Haberler

Reza Zarrap Boğazdaki Yalıdan Sonra Kandilli'deki Köşkte İnşaata Başladı

Güncelleme:

Kanlıca'daki tarihi yalıda yaptığı inşaattan sonra, Reza Zarrap'ın, Kandilli'de satın aldığı tarihi köşkte de yeniden inşaata başladığı, ek bina yaptığı iddia edildi.

Kanlıca'daki tarihi yalıya kaçak kat çıktığı ve iki yalıyı usulsüz şekilde asansörle birleştirdiği ortaya çıkan işadamı Reza Zarrap'ın, Kandilli sırtlarında satın aldığı tarihi köşkte de yeniden inşaata başladığı ve bitişiğine ek bina da yaptığı ortaya çıktı.

RESTORASYON DİYE İNŞAAT YAPILDI

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, projede restorasyon yapılması öngörülmüş olmasına rağmen, binanın yasadışı şekilde yıkılıp ortadan kaldırıldığını belirterek, "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre açıkça suç işlenmiştir." dedi.


İNŞAAT ALANI SIKI SIKIYA BRANDAYLA ÇEVRİLMİŞ

İşadamı Reza Zarrap'a ait Kandilli sırtlarında bulunan ve İstanbul Boğazı panaromalı resminin bulunduğu branda ile kapatılan köşk, 'Korunması gereken kültür varlığı' olarak tescil edilen yapılar arasında. Köşkün sadece ön cephe duvarı bırakılarak binanın tamamı yıkıldı. Şu anda tarihi köşkün yerinde yeni bir bina yükseliyor.

YENİDEN İNŞA EDİLEN KÖŞKÜN ARKASINDA YENİ BİNA YÜKSELMİŞ

Ön cephesi ayakta bırakılarak yeniden yapılan tarihi binanın arka tarafında ise yeni bir yapı yükselmiş durumda. Ek bina görünümünde olan yapının, köşke çok yakın olarak inşa edildiği görülüyor. Geçmiş yıllara ait uydu fotoğraflarında da yeni binaya ilişkin herhangi bir iz görülmüyor.


MİMARLAR ODASI: BİNA YASADIŞI ŞEKİLDE ORTADAN KALDIRILMIŞ

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, tarihi köşkün yıkılma sürecinin hukuksuz olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Projede restorasyon yapılması öngörülmüş olmasına rağmen, bina yıkılmış. Sadece bir cephesi muhafaza edilmiş. Diğer bütün bina ilgili aksamı yerle bir edilmiş, hafriyat gibi ortadan kaldırılmış. Bina yasadışı şekilde yıkılıp ortadan kaldırılmış. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre açıkça suç işlenmiştir." diye konuştu. Tescilli bir kültür varlığının 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'na aykırı bir şekilde yıkıldığını belirten Muhçu, "Arsa sahipleri, yapımcı firma, yıkım süreci ile ilgili herhangi bir işlem yapmayan İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü suç işlemiştir. Bu süreci denetlemekle sorumlu olan Boğaziçi İmar Müdürlüğü de suç işlemiştir. Bu suçun karşılığı hem para hem hapis cezasıdır. Ancak yaptırımların herhangi bir kurum tarafından işletilmediği görülüyor."


KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK TESCİL EDİLDİ

Önceki yıllara ait görüntülerde ağaçlıklı yemyeşil bahçesiyle Yeşilçam filmlerindeki köşkleri andıran tarihi yapı, 1974 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 'korunması gereken kültür varlığı' olarak tescil edilmişti. Öte yandan Doğal ve Tarihi sit alanında bulunan ve Boğaziçi öngörünüm bölgesinde yer alan yapı, 1986 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları İstanbul Bölge Kurulu tarafından 2. Derece Tarihi yapı olarak tescil edildi.

KORUMA KURULU'NUN ONAYI YOK

Boğaziçi öngörünüm bölgesinde kalan yapılar için ruhsat vermekle sorumlu olan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri, köşkün 'Koruma Kurulu'ndan onaylı restorasyon ruhsatı' olduğunu savundu. Ancak söz konusu köşkle ilgili değişiklik yapmak için Üsküdar bölgesinden sorumlu olan İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü "Söz konusu taşınmaza ilişkin işlem dosyasında 1991 yılı sonrasında herhangi bir müellif değişikliği ya da kira sözleşmesi bilgisine rastlanmamıştır." açıklamasında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Kandilli İstanbul Kanlıca Eyüp Emlak Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
500

Yorumlar (68)

firat dicle:

adam kendi parasiyla almis ve sey ede ede. de yikarda tamir de yapar kime ne gücü yeten varsa buyrun yikma yada yapma desin adam siz türklerin nede olsa tokmacinizdir hem tokmakliyor hem yikiyor bir türk rezanin tirnagina bedeldir ben demiyorum gercekler ortadadir daha dün yapma diyen bir türk. ü yamultu adam cikin inkar edin yada sen iftira ediyorsun deyin Viransehirli

12
8
yanıtYanıtla
adam:

Yakisir bu koyun millete. Bile bile yine kul olurlar Tayyip''e ve onun yandas hirsizlarina.

15
4
yanıtYanıtla
DEVRAN DÖNER BİRGÜN.:

YAV NASIL OLSA BU ADAMA KANUNLAR İŞLEMİYOR, YARIN BİRGÜN DE, İSTANBUL''UN TARİHİ SURLARINI YIKMAYA KALKARSA HİÇ ŞAŞIRMAYIN. . . BİZİM TARİHİMİZ BU ADAMIN TARİHİ DEĞİL Kİ ZATEN. . . UMRUNDA DA OLMAZ, NASIL OLSA KORUYANLARI VAR ONUN ŞİMDİLİK. . . AMA BENİM ASIL MERAK ETTİĞİM DEVRAN DÖNÜNCE NE OLACAK BU ADAMIN HALİ?

19
0
yanıtYanıtla
yücel:

akpliler kosun zarrab amcanıza elini öpün sizede belki bi 5 lik atar

15
4
yanıtYanıtla
GAKKOŞ:

akp nin MEDARI İFTİHARI. . . .

15
2
yanıtYanıtla
YORGUN:

ölen rahmetli generalleri eleştirenler bunlara baksınlar

9
8
yanıtYanıtla
Zaza Kürdü:

Yeter Zarrab yeter artık git kendi ülkene yatırım yap buraları yeter beton yaptığın

15
1
yanıtYanıtla
ileri:

hirkiz varrrrr yeyin yeyin girtlaginiza kadar sömürün türkiyeyi cünkü hak eden bir millet var

13
3
yanıtYanıtla
Gagko Elazığ liMobil-IOS:

Hırsız ıtolit

16
0
yanıtYanıtla
NEREDESİN AKEPEE:

KONUŞACAK DİYE TAYYİP PEK KORKUYOR BUDA BUNU DEĞERLENDİRİYOR.

14
2
yanıtYanıtla
Tüm 68 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title