Haberler

Saddam'ın Yardımcısı Duri'nin Öldürülmesi

Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr, devrik lider Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet ed-Duri'nin öldürüldüğü açıklamasının, "cihat ve kazanılan zaferlerin siyasileştirilmesini amaçlayan bir iddia" olduğunu öne sürdü.

Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr, devrik lider Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet ed-Duri'nin öldürüldüğü açıklamasının, "cihat ve kazanılan zaferlerin siyasileştirilmesini amaçlayan bir iddia" olduğunu öne sürdü.

Sadr, yayımladığı yazılı açıklamada, "Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet ed-Duri'nin öldürüldüğü açıklaması, cihat ve zaferlerin siyasileştirilmesini amaçlayan bir iddiadır" ifadesini kullandı.

Sadr, ayrıca Şii milislerden oluşan Haşdu'ş-Şabi'nin (Halk Topluluğu), "siyasi anlaşmazlıklar, bazı müntesiplerinin yanlış tutumları, ABD'nin zalimce müdahalesi ve Yemen'de olduğu gibi dış güçlerin muhtemel müdahalesi" gibi bir takım meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu belirterek, söz konusu güce bağlı asker ve yöneticilere, oluşumu siyasetten ve siyasilerden uzak tutarak gücünü geri kazandırmaları ve birlik içinde hareket etmeleri çağrısında bulundu.

Bölgedeki Arap ülkelerinin dış müdahale planlarının olduğunu savunan Sadr, açıklamasında "Yaralı Enbar ve esaret altındaki Musul kurtarılarak bunların önüne geçilmeli. Her türlü dış müdahaleye karşıyız. Ayrıca hükümete ülkedeki terör sorununun çözümü konusunda ABD'ye güvenmemesini tavsiye ediyoruz" ifadesine yer verdi.

Duri'nin öldürüldüğü haberinin üzerinden 1 haftadan fazla zaman geçmesine rağmen Iraklı yetkililer, sağlık bakanlığı yetkililerine teslim edilen cesedin Duri'ye ait olduğu ya da olmadığı yönünde henüz bir açıklama yapmadı.

Salahaddin iline bağlı Hemrin'deki güvenlik güçleri ile Haşdu'ş-Şabi ve DAEŞ arasındaki çatışmalar sırasında öldürülen ve Duri'ye ait olduğu belirtilen cenaze 20 Nisan'da Bağdat'ta Irak Hizbullah Tugayları tarafından Sağlık Bakanlığı yetkililerine teslim edilmişti.

Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammed Mehdi Beyati, aynı gün yaptığı basın açıklamasında, Duri'nin cenazesi için yapılan DNA testi soncunun 21 ya da 22 Nisan'da ilan edileceğini duyurmuştu.

Beyati, cenazenin üzerindeki tüm işaretlerin Duri'ye ait olduğunu gösterdiğini öne sürmüştü

Irak'ta Haşdi Şabi bünyesinde faaliyet gösteren Hizbullah Tugayları, devrik lider Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet İbrahim ed-Duri'nin, DNA testinin tamamlandığını belirtmişti.

Hizbullah Tugayları tarafından yapılan açıklamada, "Duri, Haşdi Şabi'ye bağlı aşiret güçlerince öldürüldü" denilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Saddam Hüseyin Yemen Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title