Haberler

Sancar: "Bana Bilim Öğreten İstanbul Tıp Fakültesi'dir"

Prof. Dr. Aziz Sancar, kendisine Nobel ödülüyle birlikte verilen 3 replika Nobel Ödülü'nden birini mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne verdi.

Prof. Dr. Aziz Sancar, kendisine Nobel ödülüyle birlikte verilen 3 replika Nobel Ödülü'nden birini mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'ne verdi.

Nobel ödülünün aslını 19 Mayıs'ta Anıtkabir'e bırakan Prof. Dr. Aziz Sancar, kendisine verilen üç replika madalyadan birini mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi'ne verdi. İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda düzenlenen tören Aziz Sancar'ın hayatını anlatan bir film gösterimiyle başladı. Repklika Nobel madalyasını üniversiteye veren Sancar'a, üniversite de onur ödülü verdi.

NOBEL MADALYASI ANITKABİR'E GİDECEK DİYE SÖLEDİM

Düzenlenen törende bir konuşma yapan Aziz Sancar, "Bir çocuğu anne baba büyütmez bir köy büyütür. Beni de büyüten Nobel'e görüten Meryem ve Abdulkadir Sancar değildir. Mardin Savur Ortaokulu, Mardin Lisesi, İstanbul Tıp Fakültesi ve Amerika'daki eğitimimdir. Onlara vefa borcum vardır. Vefa borcu, namus borcu önemlidir benim için. O bakımdan vefa borcumu ödemek için Nobel alınca hiç düşünmeden, Nobel madalyası Anıtkabir'e gidecek diye söyledim. Anırkabir Atatürk'ün yattığı yerdir. Ondan ayrı Cumhuriyet'i temsil eder. Ben Cumhuriyet eğitim devriminin halkalarından biriyim. Orada Cumhuriyet Eğitim Devrimi müzesi var. Bu o müzedeki başarıların bir halkasıdır o bakımdan oraya konması lazım" dedi.

3 REPLİKA ALACAĞIZ VE VEFA BORCUMUZU ONUNLA ÖDEYECEĞİZ

Sancar, "Nobel madalyası bir tane verilir. Ondan ayrı Nobel organizasyonunun bir kuralı var. Nobel alanlar 3 tane de replika alabilirler. Eşim de Türkiye'yi sever, takdir eder onunla karar verdik. 3 replika alacağız ve vefa borcumuzu onunla ödeyeceğiz. Birisi benim Amerika'daki yaptığım araştırmalarda destek olan üniversiteye verildi. Beni yetiştiren, bana bilim öğreten İstanbul Tıp Fakültesi'dir. Onu da bugün rektör beye takdim etti. 3'üncüsü de Mardin Artuklu Üniversitesi'ne gidecek. Böylece vefa borcumu bir dereceye kadar ödemiş olacağım. Nobel bir de para ile geliyor. 325 bin dolar civarında o da bizim oradaki Türk Evi Vakfı'na gitti. Oradaki öğrencilerin Amerika hayatına geçisini kolaylaştıracağız ve Türkiye'den gelen akademisyenlerin kalacağı bir yer temin edeceğiz. Orada kalacak bir eviniz olacak, ev kiralama zorluğu çekmezsiniz" şeklinde konuştu.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Anıtkabir 19 Mayıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title