Haberler

"Kürt Başbakanı Türkiye'yi Ziyaret Edecek"

Güncelleme:

Irak Dışişleri Bakanı Kürt kökenli Zebari'nin Ankara'yı ziyaret etmesinin ardından, Nerçivan Barzani'nin Türkiye'ye gelecek olması dikkat çekti.

Irak Dışişleri Bakanı Kürt kökenli Hoşyar Zebari'nin iki yılı aşkın bir aradan sonra ilk defa Ankara'yı ziyaret etmesinin ardından Perşembe günü Kuzey Irak'daki Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Nerçivan Barzani'nin Türkiye'ye gelecek olması dikkat çekti.

Erbil'de yayımlanan Rudaw gazetesi, "Bağdat Ankara ile bağları onarırken Kürt Başbakanı Türkiye'yi ziyaret edecek" başlıklı haberinde Erbil'deki Kürt yönetimi yetkililerine atfen Barzani'nin 31 Ekim'de gideceği Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve diğer üst düzey Türk yetkilileri ile görüşeceğini duyurdu.

Neçirvan Barzani için "Bağdat ve Ankara'nın gergin bağları onarmak için ilk adım atmasından sadece birkaç gün sonra Erbil'in başlıca ticaret ortağını ziyaret edecek" diyen gazete, ziyaretin "Kürdistan'daki petrol ve doğalgaz rezervlerini, Türkiye ve ötesindeki pazarlara bağlayan büyük boruhattı projesinin tamamlanmasına denk düştü" ifadelerini de kullandı.

Rudaw, "Suriye'deki savaş ve ülkenin sınırlarının ötesine sıçraması korkusunun Bağdat ve Ankara'yı, aralarındaki bağları onarmaya itti gibi görünüyor ancak ihtilafın karşıt taraflarında yer almayı sürdürüyor" yorumunu yaptı.

Bu arada, Erbil ile Türkiye arasındaki ilişkileri ise, "sağlam" olarak değerlendiren gazete, Türkiye'yi "bölgenin en büyük ticaret ortağı" olarak nitelerken ikili ticaret hacminin geçen yıl 10 milyar doları aştığına dikkat çekti.

Haberde "ABD,(Kürt) özerk bölge ile Bağdat arasındaki gerginliklerin derinleşmesi korkusuyla geçmişte başta petrol boruhattı olmak üzere, Erbil ile Ankara arasındaki enerji anlaşmalarının bazılarına ilişkin kaygısını dile getirmişti" denildi.

Ancak haberde bir Türk diplomata atfen "ABD, Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihraç edilmesinden mutlu" sözleri de yansıtıldı.

Kaynak: ANKA / Dünya

Neçirvan Barzani Türkiye Irak Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title