Haberler

    Ruhani'nin Yüzüne Karşı Verilecek Mesajlar

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Ruhani’nin Ankara ziyareti öncesinde İran’ın bölge politikalarını eleştirdi, “Suriye’de izledikleri politika İran’ın da çıkarına değil. Nerede Müslümanlar çatışıyorsa orada bir taraf olarak İran var...” dedi.

    Suriye konusuna başından bu yana farklı yaklaşan İran ve Türkiye konuyu 9 Haziran'daki Ruhani ziyaretinde bir kez daha görüşecek. Yüksek Düzeyli İşbirliği Anlaşması'nın imzalanmasının beklendiği ziyaret öncesinde iktidar partisi yönetiminden Tahran'ın başta Suriye olmak üzere bölge politikalarına yönelik sert eleştiriler geldi ÖZETLE

    Pazartesi Ruhani geliyor

    'Suriye politikası İran'ın hayrına değil'

    Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti / AKP) Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay,  "Suriye'de, İran'ın şimdiye kadar izlediği politikanın İran'ın hayrına olmadığı kendisine söylenecektir. Zaten söyleniyor ama bu biraz daha yüzüne de söylenecektir" dedi.

    5 Haziran Perşembe günü AKP Genel Merkezi'nde bir grup gazeteciyle sohbet eden Aktay, Ruhani'nin ziyaretinde Türkiye'nin vereceği mesajın ne olacağı sorusuna şu yanıtı verdi:

    "Ruhani yeni bir anlayışla geliyor. Dünyaya biraz daha açılmak ve Ahmedinejad döneminde iyice çizgiden çıkmış, İran'ı da çok fazla yaralayan, İran'ı da içine daha fazla kapatan siyaseti değiştirme iradesi var. Doğrusu bizim Suriye ile ilgili politikasını değiştirme yönünde ciddi bir talebimiz, ciddi bir ısrarımız, baskımız olacaktır. Tabii Ruhani ziyareti sadece bu kapsamda olmayacak. Ruhani ile konuşulacak birçok konu var. İran ile Türkiye arasındaki ilişkiler bütün boyutlarıyla tekrar masaya yatırılacaktır. Ama Ruhani'nin Suriye'de, İran'ın şimdiye kadar  izlediği politikanın İran'ın hayrına olmadığı kendisine söylenecektir. Zaten söyleniyor ama bu biraz daha yüzüne de söylenecektir."

    "Nerede Müslümanlar çatışıyorsa orada İran var"

    İran'ın İslam dünyasında 'çok garip bir rol' oynadığını söyleyen Aktay, "İslam dünyasında son zamanlarda nerede Müslümanlar çatışıyorlarsa orada İran var. Ne yazık ki bütün Müslümanlar arası çatışmaların bir yerinde bir taraf olarak İran var" dedi. Bu rolün, İran'ın İslam dünyasındaki popülaritesini azalttığını belirten Aktay sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Özellikle Arap Baharı süreci başladığı zaman İran çok popülerleşmişti, Arap Baharı süreci İran'ı dışlamamıştı, aksine onu biraz daha popüler hale getirmişti. İran çok daha faydalanabilirdi bu süreçten. İran bütün İslam dünyasına açılmak yerine kendi dünyasına kapanmak ve kendi dünyasını genişletebildiği ölçüde genişletmek gibi bir yol tercih etmiş oldu. Bu da ne İran'a yarıyor, ne de kimseye yarıyor. Bugün bölge halkları nezdinde, bütün Ortadoğu'yu İran'ın oynadığı rol, İran açısından gelecekte tarihin yazacağı bir konu olarak İran'ı çok kötü bir resim çiziyor İran için. Bunlar mutlaka kendilerine ifade edilecektir."

    Aktay, İran'ın köklü bir devlet geleneğine sahip olduğunu ancak diplomasi tecrübesinin karşılığının görülmediğini söyledi:

    "Entrika siyaseti diplomasi değildir. Kendine güven duyuran, kendine itimat telkin eden bir diplomasiyi biz çok daha fazla benimsiyoruz. Türkiye'nin izlediği politika bu istikamette bir politikadır."

    Yüksek Düzeyli İşbirliği Anlaşması imzalanacak

    2013'ün haziran ayında cumhurbaşkanı seçilen Ruhani'nin Türkiye'ye yapacağı ilk resmi ziyarette, Yüksek Düzeyli  İşbirliği Anlaşması'nın yanı sıra ikili ticaret anlaşmalarının da imzalanması bekleniyor.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 29 Ocak 2014'te İran'a gitmişti.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Yasin Aktay Ak Parti Suriye İran Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title