Haberler

Savaşın Hayat Kurtaran Posta Güvercinleri

Savaşın hayat kurtaran posta güvercinleri- Bosna'daki savaşta, taşıdıkları mesajlarla onlarca hayat kurtaran ancak bugün eskisi gibi değer verilmeyen posta güvercinleri çeşitli yarışmalar için eğitiliyor- Saraybosna'nın en eski güvercin yetiştiricilerinden Recep: - "Posta güvercinleri telefonun, faksın, internetin olmadığı dönemlerde mesaj getirip götürüyor, kimi zaman götürdükleri mesajlarla insanların hayatlarını kurtarıyordu" VESNA BEŞİÇ - Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği Bosna Savaşı'nda, taşıdıkları önemli mesajlarla hayat kurtaran posta güvercinlerine bugün eskisi kadar değer verilmiyor.

Savaşın hayat kurtaran posta güvercinleri- Bosna'daki savaşta, taşıdıkları mesajlarla onlarca hayat kurtaran ancak bugün eskisi gibi değer verilmeyen posta güvercinleri çeşitli yarışmalar için eğitiliyor- Saraybosna'nın en eski güvercin yetiştiricilerinden Recep: - "Posta güvercinleri telefonun, faksın, internetin olmadığı dönemlerde mesaj getirip götürüyor, kimi zaman götürdükleri mesajlarla insanların hayatlarını kurtarıyordu" VESNA BEŞİÇ - Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği Bosna Savaşı'nda, taşıdıkları önemli mesajlarla hayat kurtaran posta güvercinlerine bugün eskisi kadar değer verilmiyor.Halk arasında "asker güvencin" olarak da bilinen posta güvercinleri, tarihin farklı dönemlerinde uzak mesafelere gönderilen mesajları taşımakta kullanıldı. Özellikle savaş dönemlerinde askeri mesajların taşınmasında faydalı olan bu güvercinler, çoğu zaman insanların hayatlarını kurtarmalarını sağladı.İletişim imkanlarının sınırlı olduğu Bosna'daki savaşta da posta güvercinlerini önemli işlere imza attı. Düşman mevzilerinden fark edilmeden geçebilen bu güvercinler, ulaştırdıkları mesajlarla onlarca insanın hayatını kurtardı.Savaşın sona ermesi ve teknolojideki hızlı gelişmeler nedeniyle, artık hayati mesajlar taşımayan ve genellikle çeşitli yarışmalar için eğitilen bu güvercinler, birçok insan tarafından unutuldu.Saraybosna'nın en eski güvercin yetiştiricilerinden 74 yaşındaki Ramiz Recep, güvercin yetiştirmeye çocuk yaşta başladığını ve askerdeki iki yılının dışında, hayatını güvercinlerle geçirdiğini anlattı.İlk zamanlarda "taklacı" güvercinlerle ilgilendiğini ancak 1970'li yıllarında ardından posta güvercinleri yetiştirmeye başladığını anlatan Recep, "Posta güvercinleri telefonun, faksın, internetin olmadığı dönemlerde mesaj getirip götürüyor, kimi zaman götürdükleri mesajlarla insanların hayatlarını kurtarıyordu. Bugünse bu güvercinler sadece yarışmalar için yetiştiriliyor" diye konuştu. - Bin kilometre uçuyorlar 85 güvercini bulunan Recep, Bosna Hersek'in yanı sıra yurtdışında Hırvatistan ve Çek Cumhuriyeti'nde düzenlenen çeşitli yarışmalara katıldıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Bu son derece pahalı bir spor. Güvercinleri yarışmanın yapılacağı yere götürebilmek için kamyona ihtiyacınız var. Öte yandan, güvercinlerin yanı sıra diğer gerekli malzemelerle yarışmanın yapılacağı ülkelere giderken de vize alma sorunuyla karşılaşıyoruz."Bir diğer posta güvercini yetiştiricisi Rusmir Pepelyak da sahip olduğu 25 posta güvercini ile yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli yarışmalara katılıyor, bu yarışmaları organize ediyor.Güvercinlerin uzun mesafe yarışmalarında bin, kısa mesafe yarışmalarında ise 150 kilometre uçtuklarını aktaran Pepelyak, kimi zaman güvercinlerinin geri gelmediğini de söyledi.Bosna Hersek genelinde, yüzün üzerinde posta güvercini ve 35 civarında ilgili dernek bulunuyor. Posta güvercinlerinin fiyatlarının kimi zaman 250 bin avroya kadar çıktığı ifade ediliyor. -

Kaynak: AA / Güncel

Çek Cumhuriyeti Hırvatistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title