Haberler

Samsun'da İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy Anıldı

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 80. yılında düzenlenen panel ile anıldı.

İstiklal Marşı'nın şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 80. yılında düzenlenen panel ile anıldı.

İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi işbirliğinde Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evi'nde gerçekleştirilen panelde, Ersoy'un hayatı, fikirleri, eserleri ve yaşamı boyunca karşılaştığı zorluklar anlatıldı.

Moderatörlüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi, Yrd.Doç. Dr. Mehmet Aydın'ın yaptığı panele, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şaban Sağlık, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Bayram ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Şeyma Kuran Büyükkavas konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'de Mehmet Akif Ersoy'un anlatılmasından korkulduğu zamanların yaşandığını kaydeden Eğitim Fakültesi Dekanı Bayram, Akif'i sevmenin ve ona saygı göstermenin eserlerini okumaktan geçtiğini söyledi.

Safahat'ı okumayan bir insanın 'Akif'i seviyorum' demesini anlamlı bulmadığını vurgulayan Bayram, "Bugün kalem, kitap taşımayı kendisine zor gören neslin, yakasına Akif rozeti takmasıyla Asım'ın nesli olunmuyor maalesef. Mehmet Akif Ersoy'un fikir ve düşüncelerini hayatına uyarlamakla, işaret ettiği yoldan yürümekle Asım'ın nesli olunur. Akif'i anlamak, saygı göstermek, vefa göstermek onun hayat felsefesini benimsemekten geçer." diye konuştu.

Prof. Dr. Sağlık, şairin İstiklal Marşı'nın dışında bir çok eseri olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Mehmet Akif Ersoy yakın tarihimizde bize kazandırdığı İstiklal Marşı'ndan öte vatan ve millet sevgisinin ne büyük bir cesaret ile yaşanabileceğini göstermiştir. Dönemin siyasi otoritesinin büyük övgülerini kazanan tartışmasız usta bir şairdir. Konularını toplumdan alır. O'nun şiirleri sosyal bir kimlik taşır. Dertli ve hisli yüreklere seslenir. "

Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Büyükkavas da Mehmet Akif Ersoy'un Kurtuluş Savaşı'nda vatan topraklarını karış karış gezerek halkı İstiklal Savaşına çağırdığını anlattı.

Ersoy'un eserlerini yaşadığı ortama uygun olarak savaş yıllarında yazdığını hatırlatan Büyükkavas, "Ersoy şair ve edebiyatçı kimliğinin yanında halkı bilinçlendirerek milli duygularını kabartan ve yaşananlardan ders çıkartarak bilinç oluşturmak gibi büyük bir görevi de üstlenmiştir. Mehmet Akif Ersoy'u doğru anlamak için dönemin siyasi ortamını iyi analiz ederek tarihe her yönden bakmak gerekir." şeklinde konuştu.

Panele, İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, İlkadım Kent Konseyi Başkanı Bünyamin Kocaoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Oktay Çakır, Hizmet-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun, HAN-DER Samsun Başkanı Sevgi Sula, İlkadım Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Halise Mutlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Celalettin Sula, OMÜ öğrenci konseyi üyeleri ile Samsun İbrahim Tanrı Verdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

İlkadım Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Yavuz Bayram Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title