Haberler

Rusya'da Genel Af

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, anayasanın 20'inci yıl dönümü vesilesiyle dün kabul edilen tasarı gereği bugün genel af ilan etti.

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma, anayasanın 20'inci yıl dönümü vesilesiyle genel af ilan etti.

Kremlin İnsan Hakları Komisyonu tarafından hazırlanan ve Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından meclise sunulan genel af tasarı, dün kabul edilmesinin ardından bugün meclisten geçirilerek ilan edildi.

Mecliste küçük çaplı yaklaşık 50 değişiklik yapılan tasarının resmi olarak yürürlüğe girmesi için Parlamento'nun üst kanadı ya da devlet başkanının imzası olmaksızın resmi gazetede yayınlanması yeterli olacak.

Meclis Ceza Hukuku Komisyonu Başkanı Pavel Kraşeninnikov, meclisin af kararını çıkartırken çabuk davrandığına dikkati çekerek, Parlamento Gazetesi ve Resmi Gazete'den gereken metnin bir an önce yayınlanmasını istedi.

Yaklaşık 20-25 bin kişiyi kapsaması beklenen genel aftan, 5 yıla kadar ceza almış hükümlüler, reşit olmayanlar, suç işlemekle itham edilenler veya şüphelenilenlerin yanı sıra Rusya'ya yönelik belirli hizmeti olan kişiler yararlanabilecek. Aftan, ağır suç işlemiş, daha önce aftan yararlanmış ve tutukluluğu süresinde idari ceza almışlar yararlanamayacak.

Affın, resmi gazetede yayınlandıktan sonra 6 ay içerisinde uygulanması öngörülüyor. Meclis ayrıca, Putin tasarısının dışında görüşülen 9 af taslağını reddetti.

"Putin affı" kimleri kapsıyor?

Rusya anayasasının 20'inci yıl dönümü vesilesiyle teklif edilen af önerisinin taslak metni, Kremlin internet sitesinde yayımlanmıştı. Metne göre, af kapsamına, reşit olmayanlar, 18 yaşından küçük çocuğu olan kadınlar, hamileler ve 55 yaş üstü kadınlar, 60 yaş üstü erkekler, birinci ve ikinci gruba giren engelliler, Çernobil'den etkilenenlerin yanı sıra asker ve polisler de giriyor. Genel aftan, gözaltında bulunanların, yargılanmasına tutuklu devam edilenlerin ve 5 yıla kadar hapis cezası almış olanların yararlanacağı ifade ediliyor.

- Rusya Federasyonu'nda daha önce çıkarılan aflar-

Rusya Federasyonu'nda Putin'in son genel af tasarısından önce farklı alanlarda ve büyüklüklerde 10 kadar af çıkarıldı.

Rusya Meclisi, 23 Şubat 1994'te politik ve ekonomik af kararı aldı. Bu afla 23 bin kişi hapisten çıkarken, 13 bin kişinin de ceza süresinde indirime gidildi. 1996 ve 1997 yıllarında çıkan af ise terör faaliyetlerine karışanlara yönelikti. 1999'da alınan kararla yaklaşık 24 bin kişi affedildi. Rusya'da 1999 yılında Kuzey Kafkasya'da terör faaliyetlerinden dolayı mahkum edilenlere af kararı çıktı. 2001 yılında Rusya'da 18 yaşını doldurmamışlara ve kadınlara yönelik genel af çıkartıldı. Af kapsamında 10 bin çocuk ve 14 bin kadın tahliye edildi. 2003 ve 2006 yıllarında Rusya'nın çeşitli  bölgelerindeki illegal gruplarla suça karışmışlar için af ilan edildi.

Rus meclisi, 2010 yılında, İkinci Dünya Savaşı'na katılmış ve daha sonra suç işleyerek hapse düşmüş olanlar için af çıkardı. Bu afla 200-250 kişi özgürlüğüne kavuştu. Son olarak Rusya meclisi 2 Haziran 2013'de girişimciler ve işadamları için ekonomik af kararı aldı. Bu kapsamda, kredi borcundan, vergi kaçırmaktan, belge sahteciliğinden, patent ve telif haklarından ceza alan 780 kişi serbest bırakıldı. - Moskova

Kaynak: AA / Güncel

Vladimir Putin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title