yıl önce kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulamasının başlamasıyla sektörde sıkıntılar başgösterdiğini, birçok kahvehane işletmecisinin işyerini kapatma noktasına geldiğini anlattı.

Geçen zaman içinde tüm yurtta olduğu gibi kahvehanelerde de yasağın kabullenilmeye başlandığını dile getiren Ağaoğlu, müşteri kaybını azaltmak için dış mekanlarda yaptıkları düzenlemelerle sektörün ayakta durmaya çalıştığını vurguladı.

Ağaoğlu, sektörün yaşadığı sıkıntılı dönemin ardından genel seçimlerle yeniden hareketlenme yaşamaya başladığını belirtti.

Kahvehanelerin çoğunluğu işsiz ve emekli olmak üzere ortalama 20 milyon müşteriye hizmet verdiğini belirten Ağaoğlu, "Bu önemli bir kitle. Milletvekilleri bu kitleyi kaçırmak istemiyor. Bu nedenle kahvehaneler geçmiş yıllarda olduğu gibi yine seçimin nabzının attığı yerler haline geldi. Siyasiler nabız yoklamak ve seçmen çekmek için kahvehanelerden yine vazgeçmedi" dedi.

Ağaoğlu, kahvehane kültürünün Osmanlı'dan bu yana yaşadığını, geçmişte büyük öneme sahip kahvehanelerin barış antlaşmalarına bile ev sahipliği yaptığını savundu.

Kahvehanelerin her partiden her görüşten her kimlikten vatandaşın mekanı olduğunu anlatan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Tabii bu kadar çok renkli bir yapıya sahip, seçmen yelpazesi geniş kahvehanelere siyasiler de ilgi gösteriyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bakanlar ve başbakanların bile konuşma yaptığı, halka hitap ettiği yerler arasında popülerliğini hiç bir zaman kaybetmeyen kahvehaneler bugün de önemini koruyor.

Sigara yasağıyla sıkıntılı günler geçiren kahvehane işletmecileri yeniden kar etmenin mutluluğunu yaşıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de siyasi parti yöneticileri, milletvekili adayları halka ulaşmak için buraları tercih ediyor.

Siyasetin beşiği kahvehanelerdir. Siyasetçiler gelir sohbet eder, fikirlerini projelerini anlatır. Kahvehaneler adeta siyasetin kalbi, ana damarının attığı yerler olmuştur. "

-KİMİ KAHVEHANELER SEÇİM BÜROSU OLDU-

Ağaoğlu, özellikle küçük ilçelerde ve göç alan mahallelerde milletvekili adaylarının kahvehaneleri seçim bürosu olarak kullanmaya başladığını vurguladı.

Çoğu zaman siftah bile yapmadan işyerini kapayan bazı kahveci esnafı için bu durumun adeta bir can simidi olduğunu belirten Ağaoğlu, "En azından seçim çalışmalarının yapıldığı süre boyunca işyerini kiralayan esnaf kazanç kaygısı yaşamayacak" diye konuştu.

Ağaoğlu, kahvehanelerin kapısının her partiye açık olduğunu vurgulayarak, "Hangi partili olursa olsun, gelene kapımız açık. Kahvehane esnafı parti ayrımı yapmaz. Her zaman ev sahipliğini gösterir" dedi.

Ağaoğlu, sigara yasağıyla ilgili olarak da geçmişte hükümete bazı öneriler sunduklarını belirterek, "Sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin kurulması yönünde öneri sunduk. Ancak, kabul edilmedi. Sonra biz de tüm esnafın yaptığı gibi sigara yasağını kabullendik. Sonuçta kişisel meseleleri bir yana bırakırsak, sigara yasağı hükümetin aldığı önemli bir karardır. Sağlık her şeyin üstündedir" ifadelerini kullandı.

- ADANA

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title