Haberler

Rusya Devlet Başkanı Putin, Sırbistan'da

Putin: "Rusya ile Sırbistan'ın ortak tarihi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için mükemmel bir temeldir"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya ile Sırbistan'ın ortak tarihi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için mükemmel bir temeldir" dedi.

"Belgrad Taarruzu'nun 70. yıl dönümü" dolayısıyla düzenlenecek törenlere katılmak üzere Sırbistan'ın başkenti Belgrad'a gelen Putin, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Başbakan Aleksandar Vuçiç ile görüştü.

Görüşmelerin ardından iki ülke arasında askeri, enerji ve demiryolları alanlarında işbirliği protokolleri imzalandı. İmza töreninin ardından Başbakan Vuçiç ile Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin, burada yaptığı açıklamada, gün boyunca gerçekleştirdiği temasların son derece yapıcı olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin ve işbirliğinin daha da sağlamlaştırılacağını ifade etti.

Belgrad'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Putin, "Rusya ile Sırbistan'ın ortak tarihi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için mükemmel bir temeldir" şeklinde konuştu.

Putin, Sırbistan'da yetiştirilen tarım ürünlerinin Rusya'ya ihracatında kayda değer bir artış gözlendiğini kaydederek, bugün imzalanan işbirliği protokolleri sayesinde Sırbistan'ın Rusya'ya ihraç ettiği tarım ürünlerinin değerinin yaklaşık 500 milyon doları bulacağını vurguladı.

Temaslarında iki ülke arasında ekonomik konuların yanı sıra siyasi konuları da ele aldıklarını anlatan Putin, "Rusya, Kosova sorununun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 no'lu kararına göre çözülmesinden yanadır. Bizim tavrımız her zaman böyleydi ve böyle olmaya da devam edecek" ifadesini kullandı.

"Yaptırım uygulamayacağız"

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç de ziyareti dolayısıyla Putin'e teşekkür ederek, binlerce vatandaşın düzenlenecek askeri törende Putin'i görmek için heyecanla beklediğini söyledi.

"Bugün Belgrad'ın kurtuluşunu birlikte kutluyoruz, bu bizim için büyük bir mutluluk" diyen Vuçiç, şunları kaydetti:

"Görüşmelerimizin sonucu olarak sizlere iyi haberler getirdim. Rusya ile Sırbistan arasında, enerji alanındaki sorunlarımızın hepsini çözmeye çok yakınız. Aynı zamanda, Sırbistan'da üretilen FIAT marka otomobillerimizi de Rusya pazarına ihraç etme ihtimalimiz var. Ayrıca, Sırbistan Rusya'ya süt ürünleri de ihraç edecek. Bu, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Sırbistan, Avrupa Birliği (AB) üyeliği yolunda ilerliyor ve ilerlemekte kararlı. Rusya ise bu karara ve Sırbistan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösteriyor, bu nedenle onlara teşekkür ediyoruz. Sırbistan, zor zamanlarda da Rusya'nın dostu olduğunu gösterdi. AB üyeliğine aday ülke olarak Sırbistan, Rusya'ya yaptırım uygulamayan tek ülkedir. Artık tekrarlamaktan sıkıldım ama yaptırım uygulamayacağız. Belki ülkenin başına gelecek diğer bir hükümet Rusya'ya yaptırım uygulayabilir ama bu hükümet böyle bir davranışta bulunmayacak."

Putin, Sırbistan'daki temasları kapsamında ayrıca, "Belgrad Taarruzu'nun 70. yıl dönümü" dolayısıyla düzenlenecek törenlere katılacak. - Sırbistan

Kaynak: AA / Politika

Rusya Federasyonu Vladimir Putin Belgrad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title