Haberler

Seçim Barajı Tartışmaları

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: "Bir Anayasa Mahkemesi başkanının böyle bir yolun hazır olduğunu, 'yüzde 10'luk barajı kaldıracağız, 2015 seçimlerinde uygulanacak' gibi böylesine akılları donduran, hakikaten vicdanları karartan açıklamasını yok sayıyorum" "Hiç kimse vitrinlere oynamasın.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, seçim barajıyla ilgili tartışmalara ilişkin, "Bir Anayasa Mahkemesi başkanının böyle bir yolun hazır olduğunu, 'yüzde 10'luk barajı kaldıracağız, 2015 seçimlerinde uygulanacak' gibi böylesine akılları donduran, hakikaten vicdanları karartan açıklamasını yok sayıyorum" dedi.

Kuzu, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde, "Başkanlık Sistemi" konulu konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç'ın seçim barajıyla ilgili bireysel başvuru konusunda yaptığı iddia edilen açıklamalara ilişkin soru üzerine Kuzu, Kılıç'ın böyle bir açıklamayı yaptığına inanmak istemediğini dile getirdi.

Kuzu, şunları kaydetti:

"Bunu çok kaygılı bir şekilde söylüyorum. Çünkü bir hukukçunun yapacağı açıklama değil bu. Sokaktaki bir vatandaş dese, dersin ki 'adamın içinden böyle geçiyor' ama bir Anayasa Mahkemesi başkanının böyle bir yolun hazır olduğunu, 'yüzde 10'luk barajı kaldıracağız, 2015 seçimlerinde uygulanacak' gibi böylesine akılları donduran, hakikaten vicdanları karartan açıklamasını yok sayıyorum. Böyle bir şey herhalde olmamıştır diyorum ama sanki var..."

Kuzu, bireysel başvurunun Anayasa Komisyonu Başkanı olarak kendi dönemlerinde geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Doğru bir tercihtir. Uygulamada zaman zaman yanlış yapsada 'eh hadi şöyle ya da böyle götürdü' filan. Çünkü bireysel başvuru isminden belli kişinin mağduriyetini gidermeye yöneliktir. Dava açmışsın kaybetmişsin şu sebep, bu sebep. 'Ya bir de Anayasa Mahkemesi'ne gideyim İnsan Hakları Mahkemesi'ne gitmeden önce' diyorsun. Oradan alınan kararla bir yargılamayı tekrar yargılansın diyebiliyorsun, o yol yoksa tazminata hükmedebiliyorsun veya bir devlet memurunun görevine dönmesi belki bir şekilde sağnalabiliyor ama farkındaysanız hep bunlar ferdi bazda, kişiyle alakalı."

-"Kanunda yer alan bir konu bireysel başvuruya konu olamaz"

Kuzu, kanunda yer alan bir konunun bireysel başvuruya konu olamayacağını ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Çok net yani açık. 45. maddenin 3. bendi bu söylediğim. Önlerinde var, bunu bal gibi de biliyorlar. Bu talep daha geldiği gibi ret olmalıydı. Geldiği gibi 'senin konu bakımından bu talebin kanuna, anayasaya aykırıdır bakamayız' denmesi lazım. Ama bu denmemiş. Diyor ki 'bunu genel kurula getireceğim.' Bizim anayasamızda ve ilgili kanunda kuruluş yasasında 'buna daireler bakar' diyor. 5 kişilik daire bakıyor. Genel kurulun bakacağı işleri anayasa saymış. Siyasi partilerle alakalı kapatmadır, buna benzer işlerdir Yüce Divan için yaptığı toplantılardır, bir kanunun iptalidir gibi. 4-5 ana konu var ki bunları zaten genel kurul bakar diye yazmışız. Konu genel kurula gelecek bir konu değil."

"Daha önce 1995 yılında Anayasa Mahkemesi'nin, Haşim beyin imzası olan bir karar var elimizde. 'Yüzde 10'luk barajın anayasaya aykırı olmadığını istikrar bakımından gerekli olduğunu' söylüyor" diyen Kuzu, şöyle devam etti:

"Doğru bir karar yani. İnsan Hakları Mahkemesi'ne bu konu götürüldü ve İnsan Hakları Mahkemesi'de bu yönde karar verdi. O da dedi ki 'istikrar açısından Türkiye'nin kendi sorunudur ben bu işe girmem' şeklinde. Böylesine tablo varken, Haşim beyin bunu zorlaması hakikaten anlaşılır gibi değil. Bununla heralde o yapmış olduğu açılış konuşmasındaki hızını alamamıştır, devam ediyor aynı şekilde. Ama bu bir yere toslar, bu böyle yürümez, bir yaklaşım olarak bunun hiçbir hukuk zemini ve tabanı yoktur. Açık söylüyorum böyle bir karar çıktığı zaman bu hukuken yok hükmündedir. Keenlemyekündür. Eskilerin tabiriyle böyle bir şey doğmamış sayılır."

Kuzu, böyle bir kararın Anayasa Mahkemesi'nden çıkmayacağını düşündüğünü anlatarak, şunları kaydetti.

"Akıllarının donmuş olması lazım, bütün şuurlarının durmuş olması lazım. Bir an için şuur kaybına uğramış olmaları lazım böyle bir karar vermeleri için. Bu kadar net konuşuyorum. Ama böyle bir karar verilirse de yok hükmünde sayarız bu karar uygulanmaz. Hiç kimse vitrinlere oynamasın. Hiç kimse tribünlere oynamasın, kendi konumunu güçlendirmek için bu tür yollara gitmesin. Herkes yasalara anayasa bağlı olarak kararını versin. Bu Anayasa Mahkemesi'ni 'kalsın mı gitsin mi noktasına getirir' tartışmaya sebep olur. Bu kadar net ve bu kadar sert konuşuyorum. Dolayısıyla inşallah böyle bir yanlışa imza atmazlar. Lafta kalır, yanlış bir yorumdur diye düşünüruz."

-Hilafetle ilgili tweet

Bir gazetecinin, "Hilafete ilişkin twitter mesajınızla ilgili ne söylemek istersiniz?" sorusu üzerine Kuzu, şunları söyledi:

"Papa buraya geldi. Vatikan biliyorsunuz bir devlet aslında. 44 hektarlık bir devlet yani büyükelçilikleri, elçilikleri falan var. Bir nevi bir devlet adamı. O belki dünyanın en küçük devleti olarak gelen bir kişi, bu kadar itibar, bu kadar muhteşemlik neden yapıldı diye baktığınız zaman dini yönünden kaynaklanıyor. Papa olmasından dolayı yoksa 44 hektara yapılacak bir itibar değil bu. Putin geldi, belki ondan çok daha fazla itibarla karşılaştı. Benzer itibar bir zamanlar İslamı temsilen de halifeye karşı da vardı. Bundan illa halifelik gelsin diye bir anlam çıkmaz. Böyle bir niyetim de olmadı. Yani kurumun önemini vurgulayan ve kafalarda hakikaten yazık mı oldu diyen bir çağrışım. Yoksa böyle bir çalışmamız da yok niyetimizde yok. Doğru da olmaz belki bu şeyden sonra ayrı bir mesele.  Asla farklı yorumlanmasın tamamen bu çerçevede söyedim yani." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Burhan Kuzu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title