Haberler

Sakarya Akyazı'nda 2 Bin Kişilik 'Suyuma Dokunma' Eylemi

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde, orman köylülerinin içme suyu ve tarımda yararlandıkları Bıçkı Deresi'nin suyunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölgede yapılacak olan termal otele kiralanmasına tepkiler sürüyor.

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde, orman köylülerinin içme suyu ve tarımda yararlandıkları Bıçkı Deresi'nin suyunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bölgede yapılacak olan termal otele kiralanmasına tepkiler sürüyor. Bölge halkı çesitli platformlarda seslerini duyurmaya çalışırken dün de burada toplanıp hem protestoda bulunan vatandaşlar "Deremizin başında nöbetteyiz. Ağaçlarımızın etrafında kenetlendik. Ormanımızda yaşamı eski haline getirene kadar bu işin takipçiyiz" yazılı pankartlarle seslerini duyurmaya çalıştı.

KATILIM YÜKSEK OLDU

Bıçkıdere ve Küçücek Mahalle sakinlerinin ortaklaşa düzenledikleri eyleme katılım hayli yüksek oldu. CHP Milletvekili Engin Özkoç, MHP Milletvekili Prof.Dr. Münür Kutluata, milletvekili adayları TEMA Vakfı temsilcilere olmak üzere yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Eylem saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı. Daha sonra termal otele kiralanan kaynak suyuyla ilgili lgili olarak geniş kapsamlı bir şekilde hazırlanan sinevizyon gösterimi yapıldı. Bir yıldır Bıçkıdere suyuyla ilgili gelişmeler ve yaşananları, her iki mahalle insanının yaptığı bireysel mücadelenin yanında başlatılan hukuksal mücadele Erhan Çolak tarafından sinevizyon gösterimi eşliğinde anlatıldı. Erhan Çolak burada yaptığı açıklamasında, bu su için Emsay isimli bir Firma tarafından ruhsat alındığını, bu ruhsata göre kaynaktan saniyede 3 litre su almaları gerektiğirni, ancak şimdi suyun tamamına el konulduğunu ileri sürdü. Çoylak şöyle devam etti: "Bu çalışmayı yaparken ve boruları döşemek için üç metre genişliğinde yol açtılar ve yolu açarlarken dünya kadar ağacı kestiler ve daha sonra kestikleri o ağaçları kimseler görmesin diye toprağa gömdüler. Bu durumu Cumhurbaşkanımıçz ve Başbakanımız ile ilgili Bakanlığımız başta olmak üzere bildirmediğimiz yer kalmadı. Maalesef hiçbir yetkili bu sorunumuza merhem olmak için bir gayretin içine girmedi. Hatta SASKİ bile davranışları ile alan razı veren razı bir görüntü çizdi. Valimize bile SASKİ yöneticileri ile EMSAY Şirketi yetkilileri yanlış bilgiler verdi. Bizde yanlışlıkları düzeltmek için yapılan tüm çalışmaları kayıt altına aldık ve yetkilileri ilettik. Onlar paranın yeşili, biz ise doğan yeşili diyoruz. Şartlar ne olursa olsun biz suyumuzu kimseye peşkeş çektirmeyiz ve vermeyiz. Bıçkıdere ve Ormanları, sökülen her bir ağacına, yaşam alanı yok edilen her bir canlıya, kaynağından hapsedilen her bir damla suyuna, derenin her bir balığına, bu köyü ormanı ve dereyi canı gibi koruyan ve geleceğe taşımak üzere bize emanet eden ahrete uğurladığımız her bir büyüğümüze, gelecek nesillere sözümüz olsun ki, size ve bize bu hakareti yapanlar hesap verene kadar susmayacağız, durmayacağız"

VALİ VE KAYMAKAM GÖREVE ÇAĞRILDI

Kendileri için hayat olan suları ellerinden alınan Bıçkıdere ve Küçücek Mahalle sakinleri sıkıntılarının sona erdirilmesi adına Vali Hüseyin Avni Coş ile Akyazı Kaymakamı Kamuran Mustafa Ballı başta olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet etti ve uğradıkları haksızlığın giderilmesi için destek talebinde bulundular. TEMA Vakfı yöneticisi Arzu Ersoy Bozgül ise konuşmasında Bıçkıdere ve kendisinin de doğup büyüdüğü yer olan Küçücek Mahallesi sakinlerine yapılanın zulüm ile yeşile ve Doğaya yapılan saldırıyı kabul etmeyeceklerini söyledi. Sonuna kadar her iki mahalle sakinlerinin yanında yer alacaklarını söyledi. Milletvekilleri CHP'li Engin Özkoç ile MHP'li Münir Kutluata'nın da destek verdiği protestonun ardından Bıçkıdere Mahallesi sakinlerinin hazırladıkları Abhaz yemeklerinin ikramı yapıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

engin özkoç sakarya akyazı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

mustafa ağırlar:

bir yanda emsey firması diğer yanda içme suyunu ve sulu tarımla geçimini sağlayan küçücek bıçkıdere ve salihiye mahalleleri yetkililere sesleniyoruz yorum sizlerin

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title