Haberler

Rus Uzmanlar, "Fırat Kalkanı Operasyonu"Nu Olumlu Karşıladı

Rus uzmanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Cerablus'ta terör örgütü DAEŞ'e karşı yürüttüğü "Fırat Kalkanı Operasyonu"nu olumlu karşıladı.

Rus uzmanlar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Cerablus'ta terör örgütü DAEŞ'e karşı yürüttüğü "Fırat Kalkanı Operasyonu"nu olumlu karşıladı.

Rusya Din ve Siyaset Enstitüsü Başkanı Aleksandr İgnatenko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Cerablus operasyonuyla DAEŞ'le mücadele konusunda son derece önemli bir adım attığını söyledi.

Bu adımın terörle mücadelede sonuncu ve nihai adım olmadığını belirten İgnatenko, DAEŞ'in Suriye ve Irak'ta Rakka ve Musul gibi birkaç merkezinin olduğunu hatırlattı. İgnatenko, "Suriye'nin parçalanması sonucu sınırda bir taraftan ülkeyi Arap dünyasından koparacak, diğer taraftan ise Türkiye'ye düşmanca tavır sergileyecek yeni bir devlet doğacaktı. Türk hükümeti bunu önlemek için operasyon başlattı" görüşünü paylaştı.

"Eğer bu yol kapatılırsa bu büyük bir başarı olur"

Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Sergey Seryogiçev, Türk ordusunun Cerablus'u ele geçirmesiyle Halep'teki DAEŞ üyelerinin ikmal yollarının kapanacağını ve kentteki durumun değişeceğini öne sürdü.

Seryogiçev, "Kuşkusuz Türk ordusu Cerablus'u alacak. Fakat sonra ne olacağı şimdilik belirsiz. Bugünkü operasyon sadece DAEŞ'e karşı değil, Kürtlere karşı da yapılan bir operasyon. Cerablus özellikle seçildi çünkü Halep'teki teröristlerin ikmali başlıca olarak bu kent üzerinden sağlanıyor. Eğer bu yol kapatılırsa bu büyük başarı olur ve Halep'in teröristlerden temizlenmesine, insani yardım sorunlarının çözümüne büyük katkı sağlar" şeklinde konuştu.

Cerablus'un alınmasında Türk ordusunun Kürtlerin güçlü mukavemetiyle karşılaşacağını öne süren Seryogiçev, "Kürtler de bu bölgede hak iddia ediyor. Eğer Cerablus'u Kürtler alırsa onlar sınırın kilit noktasını kapatırlar. Bu durumda Suriye'nin kuzeyindeki tüm Kürtler birleşerek özerkliği konuşmaya başlar" dedi.

Rusya Bilimler Akademisi Arap ve Doğu Bilimleri Enstitüsü araştırma görevlisi Boris Dolgov, Türkiye'nin daha önce terör örgütlerine sınır ötesi kara operasyonu başlatabileceğini defalarca açıkladığını hatırlattı.

Daha önce dile getirilen açıklamaların bugün uygulamaya konulduğunu söyleyen Dolgov, "Bana göre Türkiye Halep'teki teröristlerin ikmal yollarını kapatmayı ve Kürt grupları zayıflatmayı amaçlıyor. Türk yetkilileri bu adımı atmaya ülkedeki son terör saldırıları itti. Suriye'deki Kürt grupların büyük ölçüde güçlendiğini görüyoruz. Türkiye'deki bugünkü iç durumu da dikkate alırsak ülkenin çeşitli cephelerde savaşması doğru olmaz. Bu nedenle iç sorunların çözümüne odaklanmak için Türkiye mümkün mertebe dışarıdaki Kürtlerin tehdidine karşı kendisini garanti altına almalıdır." görüşünü paylaştı.

Kaynak: AA / Güncel

Cerablus Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title