Haberler

Sadun Boro, Son Kez Yaşamını Adadığı Koylardaydı

Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan ve 87 yaşında yaşamını yitiren Sadun Boro'nun cenazesi "Son Bahar" isimli katamaranıyla son kez, ömrünü adadığı Gökova'daki cennet koylarda gezdirildi.

Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan ve 87 yaşında yaşamını yitiren Sadun Boro'nun cenazesi "Son Bahar" isimli katamaranıyla son kez, ömrünü adadığı Gökova'daki cennet koylarda gezdirildi. Boro'nun Okluk Koyu'nda yaptırdığı Denizkızı Heykeli'ne çelenk bırakılıp, katamaranına eşlik eden teknelerin korna çalarak selamlamasından sonra cenazesi toprağa verileceği Karacasöğüt Mahallesi'ne götürüldü.

"Yedi denizlerin fatihi" olarak bilinen, duayen denizci Sadun Boro'nun cenazesi, bugün Marmaris Özel Ahu Hastanesi Morgu'ndan ambulansla alınıp, kortej eşliğinde Marmaris'e 22 kilometre mesafedeki Karacasöğüt Mahallesi'ne getirildi. Burada usta denizci Boro'nun Türk bayrağına sarılı cenazesi son kez "Son Bahar" isimli katamaranına bindirildi. Boro için denizde düzenlenen törene Marmaris'ten otobüs ve özel araçlarla gelen yakınları ve sevenlerini yanı sıra Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen denizci dostları da gulet, tırhandil, sportif yelken ve balıkçı tekneleriyle katıldı. İki sahil güvenlik botu ile Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan bir fırkateyn de Boro'nun son yolculuğuna uğurlanması için düzenlenen törene eşlik etti. Boro'nun sevdiği ve yaşadığı koylar gezildikten sonra, ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği Okluk Koyu'na gelindi. Burada Boro'nun yaptırdığı Denizkızı Heykeli'ne çelenk bırakıldı. Ardından Boro'yu taşıyan katamaranı Son Bahar'ın da aralarında bulunduğu bölgedeki tüm deniz taşıtları korno çalarak, heykelin önünde selam durdu. Ardından İngiliz Limanı ziyaret edildikten sonra tekrar Okluk Koyu'na dönüldü. Yılarca teknesini bağladığı çam ağacına getirilen Boro'nun cenazesi buradaki müdavimlerinden olduğu Kaptan Restoran'ın önünde tekneden indirilip, tekrar ambulansa alınıp, Karacasöğüt'e götürüldü. Boro için, burada da bir tören düzenlendi.

Mesanesindeki kanser bulgusuna rastlanınca önce Marmaris'te ardından İstanbul'daki Amerikan Hastanesi'nde tedavi gören ve "Beni Gökova'ya tekneme götürün orada kalmak istiyorum" talebi üzerine yaklaşık iki hafta önce özel bir helikopterle Muğla'ya getirilen ünlü Türk denizci Sadun Boro, geçen 3 Haziran'da aniden fenalaşmıştı. Kızı Deniz Boro ve denizcilerin yardımıyla çağrılan ambulansla Marmaris Özel Ahu Hastanesi'ne kaldırılan Boro, yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınmış, doktorların müdalesine rağmen geçen 5 Haziran sabahı yaşamını yitirmişti. Boro'nun cenazesi bugün ikindide kılınacak namazın ardından Karacasöğüt Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

--- KUTU ---

SADUN BORO KİMDİR?

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928'de İstanbul'da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi'nde okudu. 1948'de İngiltere'ye giderek Manchester Üniversitesi'nin Tekstil Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. İngiltere'deki eğitimi sırasında, 1952'de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar uzanan ilk açık deniz Atlantik aşırı yolculuğunu 6 ay sürede gerçekleştirdi. O tarihlerde Cumhuriyet gazetesinde dizi olan bu gezinin anıları 2004'te "Bir Hayalin Peşinde" adlı kitaba dönüştü. 10,5 metre boyunda Kısmet isimli teknesi 1963'te Salacak'ta Athar Beşpınar'ın atölyesinde yapımı gerçekleştirildi. 1965'te de Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber dünya turuna çıktı. Onlara Kanarya Adaları'nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet Gazetesinde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra "Pupa Yelken" adlı kitapta toplandı. Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz'le beraber Karayip Adaları'nı, Amerika'nın doğu sahillerini gezdi. 1980'den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi'nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı.

Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu'nun ortasına Denizkızı heykeli yaptırdı. Dünya seyahati anılarını 'Pupa Yelken' adlı eserinde topladı. 2004'te 'Bir Hayalin Peşinde' adlı kitabı yayınlandı. 'Vira Demir' adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor.

Sadun Boro 46 yıl boyunca bindiği ve yaklaşık 150 bin deniz mil 'Kısmet' adlı teknesini İstanbul'daki Rahmi Koç Müzesi'ne bağışladı. Peşinden yeni satın aldığı 'Sonbahar' isimli Katamaran teknede Okluk Koyu'nda sürdürdü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sadun Boro İstanbul Marmaris Gökova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title